II. Abdulhamid'in tekir kedisi...

Tarihteki ünlü şahsiyetleri aslında ne kadar tandığınızı hiç dünüşündünüz mü? Mesela İkinci Abdulhamit'in kızlarının sarayda nasıl oyalandığını ve onun kedisini nasıl çağırdığını... İşte meraklısı için çerez bir bilgi:

II. Abdulhamid'in tekir kedisi...
II. Abdulhamid'in tekir kedisi...
GİRİŞ 14.11.2007 07:32 GÜNCELLEME 14.11.2007 07:32
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kızı Ayşe Osmanoğlu'nun kaleme aldığı,  II. Abdülhamid konusundaki tek referans kitap olarak kabul edilen 'Babam Sultan Abdülhamid' Adlı kitaptan ilginç bir bilgi kırıntısı aktaralım istedik.


Aslında kitapta aktaracak o kadar ilgi konu var ki... Aşağıya anlıntıladığımız hatıra hem arka planında sosyal yaşam ve hayata bakışa dair ilginç mesajları hem de sıcak ve içtenliği nedeniyle ilginç geldi bize. Paylaşalım istedik.


2. Abdulhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu'na kulak verelim:  


BABAMIN TEKİR KEDİSİ

Hemşirem Şâdiye Sultan'la ben epeyce büyümüştük. Bizden dört yaş küçük olan hemşiremiz merhum Refîa Sultan da artık bizim aramıza katılmıştı. Cuma sabahları babamın dairesine gider, el öperdik. O zamanlar daha sarayda kalorifer yoktu. Gayet büyük mavi bir çini soba vardı. Babam bizi onun önüne kurturdu. Biz üç kız kardeş domino oynardık. Babam uzaktan Hurim oyunlarımıza bakar, fakat bir yandan da işleriyle meşgul olurdu.

Babamın gayet büyük bir tekir kedisi vardı. Pek munis, sevimli, enli bir hayvandı. Babam bu kediye 'Ağa Efendi' adını vermişti. Biz domino oynarken o da bizim aramıza oturur, dominoları karıştırır, birtakım oyunlar yapardı.





Kitapla ilgili ayrıntılı bilgi için: Babam Sultan Abdülhamid




İLGİLİ HABER


Abdülhamid'in torunu nasıl bulundu? / Fotogaleri


(Haber7)

YORUMLAR 4
  • Levent Goktem 16 yıl önce Şikayet Et
    korku. korkusundan osmanlı harp okullarında yetişen subaylara silahlı eğitim yaptırmazdı. subaylar, tüfeği, topu tahtada öğrenirdi. kazım karabekir, bir keresinde makedonyada attan düştüğünde dizine saracak sargı bezi bile bulamadığını yazıyor anılarında. filistin\'e en çok yahudi de yine onun zamanında yerleşecekti ne yazık ki. filistini yahudilere satmadı masallarını da bir kenara bırakın artık
    Cevapla
  • Ali Can 6 yıl önce Şikayet Et
    Attığınız çamurlar gün gelip suratınıza çarpılacak Abdülhamid Han Osmanlı Devleti'nin en zeki en ahlaklı ve en önemli padişahlarından birisi belki de 1.sidir.
    Cevapla
  • Yılmaz Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    Çapulcu İttihadçiler!. Merhum Halife kendisine baş kaldıran makedon çabulcusu Hareket Ordusu\'nu durdurmak için kendisine sadık Hassa Ordusu\'na: \"Paşalar, ben Halife-i İslamım. Müslüman\'ı Müslüman\'a kırdırmam. Asker zinhar kur­şun atmasın! Eğer kurşun atacaklarsa ilk önce beni vur­sunlar, sonra kurşun atmaya başlasınlar\" demiştir.
    Cevapla
  • ibrahim saygılı 16 yıl önce Şikayet Et
    hey gidi koca sultan. yüce allahın hikmetinden sual olunmaz ama; 200 yıl önce gelseydin belkide osmanlı halen yaşıyor olurdu. halimiz perişen, bırak devleteleri eşkiyalara güç yetiremiyoruz. şamar oğlana döndük gelen de vuruyor gidende.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail Savunma Bakanı, karşılıklı esir takası mutabakat taslağını destekledi iddiası
Bakanlık resmen açıkladı! İstanbul, Ankara ve İzmir'de başıboş köpeklerin korkunç sayısı