Forward maillerdeki yalan haberler

İnternette forward mailler sizlere o kadar çok şey iddia ediyor ki 'vay be bunu bizden gizlemişler' diye şüpheye düşebiliyorsunuz... İşte size bir internet bilgilendirme haberi

Forward maillerdeki yalan haberler
Forward maillerdeki yalan haberler
GİRİŞ 24.11.2007 08:21 GÜNCELLEME 24.11.2007 08:21
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Aşağıda bir internet sitesi tarafından yapılan bir bilgilendirme haberi yer alıyor. 


Sizlere gerçekleri gösterebilmek adına bu metni orijinal kaynağından olduğu gibi yansıtıyor ancak söz konusu kaynağın da haberi hazırlarken yetersiz ve yanlış bilgi verdiği tespit edildiği için, parantez içinde yanlış ve yetersiz bilgilerin altını farklı bir renkle çiziyoruz.


İnternet haberciliğinde yanlışı düzeltirken bile insanların yetersiz bilgi ile hareket ediyor olması, son derece üzücü ve ibret verici bir durumdur. Böyle bir alemde bilgilerin ne kadar güvenilir olduğunu varın siz hesap edin.


(Haber 7)


Buyurun size internette sözüm ona yanlışları düzelten bir haber metninden iki madde:


İnternette dolaşan forward mailler bazen öyle bir noktaya geliyor ki, yazılanların gerçekliği sorgulanmadan insanların kafasında fikirler oluşuyor.
Bu fikirler bazen gittikçe büyüyor ve yalanı durdurmak için iftira atılanlar reklam kampanyası başlatmak zorunda kalıyor.

Daha önce Danone ile ilgili bir yalan mail dolaşıyordu. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bir profesörun yaptığı iddia edilen araştırma binlerce kişiye ulaştı.

Daha sonra Danone gerçeği açıkladı ki, ne öyle bir araştırma var ne de öyle bir profesör. (Bu bilgi yanlış! Söz konusu Profesör vardır. Bu hain komployu hazırlayanlar sadece firmaya değil öğretim üyesine de iftira atmıylardır. Bu konuya ilk el atan Haber 7 olmuştur ve İhsan Aydın'ın yaptığı araştırma sonucu gerçek ortaya çıkartılmıştır. Haber 7 Medya editörünün notu)

Son dönemde LC Waikiki firması kendisi hakkında dolaşan bir maili yalanlamak için reklam kampanyaları başlattı. 

İşte internet maillerinin en popüler yalanları:


1) Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bir PKK mezarlığı olduğu yalandır.

Bu PKK mezarlığına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet verdiği de yalandır.

Medyanın terör örgütü PKK'dan korkup bunu haber yapamadığı da yalandır.

Çünkü o maillerde dolaşan mezarlık resmi Kandil Dağı'nda çekilmiştir. (Sözüm ona düzelti yapılıyor. Hayır. Bu mail son günlerde değil, yaklaşık 5 yıldır internette dolaşmaktadır ve dolayısıyla bu mezarlığın Kandil Dağı'nda olduğu bilgisi dahi doğrulanmış tutarlı bir bilgi değil, bir propaganda yalanıdır... Genelkurmay yetkilileri, Bölge mülki idari yetkilileri tarafından resmen yalanlanmıştır. Tercüman gazetesinden Aydın Candabakoğlu bu konuyu araştıran ve bu mailin özellikle TSK ve TC'yi aciz gösterme propagandası olduğunu göz önüne seren ilk isimdir..  Haber 7 Medya Editörü'nün notu)

O mezarlık ne Diyarbakır'dadır ne de belediye hizmet etmektedir.

Maillerin başlığında yazdığı gibi, televizyonlarda haber olana kadar insanlara göndermeye devam etmeyin, çünkü hiçbir zaman haber olmayacaktır.

2) Osminyum madeninin çok değerli olduğu ama Türkiye'nin bunu çıkartıp işlemesini dış güçlerin engellediği de yalandır.

Evet Osminyum adında bir maden vardır. (Hayır bu cümle de yanlış. Böyle bir element yoktur. Kaynak sözüm ona bir bilgi düzeltisi yapıyor ama element tablosuna bakmak kadar basit bir işlemi akıl edemiyor...


SÖZ KONUSU ELEMENTİN ADI: OSMİNYUM değil OSMİYUM'dur. Bilgilerinize sunarız..


Gerçi internette aradığınız zaman Türkçe'de Osminyum uyduruk elementi Osmiyun elementinden daha fazla çıkıyor. Bu da ne kadar bilgi toplumu olduğumuzun bir göstergesi. Öte yandan TÜBİTAK bu konuda bir açıklama yaparak hataya dikkat çekmiş ve Can Dündar konuyla ilgili oldukça çarpıcı bir yazı kaleme almıştır.. Ama bizde bilim mantığı yanında hafıza da malesef zayıf..  - Haber 7 Bilim editörününün notu)  Ama yeraltındaki değeri Türkiye'nin tüm iç ve dış borçlarının kat kat üstünde değildir.

Bu nedenle Türkiye'nin kurtuluşunun Osminyum'da olduğu da koca bir internet yalanıdır.


(Özgün (düzeltisiz -siyahla yazılmış -) metin ODA TV tarafından hazırlanmıştır. Renkli kısımlar ilgili editörlerimiz tarafından eklenmiştir)

YORUMLAR 23
  • mehmet selim polat 16 yıl önce Şikayet Et
    Arşın buradaysa,Halepte orada gidin bakın. Ya bu belediye gerçekten PKK ya hizmet etti,Şehitlerimiz dedi ve mezarlığıda geliştirdi.Bunu yalanlamakla neyi aklamaya çalışıyorsunuz?.Hala canlı mezarlıklar var körmüsünüz?.
    Cevapla
  • galatasaray1981 16 yıl önce Şikayet Et
    ilginç bi meilde bugün geldi bana. bana bugün ilginç bir meil daha geldi. Aslı olup olmadığını araştırıyorum. Eğer gerçekse vay halimize. bu meilin içeriğini burada açıklayamıyorum. Yakında kokusu çıkar.
    Cevapla
  • Sade Vatandaş 16 yıl önce Şikayet Et
    Amaç. Bu tür yalan e-postaların bence en önde gelen amacı e-posta adresi toplamaktır.Bizim milletimiz bu tür e-postaları hemen forward eder ve bunu yaparken de ilk satıra listesindeki herkesi yazar.E-posta avcıları bunları toplayıp bir CD ye kaydeder sonra da firmalara pazarlarlar.Sonra ne mi olur?Posta kutunuz spam maillerle dolar.
    Cevapla
  • TURGAY YİĞİY 16 yıl önce Şikayet Et
    siz yapmıyormusunuz. siz haber 7 siz akşama kadar kelime hatası cümle hatası yapıyorsunuz bazen yalan haber veya okunmuş haberin ismini değiştirip önümüze koyuyorsunuz. kaç defa bizler yani okuyucular tarafından uyarılmanıza rağmen hala eski tas eski hamam aynı gidiyor
    Cevapla
  • safakturk 16 yıl önce Şikayet Et
    ah benim haber 7 dim.... Benim editörlerim, bu milleti uyandırmak sizemi kalmış.Bu millet değilmidirki her elimde salatalık var diyenin arkasından bir tutam tuzla giden.Daha az önce yine sonu rakamla biten bir haber sitesinde, Abdullah Gül ün oğlu sırf ticaret yapıyor diye eleştiriliyor.Hani benim yorumum orda yayınlanmaz çünkü ne kadar kurallara uysamda onlar gibi düşünmediğim için... Haber güzel, yemeyen zaten yemedi o mailleride, yiyenlerinde bu habere rağmen hala hazmetmeye çalıştıklarına inanıyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Bahçeli'nin DEM Parti çıkışına destek: Bedelini ödemeye hazır olmalılar
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor: Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuştu