AK Parti'nin bedava elektrik girişimi

AK Parti Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt, yoksullara elektriğin bedava olarak verilmesini istedi. Kurt'un bedava elektrik projesine, ciddi bir de gerekçesi vardı.

AK Parti'nin bedava elektrik girişimi
AK Parti'nin bedava elektrik girişimi
GİRİŞ 12.01.2008 06:15 GÜNCELLEME 12.01.2008 06:15
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Erdoğan’ın “Diyarbakır’ı alın” emrini verdiği kurmayları, yerel seçimlerde kendilerine zafer kazandıracak proje üretmenin peşine düştü. En ilginç teklif ise, Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt’tan geldi. Kurt, Diyarbakır’daki yoksul ailelerin elektrik ücreti ödememesini önerdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yerel seçimlerde “mutlaka kazanılmasını” istediği illerin başında gelen Diyarbakır’a ilişkin birbiri ardına projeler gündeme geliyor. Diyarbakır’ın pilot il olarak belirlenmesine ve elektrik tüketiminin belli bir limite kadar ücretsiz olmasına ilişkin öneri de bu kapsamda tartışılıyor. Uygulamanın daha sonra Türkiye genelinde bütün yoksulları kapsayacak şekilde genişletilmesi de planlanıyor.

ÖZEL İNDİRİMLİ TARİFE

AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, Diyarbakır için “bedava elektrik” önerisini Başbakan Erdoğan’a iletti. Kurt, Diyarbakır’da kaçak elektrik kullanımının yüzde 60-70 oranında olduğunu belirterek, yıllık zararın 250-350 milyon YTL’yi aştığını kaydetti. Kurt, hem bu sorunu çözmek, hem de yoksul kesime destek vermek amacıyla “özel indirimli tarife” uygulanmasını istedi. Kurt, yoksul vatandaşların ayda 150-250 kilowattsaatlik elektrik tüketiminden ücret alınmaması önerisini, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik’e de aktardı. Bu öneri çerçevesinde TEDAŞ Genel Müdürü’nün başkanlığında, AKP ve DTP’li vekillerin katılımıyla Diyarbakır’da gelecek hafta bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Bedava kömür dağıtımı gibi indirimli elektrik tarifesinin de ekonomiye ve yoksul kesime büyük destek sağlayacağını belirten Kurt, “Enerji sorununun sosyal devlet projesi olarak ele alınması ve bu konuda ivedi olarak bir çalışma grubunun oluşturulması gerekiyor” dedi.

KAÇAĞIN NEDENLERİ

Kurt, Güneydoğu’da 15-20 yıldır süren çatışma sürecinin Diyarbakır’ın aşırı göç almasına yol açtığını belirterek, açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalan kesimlerin elektrik parasını ödeyemediği için kaçak elektrik kullanmaya yöneldiğini vurguladı. Kurt, kış mevsiminde kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 80’lere çıktığını bildirdi.

HIRSIZLIKTAN KURTARALIM

Kurt, vatandaşı hırsızlıktan kurtarmak gerektiğini belirterek, şu önerilere yer verdi: Dargelirli insanlarımıza yönelik enerji sübvansiyonu, ciddi bir enerji tasarrufunu da beraberinde getirecek. Böylece 1 milyar kilowattsaatlik enerji tasarrufu da sağlanabilecek. Hepsinden de önemlisi vatandaşın elektrik hırsızlığı psikolojisinden kurtarılması söz konusu olacak. Anayasamızın 5’inci maddesi gereği işsiz ve yoksul vatandaşlarımız için özel indirimli tarife uygulanması ve ayda 150-200 kilowattsaat kadar elektrik tüketiminden bedel alınmaması ve bununla birlikte gerekli tedbir ve kontrollerin yapılarak hukuki yaptırımların uygulanması gerekmektedir.

Yasal değişiklik yapılması gerekli

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, ucuz elektrik için yasal değişiklik gerektiğini söyledi. Öncelikle Diyarbakır ve Şanlıurfa’da kaçak elektrik kullanımı ve artan elektrik ihtiyacını karşılamak için alınması gereken önlemleri tartışacaklarını kaydeden Keklik, “Ucuz veya indirimli tarife için yasal değişiklik gerekir. Öncelikli toplantıda mevcut sorunları ortadan kaldırmak için ne yapılabileceğini tartışacağız” dedi.

YORUMLAR 84
  • ORHAN KAYA 16 yıl önce Şikayet Et
    BÜTÜN İLLERE VERİLEBİLİR.... Bu proje hem insalcıl hemde zaruri, ama tüm ülkeyi kapsıyacak ve partizan düşüncelerden uzak yapılmalı.Yorum yapan arkadaşlar genelde iki noktaya değinmiş,1- Neden sadece D.Bakır 2- AKP popülist bir yaklaşımda oy avcılığında.Ben şahsen ikinci fikre katılmıyorum.Vatandaşların ihtiyacı varsa devlet Sosyal Devlet olmanın gereğini yerine getirmeli.Bu proje 81 ilde uygulanmalı.Yorumcu arkaşaların D.Bakırla ilgili fikirlerine gelince, orayı görmeden konuşmayın,1 milyon fakir ayrıca pkkyı D.Bakır halkı kurmadı.
    Cevapla
  • sami gül 16 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak haritası. Bakın Türkiye\'nin kaçak elektrik haritasına! Açın bakın! Zaten parayı İÇ Anadolu,orta Anadolu,Batı ödüyor! Doğu\'da kaçak ortalaması % 70 lerde. Devlet bunu yıllardır biliyor. Ama göz yumuluyor.Sen bir kaçağı yakala,ver o faturanın 100 katı cezayı,asla affetme,parası yoksa yatsın içerde 10 yıl! Ama içerde de bedava yatırma,çalışıp kazansın,verdiğin ücretten keserek tahsil et o cezayı1 Bak yapıyorlar mı?Bu öyle değil bugün. Ama bütün yetkililerden hakkımızı alacağız İnş.MAHŞER GÜNÜ!Erdoğan dahil!
    Cevapla
  • sami gül 16 yıl önce Şikayet Et
    İşini biliyor Doğulu. Aferim demek lazım adamlara! Proje dediğin böyle olur. İç Anadolu gibi ,Batı gibi,yerler AKP \'ye oylarını BEDAVA yağdırıyorlar! Bu kafayla dahada yağdıracaklar.. Ya Doğu? Onlar diyorki:Erdoğan Bey,yok ele beleş OY! Bize Kömürü beleş vereceksiz, Bize elektriği beleş vereceksiz, Bize suyubeleş vereceksiz ,o zaman oy verecez! Aslında Batıda,Orta Anadolu\'da oturanlardan Elektrik Faturalarrının %20 fazlası oranında katkı alınıp,Doğunun faturası ödetilmelidir(!). Eyi olur eyi!
    Cevapla
  • Ömer faruk 16 yıl önce Şikayet Et
    ülkenin haylaz çocuğuna bu şefkat fazla ama.. bu ülkede sesini çıkarcan sözde gariban olacan, bir torba eroin satıp köşeyi dönecen, akaryakıt kaçakcılığı yapacan, ülkenin yaramaz çocuğu olacan, al sana o zaman bedava elektrik, bedava su bedava doğalgaz ne mantık ama bedavacılık..
    Cevapla
  • TURKCE_DUSUN_TURKCE YAZ 16 yıl önce Şikayet Et
    OY İÇİN HERŞEY MÜBAH. Siz diyeceksinizki devletinmizn imkanı bu kadar,işçiye meura,emekliye,yetime,velhasılı Türkiyedeki emeği ile çalışıp geçimini sağlayanlara maaş artışları bu kadar başka veremiyoruz diyeceksiniz,ama oy için siyasi rant için bütün avantaları dağıtacaksınız,kömür yardımı,erzak yardımı ve diğer yardımları yapacaksınız bütçemiz yetersiz kaynaklarımız yetersiz diyeceksiniz,siyasi hesap uğruna devletin parasını dağıtacaksınız,madem öyle cebinizden dağıtın,veya iş verdikleerinize
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı