Ahmet Oktay'ın İmkansız Poetika'sı

Adım adım Marksçılıkla yoğrulmuş dünya görüşüyle uyumlu eleştiri yazılarında, insanlık değerlerine sahip çıkarken, piyasa kültürüne ve sanat eserinin metaya dönüşmesine karşı çıkan Ahmet Oktay'ın İmkansız Poetika'sı edebiyatseverleri bekliyor...

Ahmet Oktay'ın İmkansız Poetika'sı
Ahmet Oktay'ın İmkansız Poetika'sı
GİRİŞ 05.02.2008 12:25 GÜNCELLEME 05.02.2008 12:25

Semih Gümüş, Ahmet Oktay'ın edebiyatımızın 1970'lerden sonraki derinleşme döneminin göz önünde tutulan eleştirmenleri arasında ilk akla gelenlerden olduğunu belirtirken, "Onun kendi yazarları üstüne tutkuyla yazdığı yazılar edebiyatımızda yazılmış nitelikli eleştiri yazıları arasında öncelikle anılır" diyordu.


Gümüş, Ahmet Oktay'ın adım adım Marksçılıkla yoğrulmuş dünya görüşüyle uyumlu eleştiri yazılarında insanlık değerlerine, piyasa kültürüne, sanat ve edebiyat yapıtının piyasa tarafından kullanım değeriyle ölçülen bir metaya dönüştürülmesine, ideolojinin rolüne, yazarın özgür birey olarak konumuna, olumlu değerleri koruma endişesine, postmodernizmin edebiyatta oynadığı rolün olumsuz yanlarına odaklanan bir eleştiri anlayışı geliştirdiğinin altını çiziyordu.


Piyasa kültürüne karşı yazılan, Ahmet Oktay'ın kendine özgü bir kültür kuramı oluşturmasın da sağladığını da unutmamak gerekiyor.


Öte yandan Orhan Kahyaoğlu da Ahmet Oktay’ın üretimine dair bir yazı kaleme almak hep sıkıntılı ve sakıncalı olduğunu belirtiyor ve bu zorluğu şu şekilde izah ediyordu: "Sıkıntılıdır, çünkü kültürel ve yazınsal alanda yaptığı birçok önemli çalışmayı doğru değerlendirmek için oylumlu çalışmalar gerekir. Kültürel ortamın birçok alanına girip, bazı ilklere teorik düzeyde adım atmaktan hiç korkmamıştır o. Yazınsal düzlemdeyse, sayısız inceleme ve araştırma kitabı yazarak, okurun zihnine hep yeni fikirler, açılımlar kazandırmıştır. Denemelerinde bile teorik ve düşünsel boyut devamlı belirleyici olmuştur. Bu teorik bakışının geri planındaysa çoğu kez Marksist bir perspektife yaslanmaya özen gösterir. Tabii ki tüm çağdaş eleştiri kuramlarından da yararlanarak"


İşte İthaki yayınlarının Ahmet Oktay kitaplığı serisinden çıkartığı son kitap olan "İmkansız Poetika" böyle bir yazarın şiir eleştirilerinden vücuda geliyor.  735 sayfadan oluşan büyük boy kitap yazarın külliyahtında önemli bir yere sahip...


Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz...


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir
Japon deprem uzmanından yeni uyarı! 'Asıl fay daha kırılmadı'