Rus basınında Kosova öfkesi

Rus Vedomosti gazetesi, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle buradaki devlete ait mülkiyetlerin durumunun gündeme geleceğini bildirdi.

Rus basınında Kosova öfkesi
Rus basınında Kosova öfkesi
GİRİŞ 18.02.2008 17:37 GÜNCELLEME 18.02.2008 17:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kosova'nın bağımsızlık ilanı Rus basınında geniş şekilde yer alırken, Vedomosti gazetesi, 'Şüpheli Bağımsızlık' başlığıyla yayımladığı haberde, Kosova'nın bağımsızlığıyla bu ülkedeki devlete ait mülkiyetin durumunun ne olacağı sorununun da ortaya çıktığı belirtildi.


Haberde, bağımsızlık ilanının, uzmanları Balkanlar'da oluşabilecek 'Büyük Arnavutluk' konusunda da düşündürdüğü kaydedilerek, 'Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Kosova'da devlete ait olan birçok yer özelleştirilmedi. Sadece 2000 yılından beri Amerikan, Fransız ve İsviçreli şirketlerin kurduğu bir konsorsiyum tarafından yönetilen metalürji fabrikasının değeri 5 milyar dolar civarında. Bu açıdan bakılınca devlete ait mülkiyetler konusu büyük bir tartışma konusunu oluşturacak gibi' denildi.


Rus Nezavisimaya gazetesi de 'Halkın İradesi, Danslar ve Tanklar' başlığıyla duyurduğu haberde, bağımsızlık ilanıyla ilgili kutlamalara yer verdi. Priştine'de binlerce kişinin daha bağımsızlık ilan edilmeden saatler önce kent merkezinde toplanmaya başladığı belirtilen haberde, şunlar vurgulandı:


'Birçok restoran ve kafe, bağımsızlık günü dolayısıyla özel programlarını çok önceden hazırlamıştı. Ellerinde Kosova ve ABD bayrakları bulunan binlerce insan birbirlerini tebrik ediyordu. Başbakan Haşim Taçi'ye ait en pahalı otellerden birinin çatısına ABD'deki Özgürlük Heykelinin bir kopyası dikildi.


Bu arada başlayan kar yağışı da Kosova'yı baştan sona kaplayan çöpleri örtmüş oldu.' Gazeta adlı Rus gazetesi de Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi nedeniyle bildiri yayımlamaya hazırlandığını duyurdu.


Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bağapş da gazeteye yaptığı açıklamada, 'Kosova'nın bağımsızlığı kabul edilirse, Trans-Dinyestr, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığının da çoktan kabul edilmesi gerekiyor. Bu bölgeler hem tarihi, hem de siyasi açıdan bağımsızlığı daha fazla hak ediyor. Ancak çifte standart uygulanması yüzünden Amerikalıların isteğiyle Kosova bağımsızlık elde etti' dedi.


'DUMA'DAN KINAMA'


 Bu arada Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi, Kosova'nın bağımsızlık ilanını kınadı. Rusya'nın iki parlamentosu tarafından kabul edilen kararı açıklayan Duma Başkanı Boris Grızlov, bağımsızlık ilanıyla ülkelerin toprak bütünlüğünün dokunulmazlığı olan uluslararası hukukun temel ilkesinin ihlal edildiğini söyledi.

YORUMLAR 2
  • Varoll Basha 16 yıl önce Şikayet Et
    Yok Ya !. 1999-u cabuk unuttunuz galiba rus askerleri milisleri Kosova-da katliam yapti siz bunu unuttunuz ama ben hatirlatirim... artik istenizde birsey yapamasiniz cunku BENIM VATANIM BAGIMSIZ bunu o bos kafalariniza sokun Kosova artik bagimsiz bir devlet ve hemen hemen herkes taniyor siz tanimasinizda olur :)
    Cevapla
  • Yıldız Öztürk 16 yıl önce Şikayet Et
    Yaa...demek öyle. Biz sizin öfkenizin altında yatan şeyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bir türlü esarat altına alamadığınız Kafkasya\'yı,BDT adlı uyduruk birliği,allem kallem edip Tataristan\'ı elde tutmaya çalışmanızı...v.s...v.s... Pandoranın kutusu açıldı kuzum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AB'den flaş Rusya açıklaması! Von der Leyen, Putin'e şart koşup çağrı yaptı
Katil İsrail askerleri, bir camiyi havaya uçurdu: Alçaklar o anları keyifle paylaştı