Kosova'yı hangi ülkeler tanıyor?

Dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı ilk olarak ABD tanıdı. ABD'yi, İngiltere, Almanya ve Türkiye izledi. İşte Kosova'nın bağımsızlığını kabul eden ülkeler:

Kosova'yı hangi ülkeler tanıyor?
Kosova'yı hangi ülkeler tanıyor?
GİRİŞ 18.02.2008 18:11 GÜNCELLEME 18.02.2008 18:11
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıyan ilk ülke ABD oldu. ABD Başkanı George Bush, bağımsızlık ilanını tanıyarak 'Kosovalılar artık bağımsız' dedi.


İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi. Miliband, Brüksel'deki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 'İngiliz hükümeti, Kosova'yı tanımaya karar verdi' dedi. Kosova parlamentosu, dün toplanarak bağımsızlık ilan ettiklerini açıklamıştı.


Fransa'da açıklamasında 'Bağımsız Kosova'yı tanıyoruz' dedi.


Avrupa ülkelerinin bir aya kadar Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.


İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Şubat ya da Mart ayında birçok Avrupa ülkesinin Kosova'yı tanıyacağını belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ülkesi adına Kosova'yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi.


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Almanya ve AB ülkelerinin çoğunun demokratik bir Kosova'yı tanıyacağını söyledi.


FRANSA


Fransa da Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Fransa'nın, Kosova'nın başkenti Priştine'deki irtibat bürosunun başkanı Delphine Borionne, düzenlediği basın toplantısında, Fransa'nın, dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığını duyurdu.


Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdıklarına dair bir mektubu bu akşam Kosova Başkanı'na göndereceğini açıklamıştı.


RUSYA, BM GENEL SEKRETERİNDEN KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIK İLANINA KARŞI ÇIKMASINI İSTEDİ


Rusya Dışişleri Bakanlığı Balkanlar özel temsilcisi Büyükelçi Aleksandır Botsan-Harçenko, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Kosova'nın bağımsızlık ilanına karşı çıkmasını istedi. Botsan-Harçenko, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Ban'ın Kosova'yı Sırbistan'ın parçası olarak kabul eden BM Güvenlik Konseyi kararını ölçüt olarak almasını isteyerek,


'Genel Sekreterin pozisyonu çok daha net olarak belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Güvenlik Konseyi'nin Kosova ile ilgili 1244 sayılı kararına bağlı kalması gerekiyor' dedi.


Moskova, dün Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmış, Kosova'nın bağımsızlığının BM Şartı'nın ihlali olduğunu, başka bölgelerdeki çatışmaları ve ayrılıkçı hareketleri kışkırtacağı açıklamasını yapmıştı.


BM Genel Sekreteri Ban, dün BM merkezinde yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi'nin Kosova ile ilgili 1999 yılında aldığı kararın yürürlükte olduğunu belirterek, BM'nin ortaya çıkan yeni gelişmeler ışığında görevini yapmaya devam edeceğini söylemişti. Rusya, dün bağımsızlık ilanının BM Şartı'nı ihlal ettiği görüşünü yinelerken, buradaki BM misyonundan Kosovalıların bu kararlarını iptal etmesini sağlaması çağrısında bulunmuştu.


Moskova, BM Güvenlik Konseyi'nin Sırpların ve Kosovalı Arnavutların ortak kabul edebileceği bir çözüm için müzakerelerin hızlandırılarak devam etmesini istiyor. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'da yaşayanların büyük çoğunluğuna vatandaşlık veren Rusya, geçen hafta Kosova'nın bağımsızlığının bu iki cumhuriyete yönelik politikalarını etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu.


FİNLANDİYA VE DANİMARKA BAĞIMSIZLIĞI TANIMAYA NİYETLİ


Finlandiya ve Danimarka, dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıma niyetinde olduklarını açıkladı. İki ülke dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya niyetli oldukları belirtildi.


Finlandiya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Juha Kirstila, 'Kosova'nın tanınması için hazırlıklara başladık' derken, sürecin birkaç hafta alacağını belirtti. Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller de, AB'nin 12 ila 15 ülkesiyle birlikte kendi ülkesinin de Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını açıkladı.


ARNAVUTLUK, KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI RESMEN TANIDI


Arnavutluk, Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdıklarını duyurdu. Berişa, "Arnavutluk, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımaktadır" dedi ve Arnavutluk Bakanlar Kurulu'nun yarın toplanarak, Kosova ile büyükelçiler düzeyinde diplomatik ilişkiler kurulmasının kararlaştırılmasını ele alacağını bildirdi.


AA

YORUMLAR 11
  • ferhat bedir 16 yıl önce Şikayet Et
    KKTC. 2 milyonluk kosova bağımsızlığını ilan etti hayırlı olsunda 74 75 ten beri var olan kuzey kıbrıs ı neden tanımıyorlar gerçi bizimkilerin suçu lobi yok ki ermeniler ble amerika da söz sahibi bizimkiler içerde aslan gbiler dışarı çıktıklarında kedi gibi oluyorlar bu nedenle kıbrıs hala diğer devletler tarafından ambargo yapılmakta bunu anlamıyorum...
    Cevapla
  • kuant quazar 16 yıl önce Şikayet Et
    Kosovalı kardeşlerimize hayırlı olsun. Kosovalı kardeşlerimizin yeni devletleri hayırlı olsun. Türkiye ve Türk halkı daima yanlarındadır. CHPliler hariç!! zira onlar herşeye karşıdırlar!!
    Cevapla
  • Gökhan reşadiyeli 16 yıl önce Şikayet Et
    Bağımsızlıkmı..?. Kosova sırbistandan ayrıldı ABD ye girid.Bağımsızlık bunun neresinde.ABD füze kalkanı projesinde kendine taraf toplamakta.Uyanın milletler
    Cevapla
  • ibrahim turki 16 yıl önce Şikayet Et
    ahmet cakmak beye . ben ilk defa yugoslavyanın rusya ya baglı oldugunu sizden ögreniyorum. bu tabiki de yanlıs bi bilgi yugoslavya içinde farklı cumhuriyetlerin oldugu bir federasyon devletiydi.herkese saygılar
    Cevapla
  • sinan sürücü 16 yıl önce Şikayet Et
    kosova. Adamlar ilk basta amerikanın bayragını ellerine aldılar.tabi ilk basta oınları tanırlar.Eğer türk bayraklarını alsaydılar ilkk basta biz tanırdık.amerikanın sömürgesine içten içe iyi girecekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Netanyahu dünya için güvenlik sorunu!