Bulgaristan Kosova'ya şart koştu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesini yakından takip ettiklerini belirterek kendi tavırlarını Kosova'nın atacağı adımlara bağladı.

Bulgaristan Kosova'ya şart koştu
Bulgaristan Kosova'ya şart koştu
GİRİŞ 18.02.2008 20:35 GÜNCELLEME 18.02.2008 20:35

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin bölgede ve Avrupa'da yarattığı ve yaratacağı etkileri yakından izlediklerini belirterek, "Kosova ile ilgili tavrımızı Kosova yönetiminin Marti Ahtisaari planını uygulayıp uygulamaması belirleyecek" dedi. Georgi Pirvanov, bugün yaptığı açıklamada, Kosova yönetiminin dün aldığı bağımsızlık ilanı kararını değerlendirdi.

Bulgaristan-Kosova ilişkilerinde en önemli etmenin bundan sonra izlenecek tutum olacağını ifade eden Pirvanov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kosova ile ilgili tavrımızı Kosova yönetiminin Marti Ahtisaari planını uygulayıp uygulamaması belirleyecek. Biz, başından beri bu planı destekliyoruz. Kosova'da, insan haklarına ve azınlık haklarına önem verileceğini umuyoruz. Kosova yönetiminin bölgeye yönelik meydan okuma gibi her türlü tehdidi önleyici önlemleri alacağını düşünüyoruz."

Pirvanov, Sırbistan yönetiminden gelen ve Kosova'yı tanıyan ülkelerle ilişkilerini kesecekleri yönündeki açıklamalarla ilgili görüşlerini dile getirirken de, "Sırbistan yönetiminin ve halkının duygularını anlayışla karşılıyorum. Ben, Sırbistan yönetiminin, son yıllarda olduğu gibi durumu akılcı ve sorumlu bir biçimde değerlendireceğine inanıyorum" diye konuştu.


Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev de Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ortaya çıkan yeni durumun titiz bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda Avrupa Birliği'ne önemli görevler düştüğünü ifade eden Stanişev, Bulgaristan'ın, Sırbistan'ın Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalaması için elinden gelen çabayı göstereceğini bildirdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şampiyonluk kupası derbiye gelecek mi?
ABD'de bir binbaşı, Gazze'deki soykırıma verilen destek nedeniyle istifa etti