Kaçakçılar bilim adamlarından daha fazla çalışmışlar!

Çorum'da güvenlik güçlerinin kaçakçılara yönelik düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen tarihi eser sayısı, bilimsel kazılarla ortaya çıkarılan eser sayısını ikiye katladı.

Kaçakçılar bilim adamlarından daha fazla çalışmışlar!
Kaçakçılar bilim adamlarından daha fazla çalışmışlar!
GİRİŞ 20.02.2008 12:40 GÜNCELLEME 20.02.2008 12:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Çorum, tarih boyunca Anadolu'yu yurt edinen farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Köklü bir geçmişi olan ilde çok sayıda antik şehir kalıntıları bulunuyor. Hitit Medeniyeti'nin önemli şehirlerinin yer aldığı Çorum'da beş farklı bölgede yaklaşık 100 yıldır kazı çalışmaları yürütülüyor. Kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler Ankara ve Çorum'daki müzelerde sergileniyor. Bilimsel kazılar devam ederken yeraltındaki zenginlik tarihi eser kaçakçılarının gaspına uğruyor. Şehrin tarihsel önemi nedeniyle devamlı alarm durumunda olan güvenlik güçleri, kaçak kazılarla ortaya çıkardıkları eserleri satmak isteyenlere göz açtırmıyor. Eski eser kaçakçılarını sıkı takibe alan emniyet ve jandarma, son yıllarda çok sayıda operasyona imza attı. Güvenlik güçlerinin operasyonlarda ele geçirdiği tarihi eser sayısı, Çorum'da devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılanları ikiye katladı.

Son bir yıl içinde jandarma ve emniyet tarafından ilçe ve köylerde 858, kent merkezinde ise 333 olmak üzere toplam bin 191 parça tarihi eser ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, düzenlediği 50 operasyonda 534 adet bronz sikke, 132 adet süs eşyası, 1 adet el yazması Kuran-ı Kerim, 1 adet tarihi mermer sütun, 8 adet tarihi taş eser, 182 adet ise muhtelif ebatlı tarihi eser yakaladı. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de, 4 tarihi eser kaçakçılığı olayında 22 şüpheliyi gözaltına alırken 333 tarihi eser ele geçirdi.

Aynı dönemde Hitit Medeniyeti'nin ortaya çıkarılması için devlet desteği ile yürütülen Boğazkale, Alacahöyük, Şapinuva, Resuloğlu ve Yörüklü kazılarında ise 160 adet tarihi değeri bulunan eşya, 3 adet sikke, 193 adet tablet, 14 adet mühür olmak üzere toplam 370 tarihi eser gün ışığına çıkarıldı. Ayrıca arkeolojik değeri bulunan 251 adet eser satın alındı. Böylece toplam 621 adet tarihi eser Çorum'daki müzelerin envanterlerine girdi. Kaçak kazılar sonucu ele geçirilen eser sayısı ise bu rakamı geride bıraktı.

(Cihan)

YORUMLAR 2
  • metin kırlar 16 yıl önce Şikayet Et
    devamııı. sonra yazı gönderilmiş. adam kuşum nerde diye söylenip söylenip hergün müzeye gidiyor tabi kuşun yerinde yeller esiyor. müze idaresine göre depoya kaldırılmış ancak yaşlı köylünün bunu anlayacağı yok. velhasıl adam teslim ettiğine bin pişman dava açacak. e durum böyle olunca tabiki kaçakçılar daha çok iş yapacak...
    Cevapla
  • metin kırlar 16 yıl önce Şikayet Et
    insanın afferin diyesi geliyor.... bundan 3 yıl önce urfada yaşlı bir vatandaşımız bir kartal heykeli bulmuş bu kartalı müzede sergilenmek devletin bu tür buluntular için verdiği bahşişi almak için müzeye götürüp teslim etmiş. eser kabul edilmiş ve yaklaşık 1 yıl müzede sergilenmiş yaşlı köylü her ay gidip heykelini seyrediyor ve kendisine para verilip verilmeyeceğini soruyormuş taki heykel sergilenmketen kaldırılıp bunun bir değerinin olmadığı kişiye bildirilinceye kadar. şimdi heykel piyasada yok adamın girişimleri sonucu ancak üç yıl
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li gazeteci Şaban Sevinç: CHP'nin 1 Mayıs'ta Taksim ısrarı gereksiz
Türkiye gizli tutuyor, dengeler değişecek! Ankara, Batı ve İran'ın elini kolunu bağladı