Ali Bardakoğlu, son 'noktayı' koydu

Tesettürün İslamiyet’in icabı olmadığını ileri süren Deniz Baykal’a, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’ndan cevap geldi. Bardakoğlu son günlerde çıkan tartışmalara açıklık getirdi...

Ali Bardakoğlu, son 'noktayı' koydu
Ali Bardakoğlu, son 'noktayı' koydu
GİRİŞ 21.02.2008 12:20 GÜNCELLEME 18.09.2017 17:43
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Ersin ÇELİK'in haberi

 

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu: Kuran-ı Kerim ve hadisler kadınların, başlarını, yakalarını boyunlarını örtmelerini istemiştir...

Türban düzenlemesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, tesettürün İslamiyet’in icabı olmadığını ileri süren Baykal’a, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’ndan cevap geldi. Örtünmenin Kuran’ın emri olduğunu söyleyen Bardakoğlu tartışmalara son noktayı koydu.

24 TV’de, Mustafa Karaalioğlu’nun sunduğu “Her Açıdan” programına konuk olan Ali Bardakoğlu, İslamiyet’te yer alan örtünme biçimini açıkladı. Partisi’nin Grup Toplantısı’nda, türbanın, dinin ve Kuran-ı Kerim'in emri olmadığını savunan Deniz Baykal’ın sözlerine cevap olacak nitelikte açıklamalar yapan Bardakoğlu, “Kuran-ı Kerim ve hadisler kadınların, başlarını, yakalarını boyunlarının örtmelerini istemiştir” dedi.

İSTEYEN İSTEDİĞİ GİBİ ÖRTÜNÜR

Başörtüsü düzenlemesi ile ilgili eleştirilerinde, tesettürün İslamiyet’in icabı olmadığını ifade eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a, Diyanet İşler Başkanı Ali Bardakoğlu’ndan cevap geldi. Başörtüsü türban ayrımı konusunda yapılan tartışmalara açıklık getiren Bardakoğlu Kuran-ı Kerim ve hadislerin kadınların örtünmelerini istediğinin altını çizerek, “Kuran-ı Kerim ve Hadisler, örtünmenin nasıl bir kumaşla olacağının, şeklinin ne tür olacağının, nereden bağlanacağını belirlemez. Artık o insanların, estetiğine göre, bölgesine göre, kültürüne göre vereceği kararlardır.” dedi.

“Din sadece ilkeleri koyar. Emir ve yasakların sınırlarını çizerken, gerisini insanların tercihine, zevkine ve kültürüne bırakmıştır” diyerek, türbanı yabancı üniforma ve siyasi simge diye adlandıranlara da cevap veren Bardakoğlu, Kuran-ı Kerim’in kadınların, başlarını, yakalarını ve boyunlarını örtmelerini istediğini söyledi.

“Kuran’ın ve Hadisler'in örtünmeyi söylediğini, kadınların başlarını nasıl ve ne renk kumaşla bağlamalarının kendi tercihleri olduğunu ifade eden Bardakoğlu, başörtüsüyle ilgili yapılan tartışmalara göndermede bulunarak, çıkan tartışmaları 'derinlikli bulmadığını' açıkladı.

Müslümanlar'ın 14 asırdır, dini bir vecibe olduğu için başlarını örttüklerini ve baş örtme şeklinin toplumlara göre değiştiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Hacca gidenlerin bunu daha iyi bileceklerini ifade etti.

“ÇARŞAF VE PEÇE DİNİN EMRİ DEĞİLDİR”

Başörtüsü düzenlemesinin, çarşaf ve peçenin de önünü açacağına ilişkin tartışmalara açıklık getirenBardakoğlu, peçe ve çarşafın dini bir gereklilik olmadığını söyledi. Çarşaf ve peçeyi kimsenin dini bir gereklilik olarak öne süremeyeceğini vurgulayan Bardakoğlu, çarşaf ve peçenin dini bir kaynak ve delil olmadığını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’na çarşaf ve peçe ili ilgili gelen sorulara, çok açık bir şekilde, “Çarşaf ve peçe gibi yüzü kapatan kıyafetler dini bir gereklilik değildir. Dini bir vecibe değildir.” diye cevap verdiklerini belirten Prof Bardakoğlu “Bu noktada kimse kimseyi yanlış bilgilendirmesin.” dedi.

Bardakoğlu çarşaf ve peçe ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kuran’ın isteği ‘örtünme sadece çarşafla sağlanır’ demek yanlıştır. Bu sınırı aşmaktır. Din adına insanlara ilave külfet yüklemek getirmektir. Tercihlerimizi, düşüncelerimizi, kaygılarımızı, din adına ifade etmektir. Bu doğru değildir. Kuran sadece örtünmeyi ister. Örtünmenin nasıl ve ne şekilde olacağı insanların zevkine, kültürüne anlayışına kalmıştır.”

“DİN SADECE BAŞÖRTÜSÜNDEN İBARET DEĞİL “

Dini vecibelerin başörtüsü ile sınırlandırılamayacağının da altını çizen Bardakoğlu “Din sadece başörtüsünden ve namazdan ibaret değildir” diye konuştu.

Başörtüsü takan herkese dindar demenin büyük bir yanılgı olduğuna dikkat çeken Bardakoğlu, bir insanın iyi bir Müslüman olması için uyması gereken bir sürü şart olduğunu aktardı.

Bardakoğlu, Bir insanın iyi bir dindar olması için taşıması gereken özellikleri ise şöyle sırladı: “Yalan konuşmayacak, haram yemeyecek, yetim ve devlet malına el uzatmayacak, çalışacak, üretecek, diğer günahları işlemeyecek…”

İyi bir Müslüman olmak için, “Elli, yüz, iki yüz kalem ödevimiz var” diyen Diyanet İşleri Başkanı, “Müslümanlık ve dindarlık bütün hayatımıza bir ilahi hikmet gözüyle, çizgi kazandıra bilme şuurudur. Bilinç halidir Müslümanlık... Bilinç halini yakalayabiliyor ve hiç kaybetmiyorsak o zaman Müslüman oluruz” diye konuştu.

İSLAM’DA MAHALLE BASKISI YOK

Başörtüsü tartışmalarıyla ortaya atılan 'mahalle baskısı' söylemine de açıklık getiren Ali Bardakoğlu, hiç kimsenin, kimseye, inancı, mezhebi ve meşrebi sebebiyle baskı kurmasının doğru olamadığını, bunun İslamiyet’te de yerinin olmadığının Ayet ve Hadisler ie sabitlendiğini söyledi.

Bardakoğlu, “Baskının her türlüsüne karşı direnmeliyiz ve karşı durmalıyız. Ne başını örtmek için baskı yapmak doğrudur ne de açmak için. Bu dünya artık özgürlükler dünyasıdır. Bize düşen başkalarına baskı yapmak değil, kendimizi iyi örnek olarak topluma sunabilmektir. Dini kabulde insanlara zorlama olmaz. Din hür irade ile seçildiği zaman dindir.” şeklinde konuştu.

BAYKAL NE DEMİŞTİ?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, başörtüsü ve türban için partisinin son iki grup toplantısında, tesettürün İslamiyet’in icabı olmadığını, Ebu Hanife’ye göre namazda saçın dörtte birinin görünebileceğini söylemiş ve yeni bir tartışma başlatmıştı. Türbanın yabancı bir üniforma olduğunu ileri süren Deniz Baykal, '“Türban konusunun altında ne yatıyor? İslamiyet’in hangi anlamda icabıdır, hangi önemde bir icabıdır, hangi biçimde bir örtünme İslamiyet’in icabıdır? Türban, örtünme, dinimizin bu konudaki anlayışı, bu konuların netleştirilmesi gerekiyor. Örtünme, elbette bizim dinimizde vardır ama bilinmelidir ki örtünme bizim dinimizle ortaya çıkmış bir uygulama değildir. Örtünme, İslamiyet’in bir icadı değildir.' demişti...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLİŞKİLİ HABERLER
 

Baykal: Türban için acele ettiniz
CHP lideri Deniz Baykal, türban konusunda gerçeklerin kendini gösterdiğini, tereddütlerin ortaya çıktığını belirterek, 'Sekizinci gün oldu daha Çankaya'dan imzadan çıkmadı dedi.

 

Baykal: Örtü İslamın icabı değil
CHP Genel başkanı Deniz Baykal, türban konusunun altında laikliğe karşı bir meydan okuma olduğunu savundu ve 5 şubat tarihine dikkat çekti. Baykal kürsüden fıkıh dersi verdi:


Haber 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 73
  • Veli Yıldız 16 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın!. Diyanettekiler, hep yiyeceklerini düşündüklerinden ülkede bir başörtüsü tartışmasından habersizler. Tartışma bitti başkan çıkmış başı açmak yasak diyor. Cahil değiliz, biliyoruz, evimizde Kuran var. Ama bunu birilerine karşı, yetkili ağız olarak söyleyecektiniz. Bizim dinimiz diyanete bırakılamayacak kadar değerli bir dindir. O makamın gereğini yeriine getiremediğiniz ve korktuğunuz için sizi kınıyor yerinizi cesur bir dindara bırakmanızı bekliyoruz...
    Cevapla
  • sadık ergin 16 yıl önce Şikayet Et
    Hocam işin aslını geçmişsiniz.... Diyorsunuz ki İslam örtünün diyor ama nasıl olacağını belirtmiyor.bende soruyorum islam namaz kılın diyor ama Kuranda nasıl kılınacağını tarif ediyormu? Namazda imamın takke takmaması mekruh mu?eğer mekruhsa takke yerine şapka taksa (ikiside başımızı örtüyo) uygun olurmu?kadınlar tamamen kapansa ama vücut hatları belli olsa uygun kapanma olurmu?Ayrıca İslamda kapanmak ne için vardır?erkeklere güzel görünecek şekilde süslü püslü elbiselerle kapanmak caizmi?
    Cevapla
  • KOÇLU KALEALTI 16 yıl önce Şikayet Et
    NEDEN GEÇ AÇIKLAMA. Konu yeteri kadar açık değil mi? Bir çok insan \"Bence Dini\"ni kabule etti. Bunda en büyük sorumluluk işin başındaki dini yetkilidir. İtibarı kaybetmemek gerekir.
    Cevapla
  • abdulhamit demir 16 yıl önce Şikayet Et
    atı alan üskadarı çoktan geçti hocam. türbanla ilgili o kadar söz söylendi. önüne gelen türbanla ilgili açıklama yaptı. o günlerde laf söyleyemeyen bu hocalar imparatoru baş imam diyem ben şuna diyanette de bundan çok gerçii. ama onlar yan gelip bir açıklama gereği bile hissetmedi. zaten ne beklenirki bu diyanettn. adamlar sultan ahmette sex filmi çevirmiş zamanında o diyanetten çıt yokkkk. ki türban hakkında laf çıksın.
    Cevapla
  • iyidusun 16 yıl önce Şikayet Et
    Miray BAYRAK :). TAmam sen öyle yap ama hakettiğini alabilirsen ona şükret,her zaman hakkını alamayabilirsin de...:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı
Muhalif gazeteci, Almanya'ya çalıştığını itiraf etti! "Bunlar üst düzey isteniyor"