Türkiye'de kadın yönetici sayısı yüzde kaç?

Türkiye'de kadınlar, erkeklere kıyasla daha ileri yaşlarda üst düzey yönetici oluyorlar ama sayıları da hızla artıyor. Türkiye'de kadın yöneci oranı yüzde kaça yükseldi? Öğrenmek için tıklayın.

Türkiye'de kadın yönetici sayısı yüzde kaç?
Türkiye'de kadın yönetici sayısı yüzde kaç?
GİRİŞ 05.03.2008 14:35 GÜNCELLEME 05.03.2008 14:35

Boyden Türkiye'nin araştırmasına göre, Türkiye'de yönetici adaylarının yüzde 40'ını kadınlar, yüzde 60'ını erkekler oluşturuyor. Üst düzey yönetici araştırma şirketinden Boyden Türkiye, şirketin Türkiye ofisine başvuran 30 bin kişi arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Yaş bazında yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye'de kadınlar, erkeklere kıyasla daha ileri yaşlarda üst düzey yönetici oluyor.

Boyden'in "Çalışan Profilleri" hakkında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 Avrupa ülkesini (Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya) kapsayan çalışmanın sonuçlarına göre, dünyada kadın yönetici sayısı hızla artıyor, Türkiye'de de aynı trend gözleniyor.

Erkek egemen sektörler olarak bilinen finans, teknoloji ve üretim alanlarında da kadınların yönetime geçmeye başladığına dikkat çekilen araştırmada, kadın ve erkek yöneticilerin profilleri yaş bazında kıyaslanıyor.

Buna göre, dünya genelinde üst düzey yönetici olma yaşı 40-45 aralığı olarak belirtiliyor. 30'lu yaş dilimleri ile en genç yöneticiler İsveç'te yer alıyor.

Çek Cumhuriyeti'nde kadınlar ortalama 32, erkekler ise 37 yaşında yönetici oluyor.

Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya'da erkek yöneticiler kadınlara oranla daha ileri yaşlarda yönetici olurken, Türkiye'de bu durum tam tersi yönde gerçekleşiyor.

Türkiye'de erkek yöneticilerin kadın yöneticilere kıyasla daha genç olduğu sonucuna ulaşılan araştırma, Türkiye'de kadınların yönetici pozisyonuna daha ileri yaşlarda geldiklerini gösteriyor.

Boyden Türkiye Başkanı Özlem Ergün, Türkiye'de 30 bin adayı kapsayan değerlendirmeden, adayların yüzde 60'ının erkek, yüzde 40'ının ise kadın yöneticilerden oluştuğu sonucunun çıktığını belirterek, yüzde 40'lık pay içinde üst düzey kadın yönetici adaylarının oranının yüzde 10 olarak gerçekleştiğini aktardı.

2007 yılında, üst düzey yönetici araştırmaları sonucu, Türkiye'nin önde gelen firmalarına yerleştirilen 56 üst düzey yöneticinin 20'sinin kadın yöneticiler olduğunu dile getiren Ergün, kadın yöneticilerin daha ılımlı ve insan odaklı çalıştıklarını ifade etti.

Yöneticileri işe yerleştirme sürecinde işverenlere kadınlara eşit şans verilmesi yönünde ısrarcı olduklarını belirten Ergün, araştırmanın, kadının evdeki sorumluluklarından feragat etmeden yükselebildiğini gösterdiğini vurguladı.

16 ülkenin aday havuzları incelendiğinde, kadın yönetici sayısı, bekarlar, evliler ve annelerden oluşan eşit bir dağılım üzerinde şekilleniyor


(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dimdik, sapasağlam ayaktayız!
Erdoğan imzaladı: Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi genelgesi yayımlandı!