'Savcı Öz dört generali sorgulasın'

Özden Örnek’e ait günlüklerin Nokta’daki yayınlanması nedeniyle yargılanan Alper Görmüş’ün avukatı, “Günlükteki darbeler kanıtlandı, sorumluları da yargılanmalı” dedi.

'Savcı Öz dört generali sorgulasın'
'Savcı Öz dört generali sorgulasın'
GİRİŞ 30.03.2008 17:04 GÜNCELLEME 30.03.2008 17:04
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

KURTULUŞ TAYİZ'in haber


Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek’e ait günlüklerin Nokta’daki yayımı nedeniyle yargılanan Alper Görmüş’ün avukatı Ümit Kardaş, “Günlükteki darbeler kanıtlandı, sorumluları da yargılanmalı” dedi.


Ergenekon savcısının müvekkilinin bilgisine başvurduğunu, darbe günlüklerini içeren CD’yi de inceletip gerçek olduğunu saptadığını söyleyen Kardaş “Sıra komutanların sorgusuna geldi” diye konuştu

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu açıklanan ve 2004 yılında “Sarıkız” ve “Ayışığı” adlarıyla yapılmak istenen iki askeri darbeyle ilgili hazırlıkların anlatıldığı günlüklerin gerçek olduğunun anlaşılması üzerine, yargı tekrar göreve çağrıldı. Kapanan Nokta Dergisi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün avukatı emekli Hâkim Albay Ümit Kardaş “Yeni bir durum doğdu. Hem darbe hazırlığı içinde adı geçen dört kuvvet komutanının yargılanması gerekiyor hem de Ergenekon Operasyonu kapsamında ortaya çıkan yeni deliller ve bilgiler ışığında soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, Özden Örnek dahil, dört eski kuvvet komutanının ifadesini alması lazım” dedi. Görmüş’ün avukatlarından Filiz Kerestecioğlu da Alper Görmüş’ün günlükleri yayımladığı için yargılandığı davada, günlüklerin Örnek’in Deniz Kuvvetleri’ndeki bilgisayarından çıktığını belgeleyen Emniyet Müdürlüğü raporunu isteyeceklerini açıkladı.
Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Öz, operasyonda gözaltına alınan kişilerin ifadeleri ve ele geçen belgelerin ardından, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu açıklanan günlüklerle ilgili 7 martta eski Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün bilgisine başvurmuştu. Savcı Öz, Görmüş’ten aldığı darbe günlüklerini içeren CD’yi Bilişim Suçları Bürosu’na göndererek inceletmiş, günlüklerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bilgisayardan çıktığı anlaşılmıştı. Konu, Taraf’ın haberiyle duyurulmuştu.


Görmüş’ün avukatı Ümit Kardaş, Savcı Zekeriya Öz’ün Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişilerin ifadeleri ile ele geçen belgeler üzerine müvekkilinin bilgisine başvurduğunu belirterek günlüklerin gerçekliğinin emniyet raporuyla belgelenmesinin ardından, darbe hazırlayan dört kuvvet komutanının da sorgulanması gerektiğini söyledi. Kardaş, “Savcı, müvekkilim Görmüş’ü çağırıp soruşturma kapsamında dinledi. Müvekkilimden alıp incelettiği CD’nin de Deniz Kuvvetleri’nde Özden Örnek’e ait bilgisayardan çıktığı belirlendi. Şimdi bu komutanları da soruşturma kapsamında dinleyeceğini umuyorum” dedi.


Kardaş, darbe hazırlığı içinde olduğu belirtilen dört kuvvet komutanının hakkında daha önce yapılan suç duyurusuna Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararı verdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Çiftbaşlı yargı var. Savcılar, görevinden alınan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın akıbetinden korkuyor. Siyasi iktidar burada devreye girerek sivil mahkemelerin askerleri yargılayabileceği yasal düzenlemeleri gerçekleştirmelidir.”


DARBE GÜNLÜKLERİ


 • Darbe günlüklerinde 24 Nisan 2004’te Kıbrıs’ta yapılan referandum öncesi, dört kuvvet komutanının, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’e rağmen darbe yapma planı ve hazırlığı yaptığı anlatılmıştı. Günlüklere göre, Örnek ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve halen ADD Genel Başkanı olan, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından “Sarıkız” kod adı ile planlanan darbeden, Özkök’ün karşı tutumu, diğer bazı üst rütbeli subayların isteksizliği ve ABD’nin tavrı nedeniyle vazgeçilmişti. Eruygur bunun üzerine tek başına “Ayışığı” kod adlı ikinci bir darbe planı yapmıştı.


YAZARLAR: GEREKEN YAPILMALI


 • ‘Darbe Günlükleri’nin Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığının Emniyet tarafından belgelenmesi üzerine medyada gereken yasal işlemlerin yapılmasını isteyen yazılar da kaleme almaya başladı.


Taraf’ın 2003-2004 yıllarında darbe hazırlığında ismi geçen komutanlara ulaşma çabaları karşılıksız kalırken, hiçbir resmi kurumdan da bugüne kadar açıklama yapılmadı. Darbe planlarını yayımlayan ve baskı sonucu kapatılan Nokta Dergisi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş “Özden Örnek’in iftira suçlaması” nedeniyle yargılanmaya devam ederken, darbe hazırlığın yapanlar hakkında dava açılmadı.


Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal, darbe planlarının resmiyet kazanmasını Taraf’ın haberinden alıntılar yaparak “AKP’den değil demokrasiden yana olmak” başlığı ile anlattığı yazısını şöyle bitirdi: ”2003-2004 darbe tertiplerinden bu yana çekilen çizginin ışığında şöyle bir düşünmekte yarar var. Çünkü konu ille de AKP’den değil, ‘demokrasiden yana olmak’la doğrudan ilgilidir.”


Yine aynı gazetenin yazarı Derya Sazak da “Ergenekon soruşturması; Nokta’nın yayımladığı ve savcılığın emekli Oramiral Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığını saptadığı ‘Darbe Günlükleri’nden anlıyoruz ki, ‘Bir ihtimal daha var’ diyen şarkı sözlerini çağrıştıran ‘ihtilal’ namesi yakın zamana dek dillerden düşmemiş!” diye yazdı.


Vatan Gazetesi yazarı Necati Doğru ise “Ayışığı ve Sarıkız darbe girişimi günlüklerinin de Deniz Kuvvetleri bilgisayarında yazıldığına dair ‘kriminoloji raporu’ var mı? Beş gündür yazıyorum. ‘Var’ diyen çıkmadı” diyerek yetkililerdeki sessizliğe dikkat çekti.

YORUMLAR 8
  • Zeki Tokat 16 yıl önce Şikayet Et
    BUNLAR TSK DAN EMEKLİ GENERALLER DEĞİLMİ?. K.Irak harekatı sonrası geri çekilmenin, ABD\'nin emriyle olduğunu iddia edenlere, B.anıt paşa (her mensubunu kendi gibi zannederek) \"TSK yalan söylemez\" demişti, bu paşalar ise ordumuza bakışımızı bu tutumlarıyla yaralamış, cezayı hak etmişlerdir. Cezalarını kim verecek? Bence kendileri vermelidir. Eğer halen yetiştikleri kuruma karşı, azıcık saygıları varsa!.. İhanet şebekesinin çökertilmesine katkıda bulunup, erkekçe bu millet önünde diz çöküp apaçık özür dileyerek. Asker için en ağır ceza herhalde budur.
    Cevapla
  • Cengiz DEĞİRMENCİOĞLU 16 yıl önce Şikayet Et
    YORUM VE YAZILARDA TSK VE MENSUPLARININ GENEL ADI OLAN \" MEHMETÇİK\" E ZARAR VERİLMEMELİDİR.. Burası kutsal peygamber ocağıdır ve her ferdide MEHMETCİK tir.Ancak heryerde olduğu gibi bu sepetinde içinde çürük yumurta vardır.Bunlar da kendi karanlık düşünce ve emellerinin gün ışığına çıkmasından rahatsız olanlardır.Bunu meşru kılmak içinde bu ülkede \"FOTOĞRAFININ ARKASINA SIĞINILACAK\" bir ATATÜRK\'ümüz var.Sıkıştıklarında Atatürk devrimleri zevk ve saltanatlarının paravanı olmuş artık.Kimse aptal değilde yetkisi olanlar sessiz kalınca gün bu gibilere doğuyor.ADALET ise isteyeni çok evde kalmış bir KIZ
    Cevapla
  • yakup guven 16 yıl önce Şikayet Et
    dokunmazlar. bu ulkede herkese dokunulur.pasalara dokunulmaz.semdinlide gorduk suclu ordadaiken kendi itiraf etti iyi cocuklardi.van savcini basina gelenleri unutmayin.
    Cevapla
  • enginazaklı 16 yıl önce Şikayet Et
    HAYDİ BE SESSİZ YIĞINLARIN SAVCISI VE DİĞERLERİ. bu sessiz halk sonunda bağrına basmak için ileri atılacaktır.meydanlara sevgiyle kahramanlarını karşılamak için çıkacaktır.
    Cevapla
  • Yanyatan GENERAL 16 yıl önce Şikayet Et
    SORGULANACAKLAR HİÇ DERT ETMEYİN!. Sayın ÖZ onları sorgulamaz ise de... Bu milletin onları sorgulaması yakındır! Şayet bu arada yurt dışına kaçmamış olurlarsa.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'