Aydın Doğan'dan Erdoğan'a mektup

Aydın Doğan'ın Başbakan Erdoğan’a bir ay arayla iki mektup gönderdiği iddia edildi. İddiaya göre Erdoğan'ın “bir medya grubu”na yönelik sert sözler Doğan’ın mektuplarına cevap.

Aydın Doğan'dan Erdoğan'a mektup
Aydın Doğan'dan Erdoğan'a mektup
GİRİŞ 30.03.2008 17:12 GÜNCELLEME 30.03.2008 17:12
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yasemin Çongar'ın analizi


Aydın Doğan Başbakan Erdoğan’a bir ay arayla iki mektup gönderdi. Başbakan dün “bir medya grubu”na yönelik sert sözler sarfederken sanki Doğan’ın mektuplarını cevaplıyordu.


Başbakan Erdoğan siyasetteki gerginliğin sorumlusu olarak dün “bir medya grubu”nu gösterdi: Bir siyasi zihniyetin yanlısı medya bu işi bugünlere getirdi. Erdoğan’a göre “darbe çığırtkanlığı” yapanlar kaybedecek. Peki Aydın Doğan mektuplarında o zaman henüz açılmamış olan kapatma davasını ima etti mi?

Başbakan Tayyip Erdoğan “Uzlaşma için herkes bir adım geri atsın” çağrısına özetle “Niçin ve neden geri adım atayım” karşılığını veriyor. Erdoğan’ın bu sorusu, kulağa pek hoş gelen ama içeriği belirsiz bırakıldığı ölçüde de pekala “Ergenekon soruşturmasında geri adım” çağrısı olarak anlaşılabilecek bütün o sağduyu ve uzlaşma mesajlarını bertaraf ediyor. Başbakan, bir bakıma, iş dünyasını ve sivil toplum kuruluşlarını ağızlarındaki baklayı çıkarmaya zorluyor. Acaba TÜSİAD, TOBB ve diğerlerinin meramı gerçekten de Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün dediği gibi ‘Ergenekon’un ve parti kapatmanın durdurulması mesajını’ vermek mi?


Eğer böyleyse, Başbakan’ın bu pazarlığa yanaşmadığını düşündüren sözleri demokrasimizin geleceği adına büyük önem kazanıyor. Çünkü bu, Ak Parti’nin kapatılması yoluyla bir yargı darbesi deneyenlere karşı dik durmak ve yeni darbelerin hazırlayıcısı olabilecek bir suç örgütünün üzerine kararlılıkla gitmek anlamına geliyor.


DARBE ÇIĞIRTKANLARI • Erdoğan dün Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin genel kurulunda konuşurken yine “Geri adım atmak mantığını kabul etmek mümkün değil” dedi. Başbakan, aynı konuşmada, yaşanan süreçten ‘darbe çığırtkanlarının’ kayıplı çıkacağını söylerken, kuşkusuz Ak Parti’den kurtulmak için tek yolu siyasi istikrarsızlıkta, ekonomik krizde, toplumsal karışıklıkta ve nihayet askerin duruma el koymasında görüp bunun zeminini hazırlamaya çalışanları kastediyordu.


Biliyoruz ki Ergenekon soruşturmasının dosyası, bu darbe çığırtkanlarının kimler olduğunun belgeleriyle dolu.


BİR ZİHNİYETİN MEDYASI • Başbakan dün ayrıca gelinen noktanın sorumlusu olarak “bir medya grubunu” gösterdi. Bu medya grubu hangisi?
Erdoğan’ın “Türkiye için sağduyu” çağrısı yapanları kastederek “Sivil toplum örgütlerinin bu çalışması güzeldir” dedikten sonra “Bir şeyi sanki böyle ıskalıyorlar” uyarısıyla söylediği “Bir siyasi zihniyetin yanlısı olan medya bu işi teşvik etmiştir ve bugünlere getirmiştir” cümlesinin hedefi kimdi?
Akla hemen, Ergenekon soruşturmasının ilerletilmesinden pek de hazzetmediği yayınlarından anlaşılan gazete ve televizyonlar geliyor.


DOĞAN’IN MEKTUPLARI • Peki Erdoğan “bir medya grubu” derken Doğan Grubu’nu mu kastediyor?
Doğan Grubu’na mensup gazeteci ve yazarların bir bölümü de Erdoğan’ın gözünde “bir siyasi zihniyetin yanlısı medya” mı?
Başbakan’ın yakın çevresinden edindiğimiz izlenim o ki, bu soruların cevabı ‘evet.’
Bu da, ister istemez Başbakan’ın “darbe çığırtkanları” ve “bir siyasi zihniyetin yanlısı medya” sözlerinin Aydın Doğan’a yönelik bir mesaj olup olmadığını düşündürüyor.
Sakın bu mesaj, Aydın Doğan’ın Başbakan’a yazdığı mektuplara verilmiş sözlü bir cevap olmasın?
FEHMİ KORU YAZDI • Aydın Doğan’ın Tayyip Erdoğan’a kısa süre önce bir mektup yazdığını kamuoyuna ilk duyuran Fehmi Koru oldu.
Koru, Yeni Şafak’ta Taha Kıvanç imzasıyla yazdığı sütununda Aydın Doğan’ın Başbakan’a mektubunun “Ayağını denk al, yoksa başına iş gelir” gibi bir üslupla yazılmış olabileceğinden söz etti ve eğer bu doğruysa, Aydın Doğan’ın Ak Parti’ye karşı kapatma davasından önceden haberli ve Erdoğan’ı da bu davaya güvenerek uyarmış olabileceğini ima etti.
BİR AY ARAYLA • Taraf, Koru’nun “mektup” iddiasını kendi kaynaklarından doğruladı. Dahası, son dönemde Aydın Doğan’ın Başbakan’a bir değil, iki mektup gönderdiğini de öğrendik. Öyle anlaşılıyor ki, Aydın Doğan bu mektupları yaklaşık bir ay arayla yazmış.
İkinci mektup Başbakan’a şubat sonlarında, yani Ak Parti aleyhinde kapatma davası açılmasından yaklaşık iki hafta önce ulaşmış.
“Taha Kıvanç” haklı; insan ister istemez merak ediyor:
Türkiye’nin medya devi Başbakan’a neden iki kez üst üste mektup yazdı?
Acaba kapatma davasından önce yazılan o mektuplarda Ak Parti’nin başına bir iş gelebileceği iması var mıydı?
Ve acaba Başbakan’ın bu mektuplara cevabı gerçekten de dünkü konuşmasındaki sertlikte mi?

YORUMLAR 15
  • şeref haktanır 16 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanım.... iyi hoş ta sizin de bir dediğiniz diğerini,bir yaptığınız diğerine uymuyor,hükümete ilk geldiğiniz de a.d ciğerci kedisi gibi peşinizdeydi borlarını erteletmek için,medyası da size karşı sus pus tu nezaman ki istediğini aldı başladı sizinle harbe,açtı yıllanmış dosyaları ve bu oyun defalarca tekrarlandı ta ki a.d her defasında istediğini alıncaya kadar ve biliyorum ki oynanmaya da devam edecek,danışıklı dövüşe devam,sizin deyiminizle kusura bakmayın ama sayın başbakan dedikleriniz hiç inandırıcı değil...
    Cevapla
  • ALİ ÜNLÜER 16 yıl önce Şikayet Et
    ARKANDA DAĞ GİBİ HALK VAR BAŞBAKANIM. Senin bu vampir ve keneleri temizleyeceğinden eminim.Bu ülke kimsenin çifliği değildir.
    Cevapla
  • hayati toparlak 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu kapatma davası ile..... Son bir haftadır Türkiye\'nin kayıp ettiği her türlü tahribatın ve ekonomik zararının faturasını ödeyecek adresler çok aşikar belli oldu..
    Cevapla
  • maximilyan 16 yıl önce Şikayet Et
    Kuşum aydın a yenı bır soy ısım LUTFEN!!! . Aydın BATAn Zuahahaaa Anlaşılan sıra geldı bu kepaze ınsana HAdı TAyyıp Amca Göreyım senı
    Cevapla
  • fazıl mahmut kırıcı 16 yıl önce Şikayet Et
    DOĞAN GRUBUNUN DA SON ÇIRPINIŞLARI nereden belli ÇİRKEFLİĞİ ELE ALDILAR DA ONDAN,AMA BEYHUDE.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Medya da kimin nereye hizmet ettiği aşikar,artık bunu az çok haberleri tarafsız izleyen herkes anlayabilir,doğan medyası bu milletin hayrına çalışmadığı kesin,önce kime hizmet ediyorlarsa oraya,sonrada kendi cukkalarına ama çalışanlarına değil, buraya dikkat,çalışanları köle gibi çalıştırıyorlar,ben bunu bilen biriyim,devletten her türlü dalavereyle vergi kaçırırlar sonrada türkiye türklerindir ayağına yatıp ırkçılığı körüklerler,nede olsa zihniyetlerinin gereğini yapıyorlar,asıl şaşılacak hala okclrı var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...
Fenerbahçe-Olympiakos! Muhtemel 11'ler