Partiler İPTAL kararı için neler dedi

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesini iptal kararıyla partilerden de karara tepkiler geliyor.. İşte, Yazıcıoğlu, Mumcu, Soylu, Sezer ve Yılmaz'dan ilk yorumlar:

Partiler İPTAL kararı için neler dedi
Partiler İPTAL kararı için neler dedi
GİRİŞ 05.06.2008 18:52 GÜNCELLEME 05.06.2008 18:52
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

MUHSİN YAZICIOĞLU


BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesinin başörtüsü düzenlemesinin iptaliyle ilgili kararının, TBMM'nin yasama yetkisine müdahale olduğunu savunarak, "Kararla, yasamanın yetkilerine müdahale edilmiş ve TBMM'nin irade koyuculuğu ortadan kaldırılmıştır" dedi.


Yazıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararını desteklemediklerini belirterek, kararın "Türkiye'de laikliğin net tanımının yapılması ihtiyacını doğurduğunu" kaydetti.


Muhsin Yazıcıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Kararla, kuvvetler ayrılığı dediğimiz yargı-yürütme ve yasamanın en önemli ayağı olan yasamanın yetkilerine müdahale edilmiş ve yasa koyucu olan TBMM'nin irade koyuculuğu ortadan kaldırılmıştır. TBMM'nin büyük çoğunlukla esasa ve iç tüzüğe uygun olarak aldığı bu kararın iptali ileride sıkıntılı bir ortamın doğmasına vesile olacaktır. Bu da ülke insanımızın vicdanında her zaman tartışmalı bir halde duracaktır."


ERKAN MUMCU


Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, başörtüsü düzenlemesini iptal kararıyla ilgili "Ben Anayasa Mahkemesi'nden daha özgürlükçü bir tutum ve üniversitelerde kılık kıyafet düzenlemesini devletin laik karakterine aykırı bir girişim gibi görmemesini beklerdim" dedi.

Mumcu, şunları kaydetti:

"Bu kararın, son dönemin siyasi koşullarının baskısı altında alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum. Beni asıl kahreden hiç bunlara gerek yokken Türkiye'nin başına bu işlerin gelmesidir.

Bu karara, yargı kararı olarak saygı duymak zorunda olduğumuzu biliyorum ama bir hukukçu olarak bu kararın doğruluğunu savunamam. Başlangıç hükümlerinin geniş yorumlanması bir yol haline gelmemeliydi. Bundan sonra demokrasi ve hukuk devleti kavramlarını birbirleriyle uyumlu bir anlayış içinde kavramak mümkün olmayacaktır. Bu hükümetle Türkiye'nin başına hep aynı şeyler geliyor. Gerçekte Türkiye mağdur oluyor ama mağdur rolünü Tayyip Erdoğan oynuyor."


SÜLEYMAN SOYLU


DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesinin baş örtüsüne ilişkin kararı ile yeni bir sürece girildiğini ifade etti.


Soylu, Anayasa Mahkemesinin, baş örtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal ederek yürürlüğünü durdurması kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kararın anayasanın 148. maddesiyle örtüşmediğini savundu.


Anayasa Mahkemesinin, alınan kararla anayasa hukuku açısından yeni bir içtihat gerçekleştirdiğini belirten Soylu, şöyle konuştu:


TÜRK SİYASETİ İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALDE


"AKP'nin bu yöntemle açmış olduğu yol, aslında Türkiye'yi bu günden sonra içinden çıkılamaz hale getirmiştir. Türkiye'de yasama, yürütme ve yargı arasındaki görevlerin birbirlerine karışması, görev alanlarına müdahale etmesinin bir örneği daha ortaya çıkmıştır. Türk siyaseti, siyasal ve hukuk sistemi, içinden çıkılmaz bir noktaya ilerlemektedir. Bugünden sonra alınacak diğer kararlarla alakalı zincirleme sistem krizinin ortaya çıkması aşikar gözükmektedir."


YENİ KRİZ GELİYOR


Türkiye'nin bir sistem krizinin göbeğine oturduğunu savunan Soylu, "Kelimenin tam anlamıyla yaz aylarında Türkiye'de kriz oluşacaktır. Bu krizi oluşturan taraflara Türkiye önümüzdeki yıllarda teşekkür etmeyecek, kendisine zaman kaybettiren anlayışı ortaya koyan tarafları iyi bir şekilde hatırlamayacaktır" dedi.


ZEKİ SEZER


DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Anayasa Mahkemesinin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal edip yürürlüğünü durdurmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, başörtüsü tartışması ile gereksiz bir kutuplaşma ve gerilimin içine çekildiğini ifade ederek, "Türkiye'yi bu noktaya taşımaya kimsenin hakkı yoktu" dedi.


Başörtüsü tartışmasının gündeme gelmesinin ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret ederek, sürecin durdurulmasını istediklerini hatırlatan Sezer, şöyle konuştu:

TÜRKİYE GEREKSİZ YERE GERİLDİ


"Anayasa Mahkemesinin kararı, o girişimimizin haklılığını ortaya çıkarmıştır. Türkiye gereksiz yere gerilmiş, kutuplaştırılmış oldu. Türkiye'de önemli sorunlar varken ülkeyi böyle bir kutuplaşma noktasına getirmenin bedelini hükümet de bu kutuplaşmadan medet uman diğer kesimler de ödeyecektir. Türkiye zaman kaybediyor, bunu içimize sindiremiyoruz. Bizim girişimimiz karşılık bulabilseydi bugün yaşananlar olmayacaktı. Türkiye'nin sorunlarına çözüm için birlikte adım atma imkanımız olacaktı. Türkiye'nin, coğrafyasının da koşulları nedeniyle demokrasiyi sağlıklı işletebilmek için laikliği gözünün içi gibi koruması gerekir. Başbakan, laikliğin savunucusu olduğunu söylüyordu. Ancak uygulamaları bunu ortaya koymuyordu. Umarım bundan sonra aklıselim hakim olur."


MESUT YILMAZ


Eski Başbakanlardan ve Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili kararını, “Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi” ifadeleriyle değerlendirdi.


Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, aylar önce türbanla ilgili Anayasa değişikliğinin gündeme geldiği sırada, bu değişikliğin doğru olmadığını söylediğini hatırlattı. Yılmaz, şöyle konuştu :


“Eğer Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda verdiği kararları incelemiş olsalardı, getirdikleri düzenlemenin çözüm olmayacağını göreceklerdi. Yanlış yaptılar. Maalesef bu konuda yapılacak bir rahatlamanın düzenlemenin de önünü temelli kesmiş oldular.


ajanslar

YORUMLAR 18
  • Ahmet Fatih 15 yıl önce Şikayet Et
    gülme krizine girdi canım ülkem.... ya attan büyük fil var derlerdi inanmazdım... ama şimdi at kim? fil kim ? onu çıkarmaya çalışıyorum.... kadrolaşan bi zihniyetin, gizli kasetli şantajlarına boyun eğen kuklalarının dolaştığı bi ülkedeyz... Gülüyorum, şimdi bol bol gülüyorum... Çünkü bu gün bol bol gülelim ki yarın milletin anasını ağlatacak bu kuklalar... Tabi kuklacı bunları kutuya kaldırmazsa...
    Cevapla
  • KEMAL ÖZTÜRK 15 yıl önce Şikayet Et
    Ergekonun Anayasa Mahkemesi Uzantıları Oylarını Kullandı. Arkadaşlar boşuna gak guk etmeyin. Senmisin ekonomini güçlendiren. Senmisin bu halka tek rakamlı enflasyon gösteren. Hey yavrum adamın önünü böyle keserler. Hadi bakalım iş yapta görelim. Anayasa Mahkemesinin yetkilerini sınırlayacak ve haddini aştığında Cumhurbaşkanına karşı sorumlu tutacak maddeler ekleyelim. Bunuda koşulsuz referanduma götürelim. Anayasanın 4.maddesindeki ilk maddeler değiştirilemez ifadesini kaldıralım. Bunların hepsini halk oyuna sunalım. Yok o da olmuyorsa eğer gelin tek tek asalım.
    Cevapla
  • Atilla Ates 15 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra oyumu..... Bundan sonra oyumu AMP\'ye vercem. Anayasa Mahkemesi Partisi.... Niye bosuna ugrasalimki, (siyasette) en guclu kimse onun yaninda olacaksiniz, oyle degilmi?!
    Cevapla
  • hakan koruk 15 yıl önce Şikayet Et
    sayın özdemir erdoganın rüyasında gördügü ılımlı islam ülkesinimi kuracaksınız. bilmem ama rüyanda görsen inanma bence çünki bu işler biraz sıkar kac yasındasınız bilmem ama cok cocukca bir hayal
    Cevapla
  • Tavak KAYNAŞLI 15 yıl önce Şikayet Et
    Mahkeme kim adına karar verir?. Mahkemeler millet adına karar verir.Verdikleri bukararla da bu milleti aşağıladıklarına göre ya 60 milyon insan vatandaşlıktan istifa edecek yada bu 9 kişi gidecek.İki olasılıktan biri gerçekleşinceye kadar da bu ülkeye huzur gelmeyecek.Çünkü bu ülkede tuz kokalı çok oldu.367 kararını alan bu mahkeme 22 Temmuzdan sonra istifa etmeliydi,utanmadan hala orda duruyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim