Hayvan hakları partileri biraraaya getirdi

Hayvan Hakları konusunda tüm siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının uzlaşısı ile yeni bir kanuni düzenleme çıkarılması için adım atıldı.

Hayvan hakları partileri biraraaya getirdi
Hayvan hakları partileri biraraaya getirdi
GİRİŞ 15.02.2012 12:52 GÜNCELLEME 15.02.2012 12:52

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mevcut mevzuatın yeniden ele alındığını ve yakın zamanda yeni yasal düzenlemenin meclise sevk edileceğini bildirdi.

Hayvan Hakları konusunda tüm siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının uzlaşısı ile yeni bir kanuni düzenleme çıkarılması için adım atıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mevcut mevzuatın yeniden ele alındığını ve yakın zamanda yeni yasal düzenlemenin meclise sevk edileceğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM’de Hayvan Hakları konusunda yapılacak yeni yasal düzenlemeye ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un yanı sıra sanatçı Yonca Evcimik ve HAYTAP Başkanı Avukat Kemal Şenpolat da katıldı.

Bakan Eroğlu, hayvan hakları konusunda Meclis’teki tüm grupların ittifak halinde olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirirken, hayvan sevgisinin Türk kültüründeki önemine “Onların da canı var. Bizim kültürümüzde de yaradılanı sevmek yaradandan ötürü anlayışı vardır. Kültürümüzdü de hayvan sevgisi çok önemlidir. Arazide susuz kalan bir köpek için kuyuya inip de ayakkabısıyla su veren kişinin günahlarının affedildiğini hepimiz okumuşuzdur. Hayvanları seviyoruz sevmeye de mecburuz. Bütün canlıları seviyoruz. Özelikle bugün bizim için çok mutlu bir gün. Bütün gruplar bu konuda ittifak halinde. Değerli sanatçılarımızın da destek vermesi bizi çok sevindirdi” sözleriyle değindi.

-BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ-

Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla mevcut yasal düzenlemenin yeniden ele alındığını ve bütün toplumun iştirak edeceği bir düzenleme için çalışmaların başladığını kaydederek şunları söyledi:

“Bakanlığıma bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu konuda bütün çalışmaları, diğer parti gruplarından gelen çalışmaları ele aldı. Sivil toplum kuruluşlarından gelen bütün teklifleri aldık. Şu anda üzerinde ciddi bir çalışma yapılıyor. Önce biz kendi içimizde bir çalışma yaptık, aşağı yukarı bu çalışma bitti. Tabii ki gerek Adalet Bakanlığı, gerek Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı onlar da paydaş. Onlarla da görüşeceğiz. Bu Bakanlıkların da görüşü alınarak STK’lar Hayvan sever dernekleri ve sanatçıların görüşlerini almak suretiyle bunu meclise sevk edeceğiz. İnşallah kısa zamanda çıkar.”

-BELEDİYELERE ÇAĞRI: “BARINAK İÇİN YER TEMİN EDERİZ”-

Bakan Eroğlu, 5199 sayılı hayvanları koruma kanununun bu konuda çok önemli bir kanun olduğuna da vurgu yaptı. Hükümetin ve bakanlığın bugüne kadar hayvan hakları konusunda ortaya koyduğu çalışmalar hakkında bilgi veren Eroğlu, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 15 bölge müdürlüğü kurulduğunu, bu müdürlükler aracılığı ile hayvanlarla ilgili her konunun takip edildiğini söyledi. Türkiye genelinde 150 adet geçici hayvan barınağında 45 bin 624 hayvanın barındığını da sözlerine ekleyen Eroğlu, “Bu hayvanların kısırlaştırılması aşılanması ve küpelenmesi konusunda biz geçmiş dönemlerde önemli bir seferberlik yaptık. Bu maksatla hatta 2009-2011 yılları arasında 4 milyon 311 bin TL belediyelere hibe aktardık.Geçici havyan barınakları için projeler çıkardık. Uygulanmasını sağladık” dedi.

Bakan Eroğlu, bazı belediyelerin yer sıkıntısını dile getirdiğini de sözlerine ekleyerek, “Ormanlık alanlarda barınak yapılabilir diye bir kanuni düzenleme yaptık. Belediyelere duyurum, ihtiyaç duymaları halinde bize müracaat etmeleri halinde en uygun ormanlık alanda bunlara müsaade etiğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.

-“AVCILIĞI YASAKLAYAMIYORUZ”-

Eroğlu kış aylarında özellikle yabani hayvanların ve kuşların yiyecek sıkıntısı çektiğine de dikkat çekerek, doğaya 35 ton yem bıraktıklarını söyledi. Bakan’ın konuşması sırasında sanatçı Yonca Evcimik, “Siz bakıyorsunuz kuşlara ama avcılar avlıyor. Avcılığı yasaklasak mı” dedi. Eroğlu ise, “Avcılığı yasaklamamız mümkün değil ama kontrol altında tutabiliriz” diye konuştu. Eroğlu özellikle sokak hayvanlarını katledenlerin cezalarının azlığına dikkat çekerek, hayvanları öldürmenin suç olması gerektiğini bu konuda yasal düzenlemenin yapılacağını sözlerine ekledi.

-“SÖZÜNDE DURMAYANI KEDİLER PATİLESİN”-

Bakan Eroğlu’nun ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tüm siyasi partilerin hükümetle birlikte güzel bir çalışma içine girdiğine, tasarının gerçekleşmesi için gereken çabayı göstereceklerine değindi. Sanatçı Yonca Evcimik ise hayvanlara işkence etmenin cezasının Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılarak Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiğini ifade ederek, “Hayvanlara işkence tecavüz uygulayan vatandaş bir süre sonra sokakta çocuklara engellilere yaşlılara ve kadınlara yöneliyor. Gücünü daha tatmin olacağı şekilde yönlendiriyor. Bu yüzden bu bir toplum meselesi. Biz bu tür insanlarla aynı atmosferde yaşamak, aynı otobüse binmek istemiyoruz. Bu insanların gerekiyorsa tedavi edilmesini de istiyoruz çünkü çocuk yaşta da başlayabiliyor” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise bu konuda Meclis’te bir komisyon kurulması gerektiğine dikkat çekti. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, insanların sorunlarının bitmesini beklenirken hayvanlara asla sıra gelmeyeceğinin altını çizerken BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise “Burada tüm partilere ve sayın bakana söylüyorum. Sözünde durmayanı kediler patilesin” diyerek yasal düzenlemenin uzlaşı içinde yapılması gerektiğini vurguladı.

 

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler