Türkiye'nin leylek köyü misafirlerini ağırlıyor

Avrupa'nın 11. ve Türkiye'nin tek leylek köyü olan Uluabat Gölü kıyısındaki Eski Karaağaç köyü, havaların ısınmasıyla yüzlerce leyleği ağırlamaya başladı

Türkiye'nin leylek köyü misafirlerini ağırlıyor
Türkiye'nin leylek köyü misafirlerini ağırlıyor
GİRİŞ 09.04.2014 11:30 GÜNCELLEME 09.04.2014 11:30

Afrika üzerinden başlayan yolculuklarında İsrail, Suudi Arabistan'ın ardından en son Türkiye'ye gelen leylekler, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden turistleri Türkiye'ye çekiyor.

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eski Karaağaç köyüne misafir olan leylekler, renkli görüntüler oluşturuyor. Avrupa'nın 11. leylek köyü olan köyde, her evin duvarında leyleklerle ilgili fotoğraflar yer alıyor. Leylekleri hiç rahatsız etmeden yıllardır birlikte yaşayan köylüler, leyleklerin köylerine huzur getirdiğini söylüyor. Gözetleme kulesinden bakarak leylekleri rahat şekilde gözleyen turistler de, leyleklerin hayatını yakından inceleme imkanı buluyor.

Daha önceleri elektrik trafoları ve tellerinden dolayı çok sayıda leylek telef olurken, leylekler son yıllarda sponsorların da katkısıyla yeni yuvalarında rahat ve güven içinde yaşıyor. Eski Karaağaç köyü sakinlerinden Kadir Bulut, elektrik dağıtım şirketi ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle elektrik kablolarının kapalı devre haline getirildiğini kaydetti. Artık köyde hiçbir leyleğin ölmediğini, yavrularını rahat rahat büyüttüklerini belirten Bulut, "Mart ayında Afrika ülkeleri ve Kabe üzerinden gelen leylekler, burada yavrularını rahat rahat büyütüyor. Onları en iyi şekilde ağırlıyoruz" dedi.

Eskikarağaç köyü sakinlerinde Aziz Güler ise, tahrip edilen ve yıkılmak üzere olan leylek yuvalarını baştan aşağı yenilediğini belirterek, "Biz leylekleri çok seviyoruz. Köyümüze renk ve neşe katıyorlar" dedi.
Leyleklerin kuluçka döneminde olduğunu belirten Güler, "Leylekler martın ilk haftasında köyümüze misafir olmaya başlıyor. 15 Ağustos'a kadar bizim konuğumuz olurlar. 15 Ağustos'tan sonra toplanıp giderler. Türkiye'de leylek köyü olarak ilkiz. Avrupa'nın 11'nci leylek köyüyüz. Yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyoruz. Bu bizim için de ayrı avantaj. Geçen sene 11 Avrupa ülkesinden onlarca turist buraya geldi. Bu sene de Avrupa ülkelerinden ziyaretçileri ağırlamayı bekliyoruz" dedi.

Uluabat gölü kenarında eski bir Rum köyü olan Eski Karaağaç'ta 2005 yılından bu yana her mayıs ayında leylek şenliği düzenleniyor. Eski Karağaç'ta düzenlenen şenlikle Uluabat Gölü'nü tanıtmak ve göldeki çevre meselelerini yakından görmelerini sağlamak hedeflenirken, köyün girişindeki kullanılmayan okul binası leylek evi haline getirildi. Leyleklerin fotoğrafları köyün her köşesine renk katarken, her evin çatısında leylek yuvası mevcut.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı