Petek: Gerekçeli karar algı yönetimi için geciktirildi

Emekli Savcı Reşat Petek, yargı ve emniyet içinde bir yapının Meclis ve hükümete karşı olumsuz faaliyetler içinde olduğunu söyledi. Petek, mahkemeler, "Hükümet Ergenekon ile anlaştı, sanıkları tahliye ediyor algısı oluşturmak için kararları bilerek geciktiriyorlar" diye konuştu.

Petek: Gerekçeli karar algı yönetimi için geciktirildi
Petek: Gerekçeli karar algı yönetimi için geciktirildi
GİRİŞ 12.03.2014 11:06 GÜNCELLEME 12.03.2014 14:31
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Gerekçeli kararlar algı yönetimi için geciktirildi yargı eliyle hükümete

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin her satırına hakim olduğu Ergenekon davasının gerekçesini 7 ayda yazmamasını kasıtlı bulduğunu söyleyen Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek "Özel yetkili mahkemelerde hükümete karşı bir operasyon var. Siyasal iktidar aleyhinde 'Ergenekon sanıklarıyla anlaştı, bunları çıkarmak için uğraşıyor' söylemleri kuvvetlensin diye, mahkemeler kararı bekletiyor. Gerekçeli kararı yazmıyor" dedi. Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararını 15 gün içinde vermesinin, haklarında tahliye kararı çıkan sanıkların tutuklanacağı anlamına gelmediğini belirten Reşat Petek, "15 gün içinde gerekçeli karar Yargıtay'a gitse bile, Yargıtay'da inceleme yapılıp, cezalara onama kararı verilirse ancak o zaman salıverilen kişiler tekrar tutuklanırlar. Yargıtay, genelde bu tip davalarda kararı 1 yıl içinde veriyor. Karar çıkması Mayıs 2015'i bulacak gibi görünüyor. Tabii Yargıtay onama kararı verirse." diye konuştu.

Petek şunları söyledi:

Mahkeme AYM'ye başvuramaz

"Karar verirken zaten akıllarında gerekçe vardır. Hadi 2 ayda hazırlasın. 7 ay, 210 gün demek. Her sanığa bir gün ayırsaydı bugüne kadar gerekçe yazılırdı. Ben 17 Aralık süreci ile birlikte düşününce yargının araç olarak kullanıldığını düşünüyorum. Bir mahkeme heyetinin mahkemenin kanunla kurulup kaldırılacağını bilmemesi düşünülemez.'AYM'ye ancak görmekte olduğu davaya ilişkin bir kanun maddesine ilişkin olabilir. Zaten sen davayı görmüşsün, el çekmişsin. "

Emniyet ve yargıdaki örgüt

Emniyet ve yargı içinde hükümeti düşürme girişimi olduğunun görüldüğünü belirten Petek, "Siyasal iktidar aleyhinde Ergenekon sanıklarıyla anlaştı, bunları çıkarmak için uğraşıyor söylemleri kuvvetlensin diye, mahkemeler kararı bekletiyor. Alparslan Arslan gibi cinayet sanıklarının tahliye edilmesinin temel sebebi burada mahkemenin tutumudur. Bu olumsuzlukların sorumlusu olarak hükümeti ve TBMM'yi gösterme gayreti darbe girişiminde yargının araç olarak kullanıldığını ortaya koyuyor." dedi.

AYM de mahkemeyi suçladı

Ergenekon davası sanıklarının tahliyesine yol açan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeleri kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM İlker Başbuğ'un başvurusu üzerine verdiği kararda, İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başbuğ'un tahliye talebini "kovuşturma aşaması tamamlandığı" gerekçesiyle reddetmesini eleştirdi. Ergenekon mahkemesinin tahliye taleplerinde işin esasına girmediğini tespit etti. Yüksek Mahkeme, 7 aydır yazılamayan gerekçeli karar nedeniyle Başbuğ'un hak arama özgürlüğünün engellendiğini ifade etti. AYM, kararında yer alan "Başvurucunun eylemlerinin nitelendirilmesine ve bu kapsamda yargılama görevinin Yüce Divan'a ait olduğuna ilişkin itirazının dayanaktan yoksun olmadığı görülmektedir" cümlesi dikkat çekti.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 12
  • Ejder Ejderha 10 yıl önce Şikayet Et
    anlamak istemiyorsunuz. mahkeme bu adamları mahkum etmişti zaten, geriye sadece gerekçeli kararın yazımı kalmıştı. içeridekileri masum gösterme çabalarınız ibretlik. milletten utanın biraz.
    Cevapla
  • rıdvan çelebi 10 yıl önce Şikayet Et
    Başladılar Bile... Daha 1 Ay önce Başbakanın bütün Mitinglerini canlı yayın olarak veren cemaat haber kanalları dün itibariyle ve bugünde devam eden iftiralara başladılar. Hükümetin Ergenekon davasından içeride tutuklu bulunan sanıklara özel yasa cıkarttıgını ileri sürüyorlar
    Cevapla
  • Murat Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    Ejder ejderha. Zırvalamışsın! 2 Ağustos'a kadar süre verildiyse o süreyi mi bekleselerdi? Senin işin eninde sonunda yataraceağı harcı, ödemeyi vs. bekletip, bekletip, son günü onlarca metre kuyruk beklerken uzatılan mikrofone "....nerede bu devlet" diyen sorumsuzlara benziyor!
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    Perinçek'in serbest bırakılmasına üzüldüm doğrusu !. bu adama yalnız hapis değil prangada vurulmalı ayağına !
    Cevapla
  • tayfun mert 10 yıl önce Şikayet Et
    kumpasmı. bir kere şunu bilmek lazım eğer kumpas kuruluyorsa kumpasında üzerinde yaradanında bir kumpası var, inanan insan kumpas kurmaz ama uynık olmak gerekir kumpasıda rabbime havale edip, rabbim kumpaslarını kafalarına geir diyorum, amiin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber