Meclis Genel Kurulu'nda içki tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesi tartışmalı geçiyor.

Meclis Genel Kurulu'nda içki tartışması
Meclis Genel Kurulu'nda içki tartışması
GİRİŞ 23.05.2013 19:54 GÜNCELLEME 23.05.2013 20:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TBMM Genel Kurulu'nda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, alkolle ilgili düzenlemeleri eleştirdi.

"Torba Kanun" teklifinin tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Erkan Akçay, farklı düzenlemelerin aynı teklif içinde getirilmesini eleştirdi.

Bütün vatandaşları, özellikle de çocukları ve gençleri, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden korumaya yönelik düzenlemeleri desteklediklerini, ancak AK Parti'nin teklifinin sadece yasaklar üzerine kurulu olduğunu savunan Akçay, yasaklamanın hiçbir zaman sonuç vermediğini söyledi.

Akçay, sorunun, eğitim, bilinçlenme, temel hak özgürlükler yönünün ihmal edildiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin alkollü içkilerden aldığı verginin yüksek olduğunu ifade eden Akçay, "Buna rağmen AKP dönemi alkol tüketimin arttığı yıllar olarak tarihe geçecektir" diye konuştu.

Akçay, 10 yılık AK Parti iktidarı döneminde, gençlerin ve çocukların alkol kullanım oranının yükseldiğini savundu.

 "Güncel sorunlar yok"

 BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti'nin kendi yaşam tarzını her alana yaydığını öne sürerek, "Teklifte alkol, tütün, reklam, tanıtım, trafik, mülkiyet hakkı, vakıflar, cami dükkanları, ÖTV, KDV ne ararsan var ama Türkiye'nin güncel sorunları olan adalet, özgürlük, hoşgörü yok" dedi.

Alınan kararların turizm ve eğlence sektörüne etkisinin olacağını söyleyen Kaplan, "Unutmayın turizm borsa gibi bir çakıldı mı bir daha toparlanamaz" diye konuştu.

Kaplan, "İlla zararlı şeylerle uğraşmak istiyorsanız, Türkiye'de 100 bin seks işçisi var, 56 genelev var. Kumar oynatmada Türkiye üçüncü sırada. İnançlarınızda samimiyseniz, bunlarla yüzleşmeye hazır mısınız?" diye sordu.

Teklifte, binlerce küçük esnafı iflasa götürecek düzenlemeler olduğunu öne süren Kaplan, teklifte faydalı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne 300 kadro ihdasının düzenlemeden çıkarıldığını söyledi.

 "İdeolojik yaklaşım"

 CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin bir kısmının komisyonda düzeltildiğini ancak hala düzeltilmesi gereken alanların bulunduğunu ifade etti.

Alkol bağımlılığıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Devlet, kendini bireyin yerine koyarak, onun yaşam alanına, özgürlüklerine müdahale ederek, alkol tüketimi ortadan kaldıracak şekilde görev üstlenemez. Hiç kimse inançlarıyla, diğer uygulamaları birbirine karıştırmasın. Bir insan inancı gereği içki içmeyebilir ama devlet 'günah' kavramından hareketle yasal düzenleme yapamaz. Devlet aşırı alkol bağımlığının, aşırı kullanımın insan sağlığına vereceği zararı vatandaşlarına anlatmakla görevlidir. İçki içmek ya da içmemek erdem değildir. Devlet, bireylerin tercihlerine saygı göstermek zorundadır. Ancak teklifin yaklaşımı böyle olmamıştır. İdeolojik yaklaşımla alkolü Türkiye'nin gündeminden kaldırmak istemektedir."

Teklif üzerinde komisyonda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi veren Hamzaçebi, Yeşilay Vakfı'nın kanunla kurulmasını, bütçeden para aktarılmasını eleştirdi.

Şahsı adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AK Parti'nin, içki içmeyi gizli saklı yapılacak bir iş haline getirdiğini savundu.

Kimsenin içmeye ya da içmemeye zorlanamayacağını belirten Çam, "Bunlar, dini, ideolojik bir dayatmadır. Yapılmak istenen; alkolle mücadele değil, kendi inançları ve yaşam kültürleri çerçevesinde toplumu yeniden dizayn etmektir" iddiasında bulundu.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin, asla ve asla alkol kullanan vatandaşların hakkına, hukukuna, içme özgürlüklerine kısıt getirilmesine yönelik bir düzenleme olmadığını söyledi.

Bütün çağdaş, uygar ülkelerde olduğu gibi alkol satışına ilişkin kuralların belirlendiğini kaydeden Bilgiç, teklifle ilgili bilgi verdi.

 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren teklifte önemli olanın, düzenlemeleri yapıp gençleri ve çocukları bu kötü alışkanlıklardan korumak olduğunu belirterek, "Bunların yasakçı bir zihniyet olarak değerlendirilmesini çok doğru bulmam" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Şimşek, deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt verilmesinin istismar edilmesini kabul edemeyeceklerini ifade ederek, buna ilişkin tedbirler aldıklarını söyledi.

Türkiye'de akaryakıt ürünleri üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, "İthal ettiğimiz bir ürün, bütçe için önemli bir gelir kaynağı. Dolayısıyla biz bazı alanlarda ülkenin rekabet gücünü dikkate alarak bazı imkanlar sunuyoruz ama bunun istismar edilmesi konusu, tabii ki bizim kabul edeceğimiz bir konu değildir" dedi.

Bakan Müezzinoğlu da alkollü ve uyuşturucu içki kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.

TÜİK rakamlarına göre, alkollü içki kullanımının, 2008'de yüzde 10,9, 2010'da yüzde 12,6 olduğunu, 2011'de de artış göstererek yüzde 14,3 rakamına ulaştığını belirten Müezzinoğlu, yıllara göre kişi başı alkol kullanımda ise önemli bir artış gözlemlenmediğini kaydetti. Müezzinoğlu, bu düzenleme yasalaştığında alkolle mücadeleye önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi.

Müezzinoğlu, Türkiye'de bulunan 22 AMATEM merkezinin yatak kapasitesinin, 602 olduğunu söyledi. Madde bağımlılığı merkezlerinde ayakta tedavi gören hasta sayısının 160 bin, yatarak tedavi gören hasta sayısının da 3 bin olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, Türkiye Uyuşturucu ve Bağımlılık Merkezi'nin raporuna göre, uyuşturucu kullanım oranı 2010'da 1,6 iken, bu oranın 2012'de 2,2'ye yükseldiğini bildirdi.

"İran'da alkol ve uyuşturucu kullanım oranlarının yüksek oluşu" ile ilgili soru üzerine Müezzinoğlu, "Burada esas olan, yasakçılıktan ziyade düzenlemeyi sağlıklı yapabilme. İtalya, alkolle yaptığı mücadele sonucunda son 20 yılda alkol tüketimini yüzde 50 oranında azalttı" dedi.

Müezzinoğlu, burada önemli olanın düzenlemeleri yapıp, gençleri ve çocukları kötü alışkanlıklardan olabildiğince koruyabilmek ve düzenlemeleri sağlıklı yapabilmek olduğunu belirterek, "Bunların yasakçı bir zihniyet olarak değerlendirilmesini çok doğru bulmam" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    doğru. deniz taşıtlarına verilen yakıttan ötv alinmaması yanlış bir uygulama çok buyuk haksızlık bir tarafta birisi tirilyonlarca para yata verecek zevku sefa surecek bundan vergi almıyacaksın ustelik iş adamıysa bu yaptığı masrafıda ödeyeceği vergiden duşecek obur yanda bir köylü tarlasını sürüp geçimini sağlamak için traktorune yakıt alacak bundan vergi alacaksın boyle adaletsizlik olmaz aslında vergi çiftçiden almıyacaksın zevku sefa için tırilyonlarca yata para verenden yuzde yuz değil yuzde beşyuz vergi alacaksın ,bu tıp yanlışlar ,haksızlıklar çok birisi beş yıldızlı otelde havyar içeçek vergi vermeyecek birisi hastalanacak ilaç içeçek vergi verecek ,birisi pirlanta alacak vergi vermeyecek birisi ekmek alacak vergi verecek bu adaletmi
    Cevapla
  • halil soba 10 yıl önce Şikayet Et
    HERKES SAFINI BELLİ ETSİN ŞARAPÇILAR BİR TARAFA, AYRANCILAR BİR TARAFA. gerçekten içki konusunda tartışmak kadar abes iş olamaz.isteyen ayran içsin isteyen şarap içsin.kimse kimsenin içtiğine karışmaz ,karışamaz tabiki.devletin anayasaya göre vazifelerinden biride halkının sağlıgını korumka,kötü alışkanlıklardan korumak olduguna göre bunun neyine itiraz edilir anlamak mümkün değil.dünyada pek çok ülkede bizden daha çok alkol kısıtlaması var ama bizdeki şarapçılar sırf islamiyete,müslümanlıga olan karşıtlıgını ancak alkolun yanında yer alarak belli ediyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi 90 dakika için dudak uçuklatan rakamlar!
Filistin topraklarında bir işgal var!