Belgeleri gören Çiller'den 28 Şubat açıklaması

Savcıya 28 Şubat ile ilgili ifade veren Tansu Çiller, basın açıklaması yaptı. Refahyol hükümetinin darbeyle yıkıldığını ifade eden Çiller, "Bilgileri gördüm, belgelere şahit oldum" dedi.

GİRİŞ 02.10.2012 16:36 GÜNCELLEME 03.10.2012 06:22
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifade veren dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, ifadesinin ardından adliyeden ayrılırken gazetecilere ''Üzüntüyle görülüyor ki o dönemin hükümetinin özellikle Doğru Yol Partisi kanadı hedef seçilmiş. Birinci amaç olarak Doğru Yol Partisi'ni çökertmek olarak Batı Çalışma Grubu kapsamlı bir çalışma sürdürmüş. Bunu yapmak için bu partinin genel başkanını o dönemde ölçülü ve doğrudan yıpratabilmek için her türlü haber ve her türlü imkanın kullanılması gerektiğini, birinci amaç olarak belirlemiştir'' dedi.

'KOMUTANLARI GÖREVDEN ALMAK İSTEDİK'

Çiller savcıya verdiği ifadesinde çarpıcı açıklamalarda da bulundu. Darbeyi önceden gördüklerini söyleyen Çiller'in, ifadesinde "Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını görevden almak istedik. Erbakan'la görüştük ancak, "Demirel imzalamaz' dedi. Bu nedenle girişimimiz askıda kaldı" açıklamasını yaptığı öğrenildi.

Çiller, yaklaşık 2,5 saat süreyle soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarından Mustafa Bilgili'ye ifade verdi. Çiller'e ifadesi sırasında avukatı Salih Çelen de eşlik etti.

İfadesinin ardından adliyeden ayrılırken gazetecilere açıklamada bulunan Çiller, şunları söyledi:

''Birkaç gün önce sayın özel yetkili Cumhuriyet savcısı beni aradı ve kendisinin 28 Şubat sürecine ilişkin ciddi ve geniş kapsamlı bir çalışma yaptığını ve bu çerçevede özellikle bizimle ilgili çok ciddi mağduriyet unsurları gördüğünü ifade etti. Bizi davet etti. Bugün bu davete icabet ettik. Kendisini dinleme imkanım oldu. Gerçekten çok geniş kapsamlı bir soruşturma ve bir çalışma süreci tamamlanıyor.

Bu süreç içerisinde görülüyor ki ve de üzüntüyle görülüyor ki o dönemin hükümetinin özellikle Doğru Yol Partisi kanadı hedef seçilmiş. Birinci amaç olarak Doğru Yol Partisi'ni çökertmek olarak Batı Çalışma Grubu kapsamlı bir çalışma sürdürmüş. Bunu yapmak için bu partinin genel başkanını o dönemde ölçülü ve doğrudan yıpratabilmek için her türlü haber ve her türlü imkanın kullanılması gerektiğini, birinci amaç olarak belirlemiştir. Ve yine bu sürecin sonunda, hepimizin bildiği gibi Refah Partisi de kapatıldı. Sonuç itibarıyla hükümet düşürüldü. Yine görülüyor ki bu dönemde her darbede olduğu gibi en fazla mağdur olan milletimiz olmuştur. Bu yakın tarih çok farklı yazılmış, millet farklı algılatılmış ve sonuçta bir dönem demokrasi dışı yöntemlerle ve milletin Meclis'e yolladığı aritmetik tahrip edilerek, milletvekili ikna odaları kurularak, milletvekili transferleriyle yeni hükümetler kurdurulmuş ve bizim içinde bulunduğumuz hükümet düşürülmüştür. Bütün bunların hepsinden daha önemli olan, tekrar ediyorum, milletin mağduriyetidir. Çünkü millet, bu aşamada sadece milli iradenin ipotek altına alındığı bir dönemi yaşamamış, batırılan bankayla, fakirleştirilen ülkeyle trilyonlarla ifade edilen miktarları bir yük olarak üstüne almış ve bunun acısını çekmiştir.''

Meclis Araştırma Komisyonu'nda konuşacak

Çiller, ''Bugün burada, bundan daha fazlasını ifade etmek istemediğini'' söyleyerek, ''Bugün her şeyden daha fazla, sadece toplanan bilgileri gördüğünü, belgelere şahit olduğunu'' bildirdi.

Çiller, şöyle devam etti:

''Bugün görüşlerimi açıklamak yerine, yargı sürecinin devam ettiği bir ortamda bu görüşlerimi daha ileride hepinizin de bildiği gibi davet edilmiş olduğum Meclis Araştırma Komisyonu'nda ifade etmeyi daha verimli buluyorum. Orada elbette, buradan çıkarılacak olan dersleri ve bu dersler çerçevesinde yapılması gerekenleri hep birlikte teslim etme imkanı bulacağız. Bütün bunları yaparken, bütün bu görüşlerimi milletle ve kamuoyuyla paylaşırken, ülkemizin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna ve yeni nefret tohumları atılmamasına özen göstererek, bu derslerden çıkacak olan yapılabilecekleri ortak paydalarda buluşarak yapmanın, milletin beklentisi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda umudum devam ediyor. Bütün bu görüşlerimi, alınabilecek dersleri, bu ruhla, minnetle ve bundan sonraki nesiller adına kamuoyuyla paylaşmayı bu dönemde gerekli gördüğümü de bir kez daha ifade ediyorum.''

Açıklamanın ardından arabasına yönelen Çiller, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Çiller arabaya binerken bazı vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesine başvurulan dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in ifadesine göre, kendisi ve partisinin yanı sıra Refah Partisi ''Batı Çalışma Grubu'nun çalışmalarını ifşa etmesi nedeniyle'' hedef seçildi. AA muhabirinin savcılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Çiller, 28 Şubat sürecinde hedefin, kendisi ve partisinin yanı sıra Refah Partisi olduğunu savundu.

28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu'nun çalışmalarını ifşa etmesi nedeniyle aleyhine yönelik kampanya başlatıldığını aktaran Çiller, irticacı olmadığı halde hedef alındığını kaydetti.

O dönem Genelkurmay Başkanı'na giderek 28 Şubat kararlarının geri çekilmesini istediğini anlatan Çiller, ancak Genelkurmay Başkanı'nın buna sıcak bakmadığını ifade etti

Bunun üzerine Başbakan Necmettin Erbakan'a giderek kuvvet komutanlarını görevden almayı ardından da erken seçime gitmeyi teklif ettiğini bildiren Çiller, Erbakan'ın böyle bir karar alınsa bile bunun Cumhurbaşkanı'nca onaylanmayacağını, Meclis'ten de geçiremeyeceklerini söylediğini anlattı.

Çiller, kimseden şikayetçi olmadığını da belirtti.

ŞİKAYETÇİ OLMADI

Öte yandan, Çiller, kendisine yöneltilen bir soru üzerine "Kimseden şikayetçi olmadım" dedi.

Açıklamanın ardından arabasına yönelen Tansu Çiller, gazetecilerin diğer sorularını yanıtsız bıraktı.

Çiller'in adliyede bulunduğu sırada, bazı eski milletvekilleri de adliyeye geldi.

'ÖNEMLİ ŞEYLER SÖYLEYECEĞİM' DEMİŞTİ

Çiller, daha önce yaptığı açıklamada, "28 Şubat"la ilgili elinde geniş bir arşiv olduğunu belirterek, "Önemli şeyler açıklayacağım" demişti.

Refahyol hükümetine darbe iddiasıyla başlatılan soruşturmada aralarında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu bazı emekli ve muvazzaf asker tutuklu bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • metin bayar 11 yıl önce Şikayet Et
    çiller neyin mağduru iktidarında zengin oldu.. mağdurum dedi ifadeye gitti şikayetçi olmadan da çıktı.bu millet ondan şikayetçi olmalı aslında.iki anahtar vereceğim vaadleri ile saf insanların oylarını aldı insanlar 5 nisan kararlarıyla ellerinde olan anahtarıda kaybettiler.o dönem faaili meşhullerin doruk noktalara çıktığı zamanlar.özer le amerika ya gittiğimiz de kola içecek paramız yok diyen çillerin servetine servet kattığı yıllar o zamanlar.çiller kalksın türk halkına bunların ifadesini versin.
    Cevapla
  • halil soba 11 yıl önce Şikayet Et
    merhum erbakan doğru düşünmüş. 28 şubat aktörlerının içinde olan demirel komutanların görevden alınma yazısını imzalamazdı.merhum erbakan doğru düşünmüş.
    Cevapla
  • Ali Gürbüz 11 yıl önce Şikayet Et
    böyle güzel bir kadın. ALLAH belanızı versin darbeciler. böyle güzel bir kadına darbe yapılır mı? prof. dr. necmettin erbakan başbakan, prof. dr. tansu çiller başbakan yardımcısı. ulan daha ne istiyordunuz. 11 ayda ekonomi düzelmiş, işçiye, memura, esnafa, %100'e öğrenci burslarına %400'e yakın iyileştirme yapılmış, subaylara ekstaradan %25 fazla zam verilmişti. ALLAHtan belanızı mı istediniz. gidin hapiste debelenin şimdi size böylesi yakışır.
    Cevapla
  • geldeyazma 11 yıl önce Şikayet Et
    bu mu mağdur?. ben bu çiller'in nasıl olup ta mağdur sıfatıyla çağrıldığını anlayamıyorum. 28 şubat kararlarına daha masadan kalkmadan imza atan, yol arkadaşını masada yalnız bırakan bu değil mi? akabinde 1999 genel ve yerel seçimlerinde adayları "erbakan imzalamasydı böyla olmayacaktı" diye propaganda yapan bunlar değil mi? hükümet ortağı olarak, millet iradesine karşı dayatma yapan cuntanın aldığı kararlara hemen imza atıp, demokrasi üstü bir kurula ve onun dayattığı kararlara adeta masada meşruiyet kazandıran bu kişi neyin mağduru. acaba merhum erbakan'a kurulda destek vererek imzalamasaydı belki sonuç değişik olamaz mıydı? ardından merhum erbakan bu dayatmaya karşı çıkacak demokratik destekler aradı, bulamadı, yalnız kaldı. 15 gün sonra imzaladı. eğer çiller de imzalamasaydı belki inananlar bu zulmü görmeyecekti,
    Cevapla
  • Abdullah Öz 11 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun çiller'e... ALLAH için,millet için doğruları ifade etmeye çabalıyor..doğruları anlatmaz ise,bunun öbür dünyada hesabının sorulacağı bilincinde olduğunu düşünüyorum...sorumluluk duygusuyla haraket ettiğine inanıyorum...çok müteşekkirim...helal olsun...ALLAH razı olsun..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!