Erdoğan: Beyaz ekmeği sofralardan kaldıracağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın açılışında konuştu. Türkiye'deki ekmek israfının boyutlarını açıklayan Erdoğan, "Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıracağız" dedi.

GİRİŞ 17.01.2013 11:57 GÜNCELLEME 18.01.2013 08:19
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ekmek israfının; nedenleri, boyutları, önlenmesi ve tüketici alışkanlıkları gibi detayları ihtiva eden rapor sonuçlarının açıklandığı kampanya toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz ekmeği yanlızca buğdayın una, unun hamura, hamurun ise pişip ekmeğe dönüşmesi olarak görmeyiz. Biz ekmeğin mübarek bir emanet ve nimet olarak görüyoruz. Biz doyduğunda dudaklarını ekmekle silen bir millet değiliz. Zenginleştikçe israfı artan bir toplum olmamalıyız. Biz zenginleştikçe tasarruf yapan, tasarruf ettikçe zenginleşen bir ülke olacağız" dedi. 

DÜNYADAKİ İSRAF AFRİKA'YA ULAŞTIRILSA ÖLÜM OLMAZ

Dünya'da 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirten Erdoğan, "Dünya'da yılda 870 milyon insan, dünya nüfusunun yüzde 12,5'u yetersiz besleniyor. Yılda 10 milyon insan açlıktan ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Dünya'da yapıyan israfın bedeli 1 trilyon dolardır. Avrupa ve ABD'de kişibaşı gıda israfı 115 kg'ye kadar çıkıyor. Biz Afrika'yı dolaştık ve oradaki açlığı gördük. Dünya'da yapılan israfın birazı oraya gitse orada açlık kalmaz. Bu iş bize düşüyor. Türkiye'ye düşüyor. Biz bu kampanyaya çok büyük özen ve önemle ele almalıyız. Bir tarafta tıkabasa doyan insanlar bir tarafta ise açlıktan ölen insanlar var" dedi. 

ÜLKEMİZDE 550 BİN TON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Türkiye'deki ekmek israfının vahim boyutlarda olduğunu söyleyen Erdoğan, "Tevfik Fikret'in dediği gibi, Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! bu tamahlıktır. Türkiye'de hiç beklemediğimiz boyutta israf büyüyor. Bunu önlemek için çalışmalar yapıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi bununla ilgili araştırmayı yaptı ve boyutları göz önüne seriyor. Günde 25 bin ton ekmek üretiyor. Yıllık 9 milyon ton ekmek üretiliyor. Günde 101 milyon yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Günde 95 milyon ekmek tüketiliyor. Ülkemizde 550 bin ton ekmek çöpe gidiyor. İsraf ediliyor. Ülkeye maddi boyutu yıllık 1,5 milyar lira oluyor" dedi. 

BEYAZ EKMEĞİ SORFRALARDAN KALDIRACAĞIZ

Türkiye'de Kamu kurum ve kuruluşlarının gayri menkulleri israfının olduğunu belirten Erdoğan, radikal bir kararı da açıkladı. Erdoğan, "Buralarda çok ciddi israf var. Buralar 10 ay çıplak ve israf içinde kalıyor. Zenginleşen ülkelerde ekmek çeşitliliği artıyor. Zenginleşen ülkelerde ekmek israfı artıyor. Ekmek işinde farklı döneme girmeliyiz. Beyaz ekmeği sofralaramızdan kaldıralım. Artık has ve samimi olan buğday unundan ekmek üretelim. Bu arada kepek oranı yüksek ekmleri sofralarımıza getirelim. Bizim dedelerimiz ninelerimiz beyaz ekmek mi yiyordu? Hayır. Buğdayı övütüyordu ve ekmeği yapıyordu. Ekmek çeşitliliği arttıkça israf artıyor. 2008 yılında günde 5 milyon ekmek israf edilerken, 2012 de bu 6 milyon rakama çıkmış durumda" diye konuştu. 

İSRAF EDİLEN EKMEK 500 OKUL DEMEK

TMO'nun araştırma sonuçlarını aktaran Erdoğan, "Ekmek için yani buğday üretiminde tohum, gübre, elektrik, su ve mazot israfı da oluyor. Bir kilo ekmek için 1,6 litre su harcanıyor. Yılda israf edilen 6 milyon ekmek için 880 milyar su boşa harcanmış oluyor. Bu yıllık israf ile  500 okul veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir. Ekmeği alırken özeleştiri yapmalıyız. Ekmek alırken veya yarım bırakırken bir değil bin kez düşünmeliyiz. Bizim medeniyetimiz ve inanacımız buna izin vermez. Biz israf etmemeliyiz. Adbest aldığımızda akan suyu bile israf etmeyiz. Biz böyle bir medeniyetiz. Kardeşlerimiz açlıkla imtihan olurken, biz ekmek israf edemeyiz" dedi. 

ALLAH BİR KURU EKMEK PARÇASINA MUHTAÇ ETMESİN

Türkiye'nin büyürken aynı zamanda israfı düşürmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Bizi dinimiz uyarıyor israf konusunda. Ey iman edenler yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz diyor. Buna uymalıyız. Biz büyüdükçe dejenere olan, zenginleştikçe ruh kökünden kopamayız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girerken. En çok israf eden ülkelerden olursak bunun anlamı kalmaz. Biz inşallah farklı büyüyen ülke olacak. Allah hiç birimizi kuru bir ekmeğe muhtaç etmesin" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • mert kara 11 yıl önce Şikayet Et
    diyetisyenler de ekmek yemeyin diyor.... bilmiyor ki gariban ekmekle karnını doyuruyor... o israf alt gelirlide zaten olmaz....
    Cevapla
  • Yavuz Selim 11 yıl önce Şikayet Et
    terör hakkında eleştiri getiren arkadaşlara. terörle mücadelede birimler arası koordinasyonun oluşturulması sizin eseriniz değil, profesyonel askerin organize edilmesi sizin işiniz değil, para kaynağı olan esrar-eroin ve kaçak sigara ile mücadele sizin eseriniz değil, terör mağdurlarına getirilen iyileştirmeler sizin eseriniz değil, görev yapan askerlerin özlük hakları ile ilgili iyileştirmeler sizin eseriniz değil, korunaklı ve modern sınır karakolları sizin eseriniz değil, terör örgütünü yıpratan uluslararası ilişkiler sizin eseriniz değil, dağdan inmeye teşvik eden yumuşak söylem sizin eseriniz değil, suriye sınırının güvenli hale getirilmesi için yapılan çalışmalar sizin eseriniz değil, doğuda insanların daha iyi şartlarda yaşamaları için yapılan yatırımlar sizin eseriniz değil,..... yaptığınız tek icraatınız var o da milleti bu eserleri yapmak zorunda bırakmanız.
    Cevapla
  • mehmet yazıcı 11 yıl önce Şikayet Et
    israf haramdır haram. israf haramdır haram çöpe dökme aşını kurtaramazsın sonra sıkıntıdan başını israf etmek günahtır kulağa olsun küpe turistlik otellerde yemekler gider çöpe dünyada birçok insan yemeğe aş bulamaz bu kadar israfçılar gerçek insan olamaz hele inanan insan yemek çöpe atamaz komşusu aç yatarken kendisi tok yatamaz israf eden insanın boşa gider emeği tabağına doldurmuş beş kişilik yemeği yiyeceği bir tabak ama o çok görecek bu kadar israfçılar nasıl hesap verecek bu kadar israflarla dünya nere gidiyor yaradan ALLAHımız israfı men ediyor çok israf edenlerden mevlam alır rahmeti gördüğü o manzara üzdü yazan mehmeti
    Cevapla
  • murat 11 yıl önce Şikayet Et
    bide şu. hay maşALLAH herşeyi kaldırdınız birde şu teröristleri ve imralıyı kaldırsanızda millet oh be hizmet bu dese.
    Cevapla
  • samet elmas 11 yıl önce Şikayet Et
    ninelerimiz ve beyaz ekmek. başbakanın yaptığı hizmetleri sevmekle birlikte bazen gereksiz şeylerede karıştığını görüyoruz. neymiş dedelerimiz ninelerimiz beyaz ekmek mi yiyormuş.bizim dedelerimiz ninelerimiz halk ekmekten ekmekte almıyorlardı. kendi evlerinde yapıyorlardı. halk ekmek tesislerinive satış yerlerini de kapatın o zaman... beyaz ekmek çabuk bayatlıyor diye savaş açıncaya kadar hepsi hamburger ekmeği boyutuna getirin.alırken ona göre alınır,israf oranı düşer. 5 ekmek boyutunda trabzon ekmeği alan bir aile ile hamburger boyunda ekmek alan bir ailenin israfı arasında da fark var...israf sorunu "ekmeğin beyaz olmasından değil ki, boyutundan"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi