Çocuklarda yalan cezası işe yaramıyor

Yalan söylediği için çocukların cezalandırılmasının bu hareketten vazgeçmelerinde etkili olmayabileceği ortaya çıktı.

Çocuklarda yalan cezası işe yaramıyor
Çocuklarda yalan cezası işe yaramıyor
GİRİŞ 12.12.2014 11:19 GÜNCELLEME 12.12.2014 11:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, "doğru söylemezsen bir hafta boyunca bilgisayar yok" gibi cezaların çocukların yalan söylemesini engellemediğini gösterdi.

Cezanın yalan üzerindeki etkisini inceleyen bilim adamlarının araştırmasına 4-8 yaşında 372 çocuk katıldı. Ceza alacağını zannedenler daha çok yalan söyledi.

Bilim adamları, masanın üzerine bir oyuncak koydu ve çocuklardan 1 dakika boyunca buna bakmamalarını istedi. Çocukların hareketleri gizli kamerayla kaydedildi. "Oyuncağa baktın mı" sorusuna çocukların yüzde 66'sı "hayır" yanıtını vererek yalan söyledi. Oyuncağa baktıklarında cezalandırılacakları söylendiğinde ise çocukların daha fazla yalan söylediği ortaya çıktı.

"Yalan söylemezsen mutlu olursun" denilen çocuklar daha az yalan söyledi. Ayrıca "yalan söylemezsen beni mutlu edersin" ya da "dürüstlük iyi hissettirir" gibi cümleler kurulduğunda çocukların daha az yalan söyledikleri belirlendi.

Bilim adamlarından Victoria Talwar, çocuğun ceza ile tehdit edilmesinin ters etki yarattığını ve gerçeği söyleme ihtimalini azalttığını belirtti. Araştırmanın sonuçları McGill Üniversitesi'nin internet sitesinde yayımlandı.

YORUMLAR 1
  • Tarık 9 yıl önce Şikayet Et
    Peygamber ASM ın çocuk terbiyesinde ceza yoktur. Peygamberimiz ASM sahabe çocuklardan birini bir iş için bir yere gönderir. Uzun süre çocuk sahabe dönmeyince merak eder ve gidip kontrol eder. Görür ki çocuk sahabe diğer çocuklarla oyun oynuyor, Peygamberimizi ASM görünce mahçup olur. Peygamber ASM ise şefkatle yaklaşır ve oyununu bitirdikten sonra verdiği işi yapmasını ister.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum