Ertuğrul Fırkateyni geleneksel Japon anlatımıyla Ankara’da sahnelendi

Ertuğrul Fırkateyni faciası, Japonların “Kataribe” olarak adlandırdıkları geleneksel hikaye anlatım yoluyla Ankara’da Japon sanatçı tarafından sahnelendi

Ertuğrul Fırkateyni geleneksel Japon anlatımıyla Ankara’da sahnelendi
Ertuğrul Fırkateyni geleneksel Japon anlatımıyla Ankara’da sahnelendi
GİRİŞ 09.12.2014 20:11 GÜNCELLEME 09.12.2014 20:11

Japonya'nın Yokohama Limanı'ndan 16 Eylül 1890'da ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan ve kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan Türk denizcileri konu alan etkinlik, geleneksel Japon hikaye anlatıcı sanatçısı Keiko Hirano tarafından Ankara’da gerçekleştirildi.

Ankara’daki Japonya Büyükelçiliği tarafından Ankara Üniversitesi, Türk Japon Vakfı ve Japon Kültür Müsteşarlığı tarafından düzenlenen etkinliğe aralarında yabancı elçiliklerden görevlilerinde hazır bulunduğu birçok davetli katıldı.

Japonların “Kataribe” olarak adlandırdıkları geleneksel hikaye anlatım yoluyla izleyicilere sunulan etkinlikte 124 yıl önce meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni trajedisi tarihi bilgilerle senaryolaştırılarak, ünlü kataribe santçısı Keiko Hirano tarafından sahnelendi.

Etkinlikte ayrıca, hikaye anlatımının yanı sıra, Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın katkılarıyla Japon sözlü edebiyatından klasik örnekler Türkçeye tercüme edilerek tanıtıldı ve Türk-Japon dostluğunun altı çizildi.

Düzenlenen etkinlikte performansı öncesi açıklamalarda bulunan sanatçı Hirano, 124 yıl önce yaşanan bu afetin iki ülke arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. İki ülke halklarının birbirlerine çok benzer olduğunu, Japonya’da Türklerin saygı ve yaptıkları iyiliklerle hatırlandığını kaydetti.

Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid tarafından iadeiziyaret ve dönemin Japon İmparatoruna hediye götürmek amacıyla adaya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890 tarihinde dönüş yolundayken Kuşimoto'nun Oşima adası açıklarındaki kayalıklara çarparak batmıştı. Yalnızca 69 denizcinin sağ kurtulduğu kazada, Amiral Osman Bey'in de aralarında bulunduğu 580'den fazla denizci hayatını kaybetmişti. Facianın ardından bölge halkının denizcilere yaptığı unutulmaz yardım, iki ülke halklarının hafızasına kazınmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz