İstanbul-İzmir yolunda 33 arkeolojik alan

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi ile ilgili Bursa Valisi Harput: ''Arazi taraması sonucunda 33 adet arkeolojik ve kültürel nitelik taşıyan alan ile karşılaşıldı'' dedi.

İstanbul-İzmir yolunda 33 arkeolojik alan
İstanbul-İzmir yolunda 33 arkeolojik alan
GİRİŞ 18.05.2012 18:53 GÜNCELLEME 18.05.2012 18:53

Bursa Valisi Şahabettin Harput, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi kapsamındaki arazi taraması sonucunda 33 adet arkeolojik ve kültürel nitelik taşıyan alan ile karşılaşıldığını belirterek, elde edilen bulguların Kocaeli ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları ile paylaşıldığını, 15 adet alanda çalışmaların ortaklaşa yürütülmesine karar verildiğini bildirdi.

Vali Harput, yaptığı yazılı açıklamada, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü'nün denetimlerinde gerçekleştirilen otoyol yapım çalışmaları kapsamında kültürel varlıklara büyük özen gösterildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını belirtti. 

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun, Gebze-Bursa kesiminde güzergahın 500 metrelik etki alanı koridoru içerisinde kültür varlıklarını tespit etmeye ve gerekli önlemleri almaya yönelik kapsamlı bir saha tarama çalışması yapıldığını belirten Harput, ''Arazi taraması sonucunda 33 adet arkeolojik ve kültürel nitelik taşıyan alan ile karşılaşıldı. Elde edilen bulgular Kocaeli ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları ile paylaşıldı ve 15 adet alanda çalışmaların ortaklaşa yürütülmesine karar verildi'' ifadelerini kullandı.

Harput, otoyolun İzmit Körfez Geçişi'ne kurulacak asma köprü gibi ''Orhangazi-Samanlı Tünelleri'' imalatının da dikkat çekici olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

''Yalova-Bursa bağlantısını sağlayacak olan 3 bin 414 metre uzunluğundaki Orhangazi-Samanlı tünellerinde hummalı bir çalışma var. Bu yılın ilk aylarında yüklenici firma tarafından başlatılan çalışmalar sonucu tünellerin sağ çıkışında 110 metre, sol tüpte ise 10 metre ilerleme kaydedildi. Şu an tünellerde ayna, invert ve altyapı kazıları devam ediyor. Bunu tünellerdeki beton dolgu çalışmaları izliyor. Tüm bunlarla birlikte proje kapsamında planlanan alt geçit ve kutu menfez imalatlarına da başlandı. Ayrıca önümüzdeki günlerde bölgedeki kuru havuz ve kalıcı dolguların inşasına start verilecek.''

-Rüzgar testleri-

Otoyol kapsamında, orta açıklığı bin 550 metre ve uzunluğu 2 bin 682 metre olarak projelendirilen İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün ise dünyanın en büyükleri arasında yerini alacağını belirten Harput, ''Söz konusu köprünün proje çalışmaları devam etmekte olup, proje çalışmaları kapsamında tabliye ve kule rüzgar tüneli testleri tamamlandı. Projenin tam kesit ölçekli rüzgar tüneli testi bu ayın sonunda yapılacak. Ardından asma köprünün inşaatı başlayacak'' dedi.

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi, Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yolu'na bağlanacak. 

Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Otoyol uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. 

Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5 saate indirecek. Bursa-İstanbul arasındaki mesafe ise 1 saate inecek. Böylece yılda 870 milyon lira tasarruf sağlanacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim