Şairlerin Sultanı Necip Fazıl anılacak

Büyük şair, piyes yazarı ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30. yılında Konya'da 20-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek bir dizi sempozyum, sergi, konser, film gösterimi, tiyatro oyunları, okuma etkinlikleri, yarışmalar ve konferanslarla anılacak.

Şairlerin Sultanı Necip Fazıl anılacak
Şairlerin Sultanı Necip Fazıl anılacak
GİRİŞ 14.05.2013 11:37 GÜNCELLEME 14.05.2013 11:37

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, meslek odaları ve borsaların işbirliğiyle, Necip Fazıl Kısakürek'in yaşamı, sanatı ve davasının hafızalarda yeniden canlanması adına etkinlikler düzenlenecek.

Etkinlikler 20-22 Mayıs'ta Dedeman Otel'de düzenlenecek Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu ile başlayacak.

Farklı konularda oturumların olacağı sempozyumda, Türk Edebiyatı Vakfı'nca 1980 yılında verilen beratla "Sultanü'ş-Şuara" (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanan Kısakürek'in şiiri, şairliği, basın hayatı, düşünce dünyası, din, tasavvuf, tarih, şehir, toplum, kültür ve medeniyet anlayışı gibi bir çok konu ele alınacak.

"Necip Fazıl'la Bir Asır" sergisi ise 20 Mayıs'ta Mevlana Kültür Merkezi'nde açılacak. 26 Mayıs'ta sona erecek sergide, Üstad'a ait basılı malzemeler, şiirlerinden oluşan Osmanlı Türkçesi harfleriyle yazılmış hat levhaları ve kullandığı eşyalar sergilenecek.

Aynı salonda ve aynı tarihler arasında Necip Fazıl'ın hayatı, eserleri, sanat anlayışı ve mücadelesini konu alan "Necip Fazıl'la Bir Arada" video projeksiyon sunumu icra edilecek.

-Uğur Işılak konseri-

20 Mayıs Pazartesi saat 21.00'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Antalya Senfoni Orkestrası eşliğinde sanatçı Uğur Işılak, Kısakürek'in seçilen şiirlerinden oluşan "Necip Fazıl Şiirleri Notalarda" konseri verecek.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, 23 Mayıs Perşembe saat 21.00'de, Mevlana'dan günümüze Türk müziğinin seçkin eserleri ile Kısakürek'in şiirlerinden yapılan besteler seslendirecek.

Üstad'ın eserlerinden sinemaya uyarlanan Bir Adam Yaratmak, Reis Bey, Diriliş, Zehra, Yangın Var ve Çile filmleri, 20-24 Mayıs tarihlerinde Kule Site, M1 Real ve Kılıçarslan Gençlik Merkezi'nde ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

Etkinliklerde Kısakürek'in eserleri üzerine 24 Nisan'dan bu yana düzenlenen konferanslar serisi, 21 Mayıs'ta Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in vereceği "Özlediğimiz Neslin Vasıfları" adlı konferansla devam edecek.

Etkinlikler boyunca Üstad'ın sahnelenen tiyatro oyunlarından Püf Noktası, Benim Adım Bay Necip ve Bir Adam Yaratmak çeşitli sahnelerde icra edilecek.

"Her gün yarım saat kitap okuyoruz, Bugün Necip Fazıl okuyoruz" okuma etkinliği de 23 Mayıs Perşembe günü Mevlana Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Etkinlikler kapsamında 25 Mayıs Cumartesi saat 14.30'da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından "Türkiye'nin Manzarası", saat 21.00'de ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından "Türkiye'nin Stratejik Ufku ve Büyük Doğu" konulu konferanslar verilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası