Batı medyası ilk kez Çeçenistan'da!

The Washington Times gazetecisi Todd Wood, “Çeçenya'nın göz kamaştırıcı, ilk gözden görünümü bugün” adlı yazısında, Çeçenistan’ı ziyaretinde gördüklerini anlattı.

Batı medyası ilk kez Çeçenistan'da!
Batı medyası ilk kez Çeçenistan'da!
GİRİŞ 03.09.2019 01:51 GÜNCELLEME 03.09.2019 02:35

Kuzey Kafkasya'da Çeçenya'nın 10 günlük "kültürel turuna" katılmam istendiğinde ilk başta tereddüt ettiğimi itiraf etmeliyim.

 

 

Bu, insanları kaçırdıkları, işkence ettikleri ve öldürdükleri yer değil mi, vahşet ve yoksunluk için uluslararası bir kelime haline gelen bir mafya devleti? Ama can güvenliğimden emin olduktan sonra gitmeyi kabul ettim. Davetiyeyi kabul ettiğime çok memnunum. Bu deneyim gözümü açtı. 

Batı medyası, Çeçen lider Ramazan Kadirov hükümetine olumsuz suçlamaları yönelterek, boşuna çok zaman harcadı; ben bunu artık yapmak istemiyorum. Çeçen halkıyla ilk elden gördüğüm ve deneyimlediğim şeylere odaklanarak yazacağım.

 

 

"KAFKASLARIN SPARTALILARI"

Okuyucunun ilk önce bunun, yüzyıllar boyunca Kafkasya dağların derinliklerinden,  eski bir kültür olduğunu anlaması gerekiyor. Bu insanlar savaşçılar “ "Kafkasların Spartalıları" — ve bir “ONUR” koduyla yaşıyorlar. Ulusal sembolü, yaklaşan tehditleri uyarmak için bölgeye yerleştirilen bir gözetim kuleleri. 

Çeçen toplumu, üyelerin, sadakat, bağlılıklarını verdikleri bir dizi klandan oluşur. Aile her şeydir. Bir kişinin mirasını bilmesi, Çeçen erkekler için büyük önem taşımaktadır. Bu çok güzel. İslam çerçevesinde, zulüm görmekten uzak olan kadınlar, kültürleri ve Müslüman uygulamaları sınırları içinde yaşadıkları sürece, ailenin bekçileri olarak değerlenirler.

ÇEÇEN BİR MÜSLÜMAN: "BİR KADININ TECAVÜZE UĞRADIĞINI GÖRSEYDİM..."

Örneğin, göçmenlerin saldırı ve istismarının çok yaygın olduğu ve kadınların kişisel güvenliklerinden korkmadan evden çıkamadığı Almanya veya İsveç'in aksine, Çeçenistan'da tecavüz şok edici ve son derece nadir bir olaydır. Grubumuza güvenlik sağlayan dindar bir Çeçen Müslüman, "kadınları korumak benim görevim. Bir kadının tecavüze uğradığını görseydim, ona yardım etmek ve bunu yapan adamı öldürmek zorunda kalırdım.”

Kanunsuz adalet, klanlar arasında yaygındır. Suçlar, Çeçen, adalet sistemine nadiren gider, çünkü bir ailenin utancı, klanların durumu kendileri halletmesi için yeterlidir.

Savaşçı kültürü yaygın, Çoğu erkek silah taşıyor. Bu sadece hayatın bir parçasıdır. Ancak hiçbir şekilde birbirlerine ateş etmezler kültür buna izin vermez. 

” Adam ailesine dikkat etmeli ve korumalıdır, aksi halde bir erkek olmaz " diye tekrar tekrar duyduk.

Aileden bahsetmişken, bazı Çeçen erkeklerin birden fazla karısı var, ancak erkek tarafı hepsine adaletli bir şekilde bakmak zorunda.

Başkent Grozny, yürüyerek keşfetmek için çok güvenlidir. Aslında, 1990'larda ve 2000'lerde Rusya ile olan iki Çeçen Savaşının neden olduğu yıkımı anladığınızda, buradaki küllerden yükselen kentsel anka kuşu mucizevi bir şey değildir. Şimdi neon ışıklarında parıldayan bir metropol, Grozny'nin tomurcuklanan turizm endüstrisi büyüyor.

Çevredeki dağ kırsalı şaşırtıcı derecede güzel. Aldığı tüm eleştiriler için, Batı basınında duymadığınız şey, Kadırov hükümetinin pek çok Çeçenin hayatını daha iyi (tabii ki Moskova'dan ruble yardımı ile) değiştirmesidir.

Çeçen hikayesinin belki de en ilginç kısmı şu anda burada aşırılığa karşı yürütülen savaştır. Dünya, İslam'ın aşırılık yanlılarının ve terör örgütlerinin çok farkındadır. Çeçenistan'da göründükleri zaman, aslında, sadece elenir. Bu, Savaşanları kınarken cihad'ı ikiyüzlü bir şekilde etkinleştiren Batılı konuşan kafalar arasında büyük bir şaşkınlığa neden olur. Bir hikayenin her zaman iki tarafı vardır ve Çeçenya diğer hikayenin anlatılması gereken bir yerdir.

Çok kişisel bir notta, Grozny'de misafirperverlik ve nezaketten başka bir şey yaşamadık, küçük grubumuzun çok minnettar olduğu bir şey. Gıda fantastik-katkı maddesi yok, tümü doğrudan topraktan organik. Çayımdaki hafif bahar balının tadı hala hafızamda, bu yanlış anlaşılan toprakla ilgili kendi önyargılarımı yeniden gözden geçiriyorum.

KAYNAK: İSMAİL SİNBARİGOV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı