Rumeli Hisarı Camii yeniden ibadete açılıyor

İstanbul'a yapılan ilk cami olan Hisar mescidi yeniden ibadete açılıyor

Rumeli Hisarı Camii yeniden ibadete açılıyor
Rumeli Hisarı Camii yeniden ibadete açılıyor
GİRİŞ 15.01.2015 11:01 GÜNCELLEME 15.01.2015 12:22
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yaptırılan Rumeli Hisarı’nın restorasyonu önceki gün başlamıştı.

Restorasyon kapsamında çok önemli bir detay ortaya çıktı. Yarım asırdan fazladır harabe bir halde bulunan ve yıkılan minaresi virane şeklinde kalan hisar mescidi sonunda aslına kavuşuyor.

Yıllarca konser alanı olarak kullanılan ve fetih ruhunu inciten bu manzara ortadan kalkıyor.

Rumeli Hisarı içinde bulunan, Ebul-Feth Camii Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı ve vakfettiği ilk camidir.

EBU'L FETH CAMİİ

Cami hisarın içinde yer aldığından Hisar Camii, hisara Boğazkesen Kalesi dendiği için Kale Camii, Fatih yaptırdığı için de Fatih Sultan Mehmed Mescidi diye adlandırılmış ve hepsi de değişik vesilelerle kullanılarak yaşatılmıştı.

Fakat o en çok, Sultan II. Mehmed’e ‘Fatihler babası’ mânâsına gelen ‘Ebu’l Feth’ sıfatı verildiği, camiyi de onun yaptırıp vakfettiği için fethi tedai ettirmesinin de tesiriyle Ebu’l Feth Camii adıyla anılmıştı.

"FETİH ŞEHİTLERİNE İHANET EDİLMİŞTİ"

Küçük Kıyamet denilen 1884 depreminde yıkılmış, onarılmamıştı. 1953'te Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın emriyle Fethin 500. Yılı sebebiyle hisar temizlendi ahşap evlerle cami kalıntısı yok edildi. Hisarda klasik tiyatro eserleri oynandı. Oyunlar kesildi, hisarın yüksek ses titreşiminden zarar göreceği bilindiği halde pop müzik konserlerine açıldı, sahne, caminin temeli üstüne kuruldu. "Fetih şehitlerinin hatırasına ihanet" edildi.

Sonunda Büyükşehir Belediyesi bu ihanete ‘dur’ dedi. Ve Kubbe Derneği’yle yapılan sözleşmeyle yıkık minarenin olduğu yere yeniden fetihteki gibi aslına uygun mescid yapılıyor.

80 yıldır ibadete kapalı olan Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı ilk cami fethin ruhuyla yeniden buluşuyor. Bir ayıp daha silinirken Rumeli Hisarı da aslına rücu ediyor.

serkan.ustuner@haber7.com

@sustuner

YORUMLAR 43
  • B.T.pınar 7 yıl önce Şikayet Et
    Rumelihisarı Boğazkesen mescidi tavanları rutubetten ve yağmur oluklarına dolan su dan dolayı cami içi su almış ve halen almakta olduğundan cami harap duruma gelmiş bu camiyi yapan firma veya yetkililer bu camiyi yeniden baksınlar.
    Cevapla
  • Murat 9 yıl önce Şikayet Et
    Niye bu kadar beklendi... Neyse mühim olan mesele ATA YADİGAR'ımızı koruyabilmektir. Bir an önce başarılı bir şekilde restore edilmelidir.
    Cevapla
  • ...BİR SEVDADIR İSTANBULUMMM... 9 yıl önce Şikayet Et
    ...İŞTE MUHTEŞEM HABER BUDUR...AĞAÇLAR KALEM OLSA,DENİZLER MÜREKKEP OLSA MUTLULUĞUMU ANLATMAYA,YAZMAYA KELİMELERİM KİFAYETSİZ KALIYOR...İNŞAALLAH AYASOFYAM DA EN KISA ZAMAN DA AÇILIR...İŞTE O ZAMAN FETH-İN RUHU TAM YERİNİ BULMUŞ OLUR...
    Cevapla
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    Aslına uygun olarak onarılması ve namaz kılanının çok olması için cazibe merkezi haline getirilmesi lazım. Koca abidenin bin kere geçtim yanından bir kere ziyaret nasip olmadı, güzel birşeyler olursa amacına ulaşır.
    Cevapla
  • Gandi 9 yıl önce Şikayet Et
    Oylarimizi bölmeden tek yürek olursak memleket tekrar ISLAM ruhuna döner.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor