Bu inekler ilahi dinliyor

Aydın'ın Kuyucak ilçesinde bir vatandaş, ineklerini rahatlatmak ve daha fazla verim alabilmek için bir yola başvurdu.

Bu inekler ilahi dinliyor
Bu inekler ilahi dinliyor
GİRİŞ 19.07.2014 11:41 GÜNCELLEME 19.07.2014 11:41

Aydın'ın Kuyucak ilçesinde ahırına müzik sistemi kuran Halit Halaç, ineklerinin müzik dinleyerek stresten kurtulduğunu ve süt verimlerinde yüzde 15 artış yaşandığını ifade etti.

Kuyucak ilçesine bağlı Kurtuluş mahallesinde hayvancılık yapan Halit Halaç, 24 saat müzik dinlettiği hayvanların süt veriminin arttığını belirtti. Müzik sisteminin arızalandığı günlerde süt veriminin 1,5-2 litre azaldığını ifade ederken, 4 yıldır duygusal şarkılar dinlettiği hayvanların en çok arabesk şarkılarda sağım öncesi stresten uzaklaştığını ve rahatladığını söyledi.
 

İLAHİ DİNLETİSİ VERİMLERİ ARTIRDI

9 yaşından bu yana hayvancılık yaptığını belirten hayvanların bakıcısı 29 yaşındaki Hüseyin Evren de; “Bir arkadaşımızın tavsiyesi ile ses sistemi kurarak hayvanlarımıza müzik dinletiyoruz. Genellikle hayvanlara Ankara havaları ve Arabesk müzik dinletiyoruz. Stresten uzaklaşan ve uysallaşan hayvanlarda verimin arttığını gördük. Günlük verimde bile bu artış-düşüş çok rahat gözlenebiliyor.

Yüzde 10 oranında bir artış elde ettiğimiz bu sistemi Ramazan ayı dolayısıyla ineklere ilahi dinletmeye başladık. İlk başlarda farklı bir tür olduğu için acaba verim düşer mi demiştik ama ineklerde verim oranı daha da arttı. Şuan da müzik dinlemeyen hayvanlara göre verimimiz yüzde 15 civarında arttı. Hayvanlar müzik ile stresten uzaklaşıyor ve uysallaşıyor. Bu süt sağma esnasında da kendisini çok belli ediyor. Müziği kestiğimiz zaman hemen huysuzlaşıyorlar sanki müziği yeniden aç der gibi” ifadelerini kullandı.

YAPILAN ARAŞTIRMALAR DA KONUYU DESTEKLİYOR

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu ise, yapılan araştırmalarda rap ile caz türü müziklerin hayvanları strese soktuğunu ve süt verimini olumsuz etkilediğini belirtirken, duygusal ve romantik şarkıların da hayvanlar üzerindeki stresi azaltıp, onları rahatlattığını, dolayısıyla verimi olumlu yönde etkilediğini açıkladı. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim