Balıklıgöl yarın satılıyor

Şanlıurfa’nın simgesi olan Balıklıgöl’ün bir kısmına 564 bin lira değer biçildi. Bu bölümler 24 Şubat Cuma günü açık arttırma usulüyle satılacak.

Balıklıgöl yarın satılıyor
Balıklıgöl yarın satılıyor
GİRİŞ 23.02.2012 08:54 GÜNCELLEME 23.02.2012 08:54
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

1940 yılında İnönü döneminde satlığa çıkarılan cami ve mezarlıklara Urfalılar sahip çıkmıştı. O yıllarda bir çok cami hazineden alınarak, vakfedildi. Bunlardan biri olan Halil-ürrahman gölü (Balıklıgöl) çevresindeki türbe ve mezarlıklarla medreseler zamanın alimlerinden Buluntu Hoca tarafından satın alındı. Burada uzun yıllar ders veren Buluntu hoca yaşadığı dönemin en önemli alimi olarak anıldı.
1968 yılına kadar medrese olarak kullanan  Buluntu Hacı Abdurrahman efendi vefat edince Halil-ür rahman gölü yanındaki mezarlığa defnedildi. 
1969 yılında hazineye müracaat eden Buluntu hocanın çocukları babası tarafından vakfedilen Balıklıgöl ve çevresindeki medreselerin tescil edilmesini istedi. Buna karşılık Hazine, 1970 yılında Buluntu Hacı Abdurrahman Efendi üzerine kayıtlı Balıklıgöl ve civarındaki taşınmazları 100.000 liraya kamulaştırmak istedi. Bedelini Ziraat Bankası Şanlıurfa Şubesine yatıran Hazine, o günlerde Asliye Mahkemesinde Buluntu Hocanın çocuklarına karşı dava açarak 6830 sayılı İstimlak Kanunun 16. Maddesi gereğince Tapu kütüğüne şerh verildiğini ve gayrimenkulün maliki olan davalıların murisi tarafından tapuda hazine adına refağ verilmesi istendi.
Dönemin mahkemesi Buluntu Hoca’nın çocuklarını haklı bularak Balıklıgöl ve civarını hazineye devredilmesini reddetti.
Aslına uygun kullanılmıyor şikayeti
Balıklıgöl çevresindeki medreselerin aslına uygun kullanılmadığını iddia eden  Buluntu Hoca’nın çocukları varisler olarak Şanlıurfa Valiliğine dilekçe yazarak, Balıklıgöl’deki medreselerin aslına uygun olarak kullanılmadığını ve bunun düzeltilmesini istedi.
Bunun üzerine Valilik tapunun devlete devri için tekrar girişimlerde bulundu. Tapu kayıtları Buluntu Abdurrahman Efendi’nin çocukları üzerinde bulunan Balıklıgöl ve çevresindeki taşınmazlar için Maliye Hazinesi 2008 yılında Ümmügülsüm Saraç, Lamia Ergüven, Sıdıka Nimetoğlu, Kadriye Sanlı, Mustafa Nimetoğlu, Hatice Ören, Atiye Aksoy, Ahmet Nimetoğlu ve Zeliha Buluntu aleyhine tapunun iptali için bir dava daha açtı. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen dava 2009 yılında karara bağlanarak tekrar reddedildi.
Balıklıgöl'ün bir bölümü satılıyor
Buluntu Hoca’nın kızı Ümmügülsüm Saraç Halil-ür rahman gölü civarında bulunan Medresesi 620 metrekarelik alandaki bölüm için ortaklığın giderilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurdu.
Davacı Ümmügülsüm Saraç, diğer varisler Lamia Ergüven, Kadriye Sanlı, Mustafa Nimetoğlu, Hatice Ören, Atiye Aksoy, Ahmet Nimetoğlu ve Zeliha Buluntu ile ortaklığın giderilmesi için dava açtı.
Dava 30 Aralık 2011 tarihinde karara bağlanarak bilirkişi raporunun belirlediği 564 bin lira bedelle satışa çıkarıldı. Yarın mahkeme önünde satışı yapılacak bölümleri kimin alacağı merak konusu. sanliurfa.com

YORUMLAR 5
  • aziz taş 12 yıl önce Şikayet Et
    balıklıgöl. anlamadım ibrahim peygamberin mekanı nasıl şahsın olur,buluntu hoca efendi allah rahmet eylesin neden vakf etmemişte şahsa miras olarak kalmış garip bi durm hani orda ibrahim peygamber yakılmak istenmişti,
    Cevapla
  • güven doğru 12 yıl önce Şikayet Et
    Vakf satılabilinirmi ki?. .
    Cevapla
  • şahin şahin 12 yıl önce Şikayet Et
    YAZIK!!!!!!!. şanlıurfa gibi manevi degeriyle üstün olan dini bir simgesi konumunda olan balıklıgölün maddi degerlerle ölçülmesi hem urfalılar için hemde tüm türkiye içn utanç verici birşey bence devlet buna hemen el atmalı çünkü balıklı göl özel mülkiyete sahip bir simge degilde bütün urfa ve tüm türkiye içn manevi bir simge olmalı
    Cevapla
  • ahmet söyler 12 yıl önce Şikayet Et
    kimin malını kime miras bırakıyorlar.. bence evlatlardada sorun var madem hoca efendi hayır için hayırlar la belkide orayı satın aldı ve bu manada hakkıyla kullandı cocuklarınada babalarının mirasını sineyi millete terk etmek düşer yakışmamış
    Cevapla
  • Ahmet İskender 12 yıl önce Şikayet Et
    Böyle değerler milletin olmalı. Blqaıklı gölün şahıslara ait olduğunu görmek beni üzdü, o rası kesinklikle devlet millet adına satın almalı ve derhal özel sektöre işletmeye vermeli.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi