Dünyanın en uzun adamı ''ev''lenemedi

2 metre 51 santimetre ile dünyanın en uzun boylu adamı unvanını koruyan Sultan Kösen'in en büyük hayali evlenip, rahatça hareket edebileceği boyuna uygun bir evde yaşamını sürdürmek. Kösen, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun kendisine verdiği ev sözünü tutmasını bekliyor.

GİRİŞ 19.10.2012 16:02 GÜNCELLEME 19.10.2012 16:32

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Dede köyünde yaşayan 5 çocuklu Kösen ailesinin ikinci oğlu olarak dünyaya gelen 30 yaşındaki Sultan Kösen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Guinness hakemlerince gerçekleştirilen en son ölçümlerde, boyunun 4,5 santimetre uzayarak 2 metre 51 santimetreye, ellerinin de bir santimetre büyüyerek 28,5 santimetreye ulaştığını hatırlattı.

Dünyanın en uzun adamı unvanının hala kendisinde olduğunu kaydeden Kösen, ''Kollarım da çok uzun. Ellerim de dünyanın en büyük elleri. Rekorlar kitabında bu da tescilli. Ayaklarım dünyanın en büyük ayakları'' dedi.

Bir süre sağlık sorunları yaşadığını, 2 sene önce Amerika Virginia Üniversitesi'nde radyoterapi gördüğünü ve bu sayede boy uzamasının durdurulduğunu anlatan Kösen, şunları söyledi:

''Büyüme hormonlarım yavaş yavaş normal seviyesine iniyor. Bundan dolayı çok mutluyum. Ben de sağlığıma kavuşuyorum, artık boyum uzamıyor. Elbise ve ayakkabı sorunu yaşamıyorum. Bundan dolayı çok mutluyum. Şu anda boyum 2 metre 51 santim. Boyum 2 senedir uzamadı. Aynı seviyede duruyor. Bir pantolon, gömlek, tişört, ayakkabı aldığım zaman birkaç ay sonra kısa geliyordu ya da daralıyordu. Bundan dolayı her seferinde hüzünleniyordum. 2 senedir çok şükür böyle bir sorunum yok. Ayakkabılarım da yurt dışından geliyor. Sürekli ayakkabı sorunu yaşıyordum. Her seferinde ayakkabıcıya gidiyordum. Ayakkabı bulamıyordum. Ayakkabı bulunması için kalıp gerekiyordu, kalıp bulamıyordum. Çok zor günler geçirdim. Büyük sorunlar yaşadım. Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğimden beri ayakkabılarım Almanya'dan hayırsever bir iş adamı tarafından gönderiliyor. Yıllık 2 ayakkabı gönderiyor. Bunun sayesinde ayakkabı sıkıntısı çekmiyorum.''

''Boyuma uygun ev istiyorum''

Sultan Kösen, sık sık seyahat ettiğini, yurt içi ya da yurt dışı fuar ve etkinliklere katıldığını, boş zamanlarını köyde ailesinin yanında geçirdiğini belirtti.

Dünyanın en uzun adamı unvanını aldıktan sonra bir çok kurum ve kişinin, kendisine çeşitli sözler verdiğini, ancak bunların çoğunun yerine getirilmediğini, bu duruma çok üzüldüğünü söyleyen Kösen, şöyle konuştu:
''Bugüne kadar milyonlarca söz verildi ama ne yazık ki birçok söz yerine getirilmedi. Birkaç ay önce bir televizyon programında iş adamı Ali Ağaoğlu, bana Mardin'de bir ev sözü verdi. Kendi ebatlarıma, kendi boyutlarıma uygun bir evde yaşamak istiyorum. Ali Ağaoğlu, banyosu, kapıları, odaları boyuma göre olan, rahatça yaşayabileceğim bir ev için bana söz verdi. İnşallah yapar. Ben de bu söz nedeniyle Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ı ziyaret ettim. Bu konuyu orada dile getirdim. 'Bizim vakıf arsalarımız var. Eğer Ali Ağaoğlu gelip Mardin'de sana bir ev yapacaksa ben de sana arsayı tahsis ederim' dedi. Her şey Ali Ağaoğlu'na kalmış. Evde en büyük sıkıntım, kapılardan geçmekte çok zorlanıyorum. Geçerken iki büklüm oluyorum. Muhakkak günde 5-6 kez kafamı kapılara vuruyorum. Banyolarda rahat duş alamıyorum. Büyük sıkıntılar yaşıyorum.''

''Evlenmek istiyorum''

Yurt dışından evlenme teklifleri aldığını, ancak Türkiye'den biriyle evlenmek istediğini dile getiren Kösen, şunları belirtti:

''Evlenmek, yuva kurmak herkes gibi benim de doğal hakkım. Yurt dışından çok taliplerim oluyor ama ben özellikle kendi yöremizden, kendi kültürümüzden, dinimizden olmasını istiyorum. Adaylar oluyor. Görüşüyorum ama karşıdaki insandan elektrik almazsan yuva kurmak zordur. İleride mutlaka sorunlar çıkar. İlk önce kalbinin sesini dinleyeceksin. Kalbinden ses geliyorsa kısmet olur, gelmezse zorlamaya gerek yok. Evleneceğim kişinin boyuna bakmıyorum. Ben kalp güzelliğine, dürüstlüğüne bakıyorum. Huyu huyuma suyu suyuma olsun. Boyu 1,5 metre de olsa 2,5 metre de olsa evlenirim. Kalbimin sesine bakıyorum. Çok sayıda kız arkadaşım oldu, taliplerim de oldu, benim istediğim kişiler de oldu. Benim istediğim kişilerin ailesi mutlaka sorun çıkartıyor. Çok uzun boylu olduğum için reddedenler oldu. Kızın babası, ''senden 3 adam çıkar. Kızım nasıl vereyim'' dedi. Boyumdan dolayı ne bir işim oldu, ne bir iş kurabiliyorum, ne de bir iş yapabiliyorum. Kimseye muhtaç olmadan, maddi ve manevi sıkıntı çekmeden kimseye muhtaç olmadan bir düzenli hayatımın olmasını istiyorum.''

''Türkiye'nin kültür varlığıyım''

Yurt dışında gördüğü ilgiyi kendi ülkesinde göremediği için çok üzüldüğünü ifade eden Sultan Kösen, ''Ben 7 milyar insan içinde tek bir insanım. Türkiye'nin kültür varlığıyım. Ne devletten ne bakanlardan destek çıkan olmadı. Türkiye'nin milli gururuyum. Türkiye'nin kültür varlığıyım. Bundan dolayı devlete de sesleniyorum. Bana gereken ilgiyi vermeleri lazım'' diye konuştu.

Kösen, Mardin'in tanıtımında yer almak istediğini, bunu defalarca dile getirdiğini ancak bir teklif gelmediğini vurguladı.

Sinema filmlerinde ve reklam filmlerinde oynamak istediğini, ancak bu anlamda hiç bir teklif almadığını kaydeden Kösen, ''Ajanslara sesleniyorum; burada dünyanın en uzun adamı var. 7 milyarın içinde tek bir insan var o da burada. Herkes beni görsün, unutmasın'' dedi.

Kardeşi Hasan Kösen de her konuda yardımcı olduğu ağabeyinin yanında yurt dışı seyahatlerinde refakatçi olarak yer aldığını kaydetti.

Ağabeyinin boyunun uzunluğundan dolayı çok sıkıntılar çektiğini, yurt dışında gördüğü ilgiyi Türkiye'de görmediğini savunan Kösen, ''Sağlık sorunları yoluna girdi. Bir sıkıntısı kalmadı. Ayakkabı sıkıntısı da kalmadı. Ancak elbise konusunda sıkıntı yaşıyor. Elbise konusunda Sultan'a bir sponsor çıkarsa, bizi çok sevindirir. Sultan bu konuda çık sıkıntı çekiyor. Terziye özel ölçü verip diktiriyor ve maliyeti çok. Bu da bizi biraz sıkıntıya düşürüyor'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki