İran Van Gölü'nden su taşıyacak

İran, yüzde 90'ı kuruyan Urmiye Gölü'nü kurtarmak için Van Gölü'nden su taşımak istiyor.

İran Van Gölü'nden su taşıyacak
İran Van Gölü'nden su taşıyacak
GİRİŞ 15.09.2015 15:54 GÜNCELLEME 24.09.2015 17:19
Bu Habere 243 Yorum Yapılmış

6 MİLYAR DOLAR

İran'da Urmiye Gölü'nü Canlandırma Komisyonu Sekreteri İsa Kelanteri, yüzde 90'dan fazlası kuruyan Urmiye Gölü'nü yeniden canlandırmak için Van Gölü'nden su taşımayı planladıklarını söyledi. İran gölü kurtarmak için 6 milyar dolar ayırdı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'e konuşan Kelanteri, Van Gölü ve Urmiye Gölü'nün su yapılarının birbiriyle uyumlu olup olmadığına dair incelemeler yapacaklarını, 3-4 ay sürmesi beklenen incelemelerden sonra iki ülke arasında teknik ve siyasi müzakerelerin yapılacağını söyledi.

Kelanteri, "Bu plan inceleme aşamasında, eğer çevresel, kimyasal ve biyolojik incelemeler olumlu sonuçlanırsa transfer işlemi gerçekleşecek" dedi.

İsa Kelanteri, Gürcistan'dan Urmiye Gölü'ne su transferinin de planları arasında olduğunu ancak bu planın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK TUZ GÖLÜ 

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urmiye şehrinden alan dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urmiye, 5 bin 200 kilometrekare yüzölçümüne sahip. 

Türkiye sınırına da yakın olan Urmiye, Van Gölü'ne 147 kilometre uzaklıkta bulunuyor. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün yüzde 90'ından fazlası kurudu.

GÖLÜ KURTARMAK İÇİN 6 MİLYAR DOLAR 

Tahran yönetimi, gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolarla ülkenin en büyük çevre projesini başlatmıştı.

YORUMLAR 243
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef aşağıda yorumlardan görüldüğü üzere bir kısım vatandaşlarımız bırakınız stratejik düşünmeyi, ekonomik çıkarlarımızı, ticareti bile bilmiyorlar. İyi ki Rusya ve İran bu vatandaşlar gibi dar düşünceli değil yoksa hem kendileri kaybederdi, hem enerji açısından durumumuz iyi olmazdı. Çünkü başta bu ülkeler olmak üzere enerji olarak çok büyük oranda dışa bağımlıyız. Aslında enerji ithalatımız olmasa bizim cari açık diye bir problemimiz de kalmayacak ve TL’nin aşağı doğru baskılanmasının en önemli nedeni ortadan kalkmış olacak. Ama maalesef yorumcu arkadaşlar komşu yansın da varsın biz de yanalım gibi bir anlayış içinde, ayağımıza gelen sudan para kazanma imkanını bile tepmek istiyorlar.
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Yav he he’ci Ekonomi bilgin hiç yok, Türkçe de yeterli değil, coğrafya, meteoroloji ve jeofizik desen sıfıra yakın seyrediyor. Van gölü havzası kapalı bir havza, bu da demektir ki zaten göl seviyesi yıldan yıla yağışlara, sıcaklığa, nem oranına bağlı olarak 10-15 metre değişkenlik gösterebilir. Yani birkaç metre su seviyesinin azalmasının hiçbir önemi yoktur. Aslında su çekilmeye başlansa bile hacim olarak çekilen su miktarına karşılık gelen yükseklikte bir seviye azalması olmayacağı da bilinmektedir. Ayrıca bilakis buna ek olarak kapalı havza dışa akaçlama yapılarak gölün su seviyesini belli bir değerde tutmak taşkınları önleme tedbiri olarak daha bile tercih edilebilir bir durumdur.
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    İyi ki dünya insanları senin kadar dar kafalı değil. Herkes senin gibi olsa Dünyada ticaret olmaz. Şimdi İran ve Rusya bize doğal gaz satıyor diye doğal kaynaklarını bize peşkeş mi çekmiş oluyor? Son kuruşuna kadar karşılığını almıyor mu? O zaman senin mantığına göre pazarda domates satan da ürününü satın alan müşteriye peşkeş çekiyor öyle mi? Pazar pahalı diyenlerin yakınması yaygaradan ibaret o zaman. Daha peşkeşin anlamını bilmeden yorum yapmaya kalkma. Peşkeşte bir uygunsuzluk vardır, karşılık ya yoktur, ya da azdır, ya da malın sahibinin olması gereken menfaati başkası elde eder. Ticaret peşkeş değildir. Ticaret helaldir. Rızkın onda dokuzu da ticarettedir.
    Cevapla
  • rasim 8 yıl önce Şikayet Et
    cari açığı vangölünü kurutarakmı kapatacaklar milletin en akıllısı!
    Cevapla
  • Yav He He! 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah tan insanımız senin kadar geniş düşünceli (!) değil. yoksa para gelecek diye bu ülkenin doğal zenginliklerini ve kaynaklarını önüne gelene peşkeş çekecekler. Cari açığı Vangölü'nü kurutarakmı kapatacaksın?
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    kandilden su çeksinler
    Cevapla
  • dede 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu kalleş lanet iranı hiç sevmem ama tabiat olayını siyasete karıştırmamak lazım,
    Cevapla
  • van'lı 8 yıl önce Şikayet Et
    Vangölünden su vereceğinize önce göle dökülen atıksulara bir çare bulun. Gölün çevresindeki hiçbir arıtma çalışmıyor. Vangölü ölüyor!
    Cevapla
  • vanlıyam 8 yıl önce Şikayet Et
    van gölünde yüzüyoruz alooo kimseye vermeyiz van gölünü. iranın turistleri zaten gölde bize fırsat vermiyor. lanet olası pkk ve irandan nefret ediyorum. sayın van halkı bunlar bizi suriyeli göçmenlerin durumuna düşürmek istiyor uyanın düşmeyin tuzaklara.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil