Rusya PKK’yı böyle koruyor!

PKK üssü Afrin’e Türk askerinin gireceğini anlayan Rusya, Fırat Kalkanı ile İdlib arasındaki bağlantı noktası Tel Rıfat’ı örgütten alıp Şam rejimine verdi.

Rusya PKK’yı böyle koruyor!
Rusya PKK’yı böyle koruyor!
GİRİŞ 08.09.2017 09:08 GÜNCELLEME 08.09.2017 09:12
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin operasyon yapmaya hazırlandığı PKK üslerinden Afrin’in ‘kilidi’ olan Tel Rıfat, Rusya’nın çabalarıyla PKK tarafından Suriye rejimine devredildi. Tel Rıfat’ın, muhaliflerin kontrolündeki Fırat Kalkanı bölgesine bakan sınırına ise çoğu Çeçenlerden oluşan Rusya Askeri Polis güçleri yerleşti. Hemen ardından Rusya, Tel Rıfat’ı ‘çatışmasızlık bölgesi’ ilan etti.

MOSKOVA'NIN TAMPONU

Tel Rıfat, Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve sakinlerinin çoğu Araplardan oluşan büyük bir ilçe. 2016’da PKK, işgal ettiği ilçeden binlerce kişiyi 'tehcir' etmişti. Türkiye’nin olası Afrin operasyonunun Tel Rıfat’tan başlayıp Afrin merkezine doğru ilerlemesi öngörülüyordu. Mehmetçiğin Afrin’e gireceğini anlayan PKK’nın Rusya’nın da teşvikiyle bu bölgeyi rejime bırakmaya karar verdiği belirtiliyor. Muhaliflere göre Afrin Operasyonu’nu engellemek isteyen PKK, Afrin çevresinde işgal altında tuttuğu Arap ve Türkmen köylerinin bir kısmını daha rejime terk edebilir. Bu durum hem rejimin hem de rejim eliyle bölgede yayılmak isteyen Rusya’nın işine yarıyor. Bir senaryoya göre Deyr Cemal’dan Azez’deki Burseya Dağı’na kadar olan bölgeye Rusya güçleri yerleşip hem rejim ve PKK ile muhalifler arasında tampon bölge kuracak.

ŞEBBİHA ENDİŞESİ

Tel Rıfat’taki PKK’lıların önemli bir kısmı ilçeden çıkarak Afrin’e doğru çekildi. Kalan PKK’lıların da kademeli olarak Tel Rıfat’ı terk etmeleri bekleniyor. Ancak Suriye’de kalan son 70 bin askerinin büyük kısmı Irak sınırı ve Deyrizor’daki operasyonlara katılan rejim ordusunun personel eksiği bulunuyor. Tel Rıfat’a Nubul, Zehra ve Halep’ten gelecek rejim güçleri arasında yabancı mezhepçi militanların yanısıra bölgedeki rejim yanlısı Şebbihaların da olmasından endişe ediliyor.

İDLİB’İ DE ETKİLEYECEK

Afrin Operasyonu kapsamında TSK destekli Özgür Suriye Ordusu’nun Tel Rıfat’ı kontrol altına almasıyla birlikte tüm muhalifler Dar et-İzze’de birleşip Afrin’e yürüyecek ve buradaki PKK’lılar büyük oranda imha edilecekti. Stratejik Tel Rıfat’ın alınması, İdlib’teki muhaliflerle Fırat Kalkanı bölgesi arasındaki karayolu bağlantısının sağlanması anlamına da geliyordu. Rusya’nın ısrarıyla Tel Rıfat’ın rejime teslim edilmesinin nedenlerinden birinin de “İdlib-Fırat Kalkanı bağlantısını kesmek” olduğu söyleniyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 14
  • mücahit korkmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    reis tsk mi plan yapamiyor anlamadik biz bu isi cok pasifiz
    Cevapla
  • Serkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben matematik fizik çalışmadım. Sen çalışmadın. Olamadık mühendis. Olanlarda da milli duygu yok gitti yurtdışına. Sadece bir kişi geldi IHA üretiyoruz. Milli duygular besleyen mühendislere ihtiyacımız var. Bu kadar basit.
    Cevapla
  • Vahit Kaya 6 yıl önce Şikayet Et
    Putin bu hamlesiyle pkklı teroristlerin Firat kalkanina saldirma planlarini cokertmis oldu, bunun karsiliginda turkiyeden domstes alma pazarligini bugün sonuclandirdi. Olaylari iyi analiz etmeliyizz
    Cevapla
  • Mert Şahin 6 yıl önce Şikayet Et
    ya hataydan cikarma yaparsin iyice szofren oldunuz
    Cevapla
  • Idris 6 yıl önce Şikayet Et
    Afrin sinirimizda her taraftan girebiliriz denizde bile ruslarin orda olmasi onemli diyel
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...