Yeni Mısır'dan Filistin yanlısı karar

Ülkede yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, bazı geçici açılışlar dışında dört yıldır kapalı olan Gazze sınırındaki Refah Kapısı'nı cumartesi günü açacağını ilan etti.

Yeni Mısır'dan Filistin yanlısı karar
Yeni Mısır'dan Filistin yanlısı karar
GİRİŞ 26.05.2011 04:48 GÜNCELLEME 26.05.2011 04:48
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı daimi olarak açacağını açıkladı. Mısır'ın resmi MENA ajansının haberine göre Yüksek Askeri Konsey bu kararını "Filistinlilerin bölünmüşlüğüne son verme ve ulusal uzlaşmayı sağlama" yönündeki çabalar çerçevesinde aldı. 2007 yılında birbiriyle çatışan Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih, geçtiğimiz ay Mısır'ın arabuluculuğunda anlaşmaya varmıştı.

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Hamas'ın 2007'de Gazze Şeridi'nin denetimini tamamen ele geçirmesinden sonra Refah Sınır Kapısı'ndan geçişlere kısıtlama getirmişti. Refah'ın açılması, Gazze'ye uygulanan yaptırımların hafifletilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Uzun zamandır İsrail'in ambargosuna maruz kalan Gazzeliler, Refah'ın açılmasıyla dışarıdan gelen yardımlara ulaşabilecek ve serbest bir şekilde hareket edebilecek. Gazze'ye yardım götürmek isteyen yardım teşkilatları, İsrail'in denizden engellemesi durumunda Gazze'ye yakın olan El Ariş limanını kullanabilecek. Refah sınırı cuma günleri ve resmi tatiller dışında her gün saat 09.00 ve 17.00 arasında kullanılabilecek.

Bir yıl önce kısmi olarak bazı yardımların geçişine izin veren İsrail, Gazze'ye sınırdan gelen yardımları engelliyordu. Ancak İsrail'in Mısır'ın Gazze ile olan sınırını kontrol etme hakkı bulunmuyor.

İsrail ve Mısır arasında 1979 yılında varılan barış antlaşması Mısır'a, İsrail'le birlikte sınırı kontrol etme yetkisi veriyor. 2005 yılına kadar devam eden ortak yetkiden İsrail, Gazze'den 2005 tarihinde çekilirken sınırdaki askerlerini tahliye ettikten sonra vazgeçmişti. Ancak sınırın kontrolünü tamamen kaybetmemek için de El Fetih ile Refah kapısının kamera ile takip edilmesi şartıyla bir anlaşma yapmıştı. Avrupa Birliği'nden sınır gözlemcilerinin görevlendirilmesini öngören anlaşma, Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesine kadar yürürlükte kaldı. Hamas'ın iktidara gelmesiyle birlikte Refah kapısı 2007 yılında kapatılmıştı.

ZAMAN

YORUMLAR 5
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    HALK İRADESİNİN DIŞARI YANSIMASI!KUTLUYORUM!. Mısır da Refah Kapısının açılması:Diktatör ve fravunca yönetimlerin alaşağı edilip, halk iradesinin dışarı yansımasıdır bu olay!Mısır halkını kutlarım!Filistinlilerin gözü aydın olsun!VesSELAM
    Cevapla
  • Burak Başaran 12 yıl önce Şikayet Et
    Mısır yönetimini kutluyorum. Allah filistinli kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun
    Cevapla
  • sami baharlar 12 yıl önce Şikayet Et
    yeni misir -yeni filistin. amerika bu iki yenigi cok seviyor hic sormayin ne kadarseviyor hele hamasli yeni filistini sizde ikidebirde oh oh israile beter olsun diyorsunuz ama artik ortadoguda kimse istikrar aramasin sayin davutogle dahil ayrica misirda turizm coktu terorun ve radikallerin oldugu yere turist gidermi amerika misirin 1 milyar dolar borctan indirmeye tam karar almislardiki bunlar refahi aciyoruz dedikleri andan itibaren karar tekrar gozden geciriliyor zira kongres bunu kabul etmiyor kongres derki hemde daha dun dedi sayin obama ortadoguyu tanimadan duzeni bozdu bir duzeltsin ondan sonra bakariz once esad gitsin kadafi gitsin misira artik kiminle olacaksa amerikan yanlisi bir duzen gelsin gayri ondansonra bakariz,adamlar hakli haybeye para yokartik bu yeni kongre demokratlara devamli su obamadan vazgecin henuz zaman var zira amerikan cikarlarina zarar vermeye basladi diyorlar.
    Cevapla
  • ahmet hysl 12 yıl önce Şikayet Et
    .. Elhamdulillah
    Cevapla
  • Ben kendim 12 yıl önce Şikayet Et
    Mavi marmara'nın üzerinden bir yıl geçmeden denizden geçişin hesabını yapan İsrail kara kontrolünü tamamen kaybetti. Malum Türkiye'nin arap isyanlarıyla olan derin ilişkisi biliniyor. Ben tahmin ediyorum ki geçen seneki Mavi Marmara katliamından sonra tarihe geçecek stratejik bir karşı hamlenin birebir şahitleri olmamıza rağmen bu kadar yakından net olarak göremiyoruz. Eee günümüzde savaşların azı silahla, çoğu stratejiyle kazanılıyor. Allah Ahmet Davutoğlu'nun irfanını daha da arttırsın. Ben isterim ki Mavi Marmara 2 , bu yolu kullanarak salına salına Filistine ulaşsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı