Mısır, tünelleri suyla doldurarak kapatıyor

Mısır Yönetimi, Mısır'ı Gazze'ye bağlayan birçok tüneli suyla doldurarak kapattı.

Mısır, tünelleri suyla doldurarak kapatıyor
Mısır, tünelleri suyla doldurarak kapatıyor
GİRİŞ 14.02.2013 18:05 GÜNCELLEME 14.02.2013 18:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mısır askeri kaynaklarından alınan bilgiye göre, kaçakçılığı ve yasadışı girişleri önlemek amacıyla Mısır-Gazze arasındaki yaklaşık 30 tünel suyla doldurularak kapatıldı.

Tünellerden birinde çalışan Filistinli Ebu Muhammed Berhum AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Mısır güvenlik güçleri, birkaç gün önce tünelleri kapatmaya başladı. Refah sınır kapısının doğusunda ve batısında birçok tünel kapatıldı. Kapatılan tünellerden gıda ve inşaat malzemesi geçiyordu'' dedi.

Tünellerin suyla kapatıldığını belirten Berhum şunları söyledi: ''Mısır yönetimi, tünellerin kapatılması için 2 yeni su kuyusu açmaya çalışıyor. Mısır güvenlik güçleri, tünelleri kapatmak için genellikle atık su kullanıyor. Sular, yıkmadığı yerde tünellerin zayıflamasına sebep oluyor bu da her an yıkılma ihtimalini doğuruyor. Refah sınır kapısındaki birçok tünelde yıkılma tehlikesi nedeniyle çalışma durdu''.

Mısır'ın kuzeyindeki geçen Ağustos ayında meydana gelen ve 16 askerin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Mısır yönetimi, Gazze şeridi ile arasındaki birçok tüneli kapatma kararı almıştı.

Tüneller 

Gazze'ye uygulanan ambargoyla birlikte, Refah sınır kapısının Mısır'daki Mübarek rejimi tarafından kapatılmasının ardından Filistinliler tünellere yönelmişti.

Gazze ve Mısır arasındaki 14 kilometrelik sınırda, binin üzerinde tünel bulunduğu tahmin ediliyor. Bu tünellerden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme geçiriliyor. Böylece İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoya karşı halk, bir nebze de olsa ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Gazze'ye 2006 yılından itibaren uygulanan ambargonun halen yürürlükte olmasından dolayı halk, bugün de tünelleri kullanmayı zaruriyet olarak görüyor.

Gazze'nin can damarları olan tüneller, bazen İsrail bombaları ile bazen de Mısır güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla imha ediliyor.

Gazze'yi Mısır üzerinden dünyaya bağlayan Refah Sınır Kapısı'ndan Gazzelilerin yasal olarak geçişinde son dönemlerde bir sorun bulunmuyor. Ancak kapıdaki prosedürlerin fazlalığı, uzun süreli bekleyişler ve kapıdaki imkanların yetersizliğinden dolayı Gazzeliler, tünelleri hala tercih etmek zorunda kalıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ilyas AKÇAN 11 yıl önce Şikayet Et
    seyyitoğlu. peygamberlerin şehirleri.allah israili kahr etsin.kendi ellerimizle.unutmayalım bir defa geldik dünyaya başka yok.selam olsun tuneller kapansada allah başka kapı açar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir