Günay: Başbakan yanlış bilgilendiriliyor

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Taksim'de yapılmak istenen düzenleme ve Gezi Parkı olayları ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Günay, Ak Parti içindeki muhalif görünen duruşunu da yorumladı.

GİRİŞ 08.06.2013 11:29 GÜNCELLEME 08.06.2013 12:07
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bugün TV'de Erkam Tufan Aytav ile Analiz programına katılan eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay önemli açıklamalarda bulundu.

Gezi Parkı ile ilgili itirazlarının muhalefet olmadığını savunan Günay, "Ben sadece uyarı yapıyorum. Bu ortamda onu söyleyebileceğim tek ortam medya" dedi.

İşte Günay'ın Aytav'ın sorularına verdiği cevaplar:

Erkam Tufan Aytav: Peki siz kendi içinizde-Partide konuşmuyor musunuz?
Ertuğrul Günay: Konuşuyoruz bir ölçüde
Erkam Tufan Aytav: Bir ölçüde derken yeterli bulmuyor musunuz?
Ertuğrul Günay : Konuşuluyor parti grupları Türkiye de liderlerin halka açık basın toplantılarına döndü. Milletvekillerinin görüşlerini söyleyecekleri her hafta yada her ay bir platform yok, hiçbir partide yok.
Erkam Tufan Aytav : Parti içi muhalefet yok diyorsunuz.
Ertuğrul Günay : Hiçbir partide yok
Erkam Tufan Aytav : Siz kendi payınıza hayır bu olamaz diyemiyor musunuz?
Ertuğrul Günay : Ben kendi adıma diyorum
Erkam Tufan Aytav : O zaman parti içinde muhalefet var
Ertuğrul Günay : İnsanın bu hayatta sadece Allah'a kulluk etmesi ve kendi vicdanının sesini dinlemesi gerektiğine inanıyorum
Erkam Tufan Aytav : Ama diyebiliyorsanız, parti içi muhalefet var
Ertuğrul Günay : Tabi parti içi muhalefet, demek ki her insan kendi jandarmasını kendi vicdanında saklıyor
Erkam Tufan Aytav : Başkaları diyemiyor mu?
Ertuğrul Günay : Bilemiyorum artık o herkesin kendisine kalmış
Erkam Tufan Aytav : Ama siz söyleyebiliyorsunuz twitter üzerinden de söyleyebiliyorsunuz
Ertuğrul Günay : Çünkü ben milletin sesinin kısılmasına çalışıldığı bir ortamda ben isyan ederek AKP'ye katıldım bunun bizim siyasi ahlakımız olması, bir inanç bir iman ölçüsünde değerli olduğuna inanıyorum.
Erkam Tufan Aytav : Bu konuda da çok sert cümlelerle muhalif duruşunuz var Taksim olayları ile ilgini. Bu konu ekseninde şu twettiniz çok dikkatimiz çekti. "Fethin yıldönümünde İstanbul'a AVM yapmak için 75 yıllık ağaçları kesmeye kalkanlar, ne Fatih Sultanı anlamışlar ne de yaratanın emrini" Siz partinizle ciddi bir muhalefet yapıyorsunuz
Ertuğrul Günay : Hayır ben sadece uyarı yapıyorum. Çünkü bu partinin belediyesinin yapmış olduğu bir proje, bunun doğru olmadığının iletiyorum
Erkam Tufan Aytav : Peki bunu neden twitter üzerinden kamusal alanda yapıyorsunuz. Bu partinin mekanizmasının çalışmadığı anlamına mı gelir?
Ertuğrul Günay : O ortamda onu söyleyebileceğim tek ortam yazılı medya bende orada bir anlamda yazılı demeç vermektir bu. Herkesin kendi dünyası içinde yazılı metnin altını imzalamasıdır. İstanbul'da Taksim'de Beyoğlu'nda son kalmış ağaçlık mekan yapılaştırılmamalı.

Sayın Başbakanı sözde savunuyormuş söylemleri bize zarar verebilir ben onların şerrinden Allah'a sığınıyorum.

Erkam Tufan Aytav : Bu son krizde de gerek twiter üzerinden AKP gençlik, AKP kulis aktifler. AKP'ye yakın köşe yazarlardın da şunu duyuyorum. Şuanda AKP'ye, başbakana bir operasyon yapılıyor, şuanda safları sıkılaştırma dönemi şimdi gidip de kamusal alanda sağda solda muhalefet etme dönemi değil diyenler var bu konuda siz farklı bir tutum sergiliyorsunuz.

Ertuğrul Günay: Ben başbakanın bu tür korumalara ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Bu millet nankör değildir. Sayın Başbakan üç yıl boyunca kazandı ve bu kazanmanın hakkını verdi benim gördüğüm. Sağlıkta Ekonomide alt yapıda, ulaşımda benim çalıştığım alanlarda Türkiye'nin geldiği yer ortadadır. Ama hepimiz insanız önümüze yanlış bir proje konduğu zaman bazen bizim o noktada acele karar vermemiz bir yanlışa sebebiyet verebilir. sayın başbakan bunları değerlendirir. Daha yakın geçmişte çok eski olmayan bir on yıllık tarih öncesinde nice tuzaklar kurmak için nice söylemler geliştirmiş olanlar oldu. Sayın başbakanın kapasitesi hakkında tırnak içinde bir takım tartışmalar oluşturmuş olanların geçmişte düşmanlığı bize hiç zarar vermedi ama bu tiplerin bu söylemleri, sayın başbakanı sözde savunuyormuş söylemleri bize zarar verebilir ben onların şerrinden Allah'a sığınıyorum. Sayın başbakanında bu tarz özel korumalara işi trajik hale getirmelere ihtiyacı olmadığını düşünüyorum.

Sonuçta bir yeşil alana bir bina yapılacak mı yapılmayacak mı? Bunu konuşuyoruz bu kadar trajik hale getirmeye gerek yok. Burada bir düzeltme yaparız yolumuza devam ederiz. Bu ne yaptığımız yoları karalar ne yaptığımız limanları karalar, ne Türkiye'ye gelen turisti karalar, ne de Türkiye'nin gelmiş olduğu bugünkü ekonomik gelişmeyi karalar. Bu tür trajik hale getirmeye gerek yoktur.

Başbakan yanlış bilgilendiriliyor

Bu arkadaşlardan bazıları kurul üyesiyken Müslüman mezarlığını yok edip üzerine bina yapılmasına izin verdiler. Ve ben o işlemleri soruşturma konusu yaptım ve savcılığa şikâyet verdim.

Erkam Tufan Aytav : Gezi parkı ile alakalı açıklamalarınızdan sonra herhangi bir tepki aldınız mı?
Ertuğrul Günay : Hayır kimseden tepki almadım, orada da bir yanlış anlaşılma olmasın her olayda bir başka sunum vardır o işin sahipleri vardır. Mesela bu gezi parkı projesini hazırlayıp bunu Başbakan'a sunan insanların efendim bu projede her şey mükemmel diyerek doğru söylemediklerini düşünüyorum. O arkadaşlardan bazılarının daha önce yaptıkları projelerle alakalı ben gittim savcılığa şikayette bulundum. Önceki yıllarda bu arkadaşlardan bazıları kurul üyesiyken Müslüman mezarlığını yok edip üzerine bina yapılmasına izin verdiler. Ve ben o işlemleri soruşturma konusu yaptım ve savcılığa şikayet verdim. Bakınız ben bir bakanlıkla uğraşırken binlerce evrakla uğraşıyordum. Sayın başbakan onlarca bakanlık ve bütün Türkiye zaman zaman bütün dünya ile uğraşmak zorunda kalıyor, elbette önüne doğru bilgi getirilmesi lazım

Erkam Tufan Aytav : Sayın Başbakan bunları neden aşamıyor sorunun cevabı burada mı?

Ertuğrul Günay : Elbetteki sizin önünüze böyle bir bilgi getirilirse ne güzel dersiniz ama onu birde itiraz edenlerden sükunetle dinlemek gerekir.

Değer miydi?

Bunca kavgaya, didişmeye, çatışmaya bunca kamplaşmaya birkaç insanın canını yitirmesine birkaç insanın gözünü yitirmesine bu kadar ekonomik kayba bu kadar zaman kaybına bu kadar nefes tüketmeye kışla olarak yapılan bu yapıyı avm olarak veya otel olarak veya müze olarak yapmak değer mi? İstanbulun meydanında son kalmış 80 yıllık ağaçları kesmeye değer mi?

Erkam Tufan AYTAV : Bu süreçten sonra sizce orası AVM yapılır mı?

Ertuğrul GÜNAY : Bence yapılmaz, artık çok nedameli bir noktaya geldi. Bütün dünya kulak kabarttı, hem Türkiyenin siyasetinden Türkiye'nin iş dünyasından Türkiye'nin manevi dünyasında çok ağırlığı olan bir çok insan birbirimizi biraz daha dinlemememize çok işaret ediyor. Bütün bunları görmezden gelerek bir dayatmanın toplumsal barış açısından yarar getirmeyeceğini düşünüyorum kaldıki oraya yapılacak olan bina ben onun tarihinde biraz biliyorum 1890'ların başından yapılmış 1900'lerin başında yıkılmış oryantal bu İngiltere'de ki binalara benzer Rusya'da Moskova da ancak göreceğimiz soğan kuleli bir eklektik yapıdır. Yani İstanbulun ne o tarihsel silüeti ne Mimar Sinan mimarisini ne İstanbul'un tarzı haline dönüşen Osmanlıyla hiçbir ilgilisi olmayan bir binadır yani yapmaya kalktığımız bina İstanbulda olmazsa olmaz bir bina değil bir ayrıca İstanbul'un on bin yıllık tarihinde bu bina yüz yıllık bir maziye sahip. O bina orada varken çevre yeşilmiş ama şimdi çepeçevre yapılaşma olmuş ve bu binanın yeri yeşil kalmış bırakalım yeşil kalsın bence. Bunca kavgaya, didişmeye, çatışmaya bunca kamplaşmaya birkaç insanın canını yitirmesine birkaç insanın gözünü yitirmesine bu kadar ekonomik kayba bu kadar zaman kaybına bu kadar nefes tüketmeye kışla olarak yapılan bu yapıyı avm olarak veya otel olarak veya müze olarak yapmak değer mi? İstanbulun meydanında son kalmış 80 yıllık ağaçları kesmeye değer mi?

YORUMLAR 10
  • yıldırım 10 yıl önce Şikayet Et
    Nerden çıktı şimdi?. Sayın Cafer Uça Bey.05/06/2013 günü saat 12.13 itibari ile yine buradan,haber7.com da; "Taksim Paltformu Üyelerinin Hükümetten 7 isteği" haberiyle verilen bilgiye göre senin yazdığın isteklerin hiçbiri yok.Aynı gün diğer bütün sitelerde,basın-yayın organlarında yine böyle istekler yok. Fakat dünden beri bu tür istekler olduğuna dair yorumlar,paylaşımlar bayağı çoğaldı. Bu platformdakilerin daha sonra açıklama yaptıklarına rastlamadım.Özellikle yorum yazdığın haber7.com u araştırdım yine yok.Peki öyleyse bunlar nerden çıktı?
    Cevapla
  • şenol gökmen 10 yıl önce Şikayet Et
    NİYE BAŞBAKAN NELER DÖNDÜĞÜNÜ BİLMİYORMUKİ. sayın günay senden ben iyi bildiği ve ona göre tavır takındığı kesin.asıl sen yanlış anlamışşın yada işine öyle geliyor.olay ağaç konusu veya avm deyil bunu anlayın artık.tamamen AKP yi itibarsızlaştırma ve yıpratma planı.ağaçla ilgilenenlerin sayısı çok çok az,geri kesim marjinal sol ve CHP nin taşaronları.baktılarki başbakan geri adım atmadı kıvırtmaya başlıyacaklar yakında.
    Cevapla
  • Halit Harun Gemalmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Başbakanı itibarsızlaştırma oyunlarıdır... Hatırlayın geçmişte hatırlayın Bülent Ecevit'in rahatsız olduğu dönemlerde çok sık duyardık "Sayın Başbakanı halkı yanlış bilgilendiriyorlar" lafını.. Seni dikkatle İzliyor bu milleti saf yerine koyma Sayın Günay. Başbakanı yanlış bilgilendiriyorlar madem sen samimiysen doğru bilgilendir. Sende o partinin adamı değilmisin yoksa? Yanlış mı biliyorum.
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    Cafer Uça kardeşim e .... tesbitlerin tabii ki doğrudur . bu tehlike SN ERDOĞAN için hatta ALLAH korusun SUİKAST bile her gün ihtimaldir .. yorumuna aynen katılmamla beraber , SN GÜNAY ın tespiteride doğrudur.. tabiiki bu gezi parkı hikayesi nin arka planı MASUM DEĞİLDİR .. ancak bu eylemcilerin içerisinde gerçekten msum PARK SEVEN insanlaında olması ve bu çocuklarımızın, kadınlarımızın ARKA PLANDAN haberleri olarak veya olmayaraktan POLİS imizinde geleyana gelerek tabbiki istemeyerek kaba kuvvet kullanıp MASUM PARKSEVER insanlarımızı da DARP etmesidir... bence burada SN : BAŞBAKANIMIZ ERDOĞANI yanlış bilgilendirme de olabilirliği açısından SN : ERTUĞRUL BEY in de BAŞBAKAN YARDIMCISI göravlilerinden olmasını çok ÖNEMSEMEKTEYİM... ALLAH HÜKÜMETİMİZİN yolunu açık ve daim etsin ...doğrulardan AYIRMASIN . ve BAŞBAKANIMIZI KORUSUN ....
    Cevapla
  • yunus doğdu 10 yıl önce Şikayet Et
    2 MİLYON FİDAN . Diktiğini söyleyenler ormanlık alanları yaşam alanlarına ve göç alanlarına çevirmeyi ne ile açıklayacaklardır örneğin kayaşehir bölgesi 1 milyon nüfus olacak deniyor 3.havaalanı kuzeye yapılacak deniyor kanal istanbul yapılaşmayı beraberinde getirecek tüm bunlar İstanbul da az kalan ormanlık bölgeleri yok etmeyecek mi İstanbul'un son 10 yılda ne hale geldiğini neden görmüyorsunuz başbakanın yaptığı hilal başak konutlarının havası temiz iken sanayi bölgesinin buranın dibine kadar gelmesi sabahları kimyasal koklayan vatandaşların ne halde olduğunu anlamak İstanbul'un bittiğinin işareti değil midir sayın Günay bence doğruları söylüyor ancak gönül isterdi ki son dönemlerinde değilde partiye katıldığı günlerde de hataları söyleseydi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı