CHP'nin içindeki gizli ''Cem Uzan!''

CHP'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı seçim bildirgesindeki vaatler seçmene dejavu etkisi yaşatırken perde arkasında ise yine aynı isim var

CHP'nin içindeki gizli ''Cem Uzan!''
CHP'nin içindeki gizli ''Cem Uzan!''
GİRİŞ 22.04.2015 09:13 GÜNCELLEME 22.04.2015 13:01
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde seçimlere yönelik açıkladığı uçuk vaatler tartışılmaya devam ediyor. CHP'ye yakın isimlerin dahi kaynak noktasında işin içinden çıkmakta zorlandığı vaatlere yönelik ekonomi yönetiminden de peş peşe eleştiriler geliyor.

Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini ''tabansız ve sorumsuz'' bulduğunu belirtip kendisini üzülerek seyrettiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin yanı sıra, bütçenin de temsilcisi olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise vaatler sonrasında Kılıçdaroğlu'na çok açık bir çağrıda bulundu.

HODRİ MEYDAN!


Söz konusu vaatlerle ilgili kaynağı ortaya koymaları halinde CHP'ye oy vereceğini açıklayan Bakan Şimşek son yaptığı açıklamada ise, CHP liderini bu sefer de söz konusu vaatleri bağımsız bir platformda tartışmak üzere bir araya gelmeye çağırdı.

13 YIL ÖNCEYİ HATIRLATTI

Bakan Şimşek'in yaptığı çağrıya Kılıçdaroğlu'nun ne cevap vereceği merakla beklenirken, ülke gündemini meşgul eden vaatler 13 yıl önce siyaset sahnesine çıkan ve trajik bir şekilde siyasi kariyeri sona eren bir siyasi lideri de hatırlattı...

UZAN'IN 2015 UYARLAMASI


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatlerinin, 2002 yılında 50 milyon dolarlık reklam kampanyası ile siyaset arenasına inen Cem Uzan'ın vaatlerinin bir nevi 2015 uyarlaması olduğu görüldü.

BOL KESEDEN MAAŞ VAADİ

Uzan'ın 2002 yılında meydanlarda ve televizyonlarda dile getirdiği uçuk vaatlerden bazılarının 13 yıllık revizenin ardından ısıtılarak bu sefer de CHP tarafından yeniden seçmene sunulduğu görülüyor. CHP’nin seçmene dejavu yaşatan seçim bildirgesindeki özellikle her kesime bol maaş vaadi akıllara hemen Uzan'ı getiriyor. Yine sıfıra çekilen vergiler, 1 lira seviyelerindeki mazot fiyatları, bedava dağıtılan ürünler, kaldırılan ve kapatılan kurumlar da Uzan'ın vaatleri ile benzerlik gösteriyor.

İşte o vaatlerden bazıları...



VAATLER BÜTÇEYİ 10 KAT DAHA ARTIRIYOR

Bildirgede yer alan özellikle de emekliye yılda iki maaş olmak üzere telafuz edilen vaatlerle ilgili Maliye Bankalığı'nın yaptığı hesaplama çarpıcı bir tabloyu da ortaya çıkartıyor.

2016 için öngörülen bütçe açığı 16 milyar lira iken bu vaatlerin gerçekleşmesi halinde açığın yanlış duymayacaksınız ama tam 10 kat birden artıp 150 milyar seviyesini aşacağı öngörülüyor.

İŞTE KALEM KALEM CHP VAATLERİ VE MALİYETLERİ

- İşçilerin kadroya alınması: 24.7 milyar TL
- 140 bine yaklaşan öğretmen açığının kapatılması: Yıllık maliyet 6.1 milyar TL
- 45 bin uzman istihdam edilerek sağlık, bakım, rehberlik hizmeti sunulması: 1.6 milyar
- Emekli aylıklarının minimum 1.500 TL'ye çıkarılması: 9.1 milyon emeklinin maaşı 1.500 TL'nin altında. Bunu 1.500'e çıkarmanın maliyeti 37.5 milyar TL
- Emekliye iki ikramiye verilmesi: 31.9 milyar TL
- Okullarda derslik sıkıntısına son verilmesi: 25 milyar TL
- 800 bin kişinin asgari ücretle 9 ay boyunca istihdam edilmesi 11.2, 12 ay boyunca istihdam edilmesi 14.9 milyar TL
- 1.2 milyon engelliye 400-600 TL aylık bağlanması: 7.2 milyar TL
- 15 milyon öğrenciye ücretsiz öğle yemeği verilmesi: 6 milyar TL
- Yaşa takılan 520 bin kişinin emekli edilmesi: 5.8 milyar TL
- 15 bin aile merkezinin açılması: 4.5-6 milyar TL
- Muayene katılım payı alınmaması: 3.4 milyar TL
- 500 bin üniversite öğrencisine 12 ay burs verilmesi: 2 milyar TL
- Aile Sigortası - yoksul öğrencilere karşılıksız eğitim bursu verilmesi: 1.7 milyar TL
- Yeni işe giren kadınların ve 18-29 yaş arasındaki erkeklerin sigorta primlerini kamunun karşılaması: 1 milyar TL
- Sosyal güvenlik destek priminin sıfırlanması: 870 milyon TL
- 65 yaş aylıklarının 300 liraya çıkarılması: 700 milyon TL
- Üniversitelerde harcın kaldırılması: 600 milyon TL
- Mazotun 1.5 TL'den satılması: 4.8 milyar TL


PERDE ARKASINDA YİNE O İSİM!

İşin daha ilginç yanı ise Kılıçdaroğlu'nun Uzan ile kesişen yönünün sadece vaatler ile sınırlı olmaması...

Perde arkasında söz konusu vaatlerin '' babası'' olarak da bilinen ve bir zamanlar Uzan'a siyasi hayatında yön çizen ünlü reklamcı Ali Taran da bulunuyor. Taran, 13 yıl sonra şimdi de 7 Haziran seçimleri için Kılıçdaroğlu'na yön veriyor.

BENZER İFADE VE GÖRSELLER

Bugün CHP'nin uyguladığı reklam kampanyalarını 13 yıl önce Genç Parti için hayata geçiren Taran'ın reklamlarında ve sloganlarında da benzer ifade ve görseller kullandığı görülüyor.

KISA SLOGAN

Kısa ve çarpıcı sloganlarla dikkat çekmeye çalışan Taran, 2002'de Uzan'a ''Türkiye geliyor'' sloganını uygun görürken, şimdilerde ise Kılıçdaroğlu'nu ''Milletçe Alkışlıyoruz'' şeklindeki slogan ile meydanlara hazırlıyor.

SIKLIKLA ''SÖZ VERME''

CHP Liderinin vaatlerini sıralarken sık sık ''Size sözüm söz'' cümlesi de yine Uzan'ı hatırlatıyor. Uzan'ın 2002 seçim konuşmalarına bakıldığında ''Söz veriyorum - Yapamazsam namerdim'' cümlelerini sıklıkla kullandığı görülüyor.

SEÇMENE EMRETME

CHP Liderinin seçmene yönelik ''Otoriter'' tavır sergilemek üzere kullandığı emir kipli ''Sandığa gidip tıpış tıpış oyunuzu kullanacaksınız'' tarzındaki seslenişlerinin benzerlerine Uzan'ın 2002'deki konuşmalarında da rastlanılıyor. Yine CHP'nin ''Oy verin gitsinler'' şeklindeki reklamları Uzan'ın '' Gideceksiniz! Bir daha gelmemek üzere gideceksiniz'' şeklindeki sözlerini hatırlatıyor.

''4 YIL'' VURGUSU!

Uzan - Kılıçdaroğlu konuşmalarında bir başka benzerlik daha göze çarpıyor. O da ''4 yıl'' vurgusu... Bu noktada Taran'ın sürede her hangi bir değişiklik yapmadığı gözüküyor. Uzan vaatlerini açıklarken süreyi 4 yıl olarak belirlerken, Kılıçdaroğlu ise seçmenden kendisini 4 yıl Başbakan yapmasını istiyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 33
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Müsriflik engellense yeter diyelere: Hayatımda gördüğüm en müsrif insanlar hep CHP’li idi. Kuraklık nedeniyle su sıkıntısı olduğu geçen sene sırf Ak Partili belediyeyi başarısız göstermek için suları israf etmeye çalışan CHP’li çapulculardı. Müslümanlardan en uzak hatta en fazla İslam düşmanlığı yapan hep CHP idi. Sırf İslamiyete uygun diye kanunlara laiklik elden gidiyor diye karşı çıkan, kanun çıktıysa AYM’ye götüren yine CHP idi. Şimdi İslamiyet’te israf haram diye müsrifliğe daha çok sahip çıkarlarsa hiç şaşırmam.
    Cevapla
  • Fevzi 9 yıl önce Şikayet Et
    YALANDAN KIM ÖLMÜS...Salla gitsin nasil olsa bu halk aptal ne söylersen yer mantigi ile oy toplamaya calisiyorlar. Yaziklar olsun. Insallah bir gün bir kanun cikarda vaadlerini yerine getirmek icin deliller ortaya koymak zorunda kalirsiniz. Delil yoksa vaadde yok
    Cevapla
  • Gariban 9 yıl önce Şikayet Et
    Bosuna ugrasmayin Necip Milletimiz chp yi 68 senedir iktidar yapmadi,yapmazda.
    Cevapla
  • İnce Mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Al birini vur ötekini. İkisinin'de mantığı aynı bu ülkede doğru dürüst vatan için mücadele eden bir muhalefet yok ki keza olsa daha iyi sonuçları olur.
    Cevapla
  • şevket paşayiğit 9 yıl önce Şikayet Et
    CHP haydar başa biazdaha yaklaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı