'HDP'ye oy vermezseniz musluktan kan akacak'!

Van Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olan ilan panolarında, kan akan musluk görseli ve Türkçe ve Kürtçe uyarılar görenleri şok etti.

'HDP'ye oy vermezseniz musluktan kan akacak'!
'HDP'ye oy vermezseniz musluktan kan akacak'!
GİRİŞ 01.05.2015 12:02 GÜNCELLEME 01.05.2015 12:55
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Van şehir merkezindeki ilan panolarında, musluktan kan akmasını tasvir eden görseller ile "önleminizi alın" şeklinde yazıların yer aldığı afişlerin asılması tepkiye neden oldu. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğan, "Bu billboardları gören halkta, 'eğer HDP'ye oy vermezseniz kan akacak' gibi bir düşünce söz konusu. Bu bütün vatandaşları baskı altına alıyor ve korkutuyor." dedi.

Kentin çeşitli alanlarında bulunan ve kullanımı Van Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olan ilan panolarında, musluklardan kan akan görsel ile üzerine Türkçe ve Kürtçe olarak, "önleminizi alın", "bir gün bitecek", "bir gün her şey", "sahip çıkmazsanız uzak değil!", "nefessiz kalmayalım", "farkında mısın?" ifadelerinin bulunduğu afişlerin yer alması görenleri şok etti.

AK Parti Van Milletvekili ve birinci sıra milletvekili adayı Burhan Kayatürk, konuya ilişkin  kendilerine bu konuyla ilgili yoğun şikayet geldiğini ve musluklardan akan kanın ne anlama geldiğinin sorulduğunu söyledi.

Asılan afişlerin sıradan bir olay olmadığını, musluklardan akan kanla vatandaşlara farklı mesajların verilmek istendiğini vurgulayan Kayatürk, şöyle konuştu:

"İlan panolarındaki afişlerde bir musluk var ve musluktan kan akıyor, akan kanın hemen altında 'uyarı' niteliğinde ifadeler var. Bizce anlamı yok ama halk buna ciddi anlamlar yüklüyor ve 'neden bunu engellemiyorsunuz, kaldırmıyorsunuz?' diye bize isyan ediyor.

Konuyu araştırdık ve Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki bir kurumun bunu yaptığını öğrendik. Verilmek istenen mesaj verilmiş, orada kan var, karanlık bir şekilde. İl Emniyet Müdürünü aradım, 'Ne yazıyor, ne denilmek isteniyor, kim bunu yaptı?' diye sorduğumuzda, onların da bilgisinin olmadığını, belediyeye ait su ve kanalizasyon işleri müdürlüğünün susuzlukla alakalı bir uyarıda bulunmak için böyle bir yol seçtiğini kendilerine ilettiğini söyledi."

Kayatürk, çocukların bile buna inanmayacağını ve insanlara verilmek istenen mesajın açık olduğunu ifade ederek, halk üzerinde bir korku, baskı oluşturulmak istendiğini söyledi.

Belediyeye ait kurumun en kısa zamanda ilan panolarını kaldırarak bir daha bu tür yollara başvurmaması gerektiğine değinen Kayatürk, seçim çalışmalarını yürütmek amacıyla il merkezi ve ilçelerde büro açmak istediklerini fakat bu konuda da engellerle karşılaştıklarını vurguladı.

SEÇİM BÜROSU OLARAK KİRALANACAK YERLERİN SAHİPLERİ TEHDİT EDİLDİ

Kayatürk, şunları kaydetti:

"Çatak'ta, Saray'da birçok ilçemizde seçim büroları bulmakta zorlanıyorduk fakat Van merkezde böyle bir sıkıntı yaşayabileceğimiz aklımızın ucundan geçmezdi. 30 küsür yere baktık 26 tanesini beğendik, anlaştık. Hatta iş yeri sahipleri buraları kiraya vermek için bizi ikna etmeye çalıştılar. 26 yerle anlaştık bir kısmının sözleşmesini yaptık, peşinatını verdik ama tamamı da pişman oldu. Kiraladıktan kısa süre sonra bizi arayarak 'kusura bakmayın burayı size kiralayamayız, özür dileriz' dediler ve vazgeçtiler. Açık açık tehdit edildiklerini söyleyenler var. Gelin tehdit edildiğinizi gidelim yargıya anlatalım, güvenlik birimlerine anlatalım dediğimizde 'bizi karıştırmayın' diyorlar.

Aylık kirası 3 bin lira olan yere biz bir ay için 65 bin lira veriyoruz. Kontratımızı yapıyoruz, sözleşmeyi yapıyoruz ama iş yeri sahibi kısa süre sonra pişman oluyor. Öncesinde bu parayı alacağına inanamazken kısa sürede vazgeçiyor. Parayı 70 bine, 80-90 bine çıkarıyoruz, 'para çok büyük para' diyor ama yine de vermiyor."

"BURAYA SAVAŞMAYA MI GELİYORUZ?"

Kayatürk, böylesi yöntemler kullanmanın ne seçime ne de demokrasiye yakıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Buradaki sıkıntıların, problemlerin çok iyi bilinmesi lazım ve bu tehditlerden, baskılardan bir an önce vazgeçilmesi lazım. Geçen dönem 54 gün burada kaldık ve bu 54 gün de saldırıya uğradık. Buraya savaşmaya mı geliyoruz, barış içinde yarışmak için seçime mi geliyoruz? Vatandaş tehdit alıyor, köylerde, kent merkezinde evler tek tek dolaşılarak tehdit ediliyor. Çağrım bir an önce bu baskılardan, tehditlerden vazgeçilmesidir. Biz sadece seçim istiyoruz, halkımızın iradesinin üzerine hiçbir baskının olmaması gerektiğine inanıyoruz. Tüm baskıları bir yere bırakıyoruz ama bir de musluklardan kanın akıtıldığı garip bir durumla karşılaşıyoruz."

Sandık güvenliği konusunda birçok kez Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunduklarını, kimin kime oy verdiğinin belli olmayacağı bir sistemin Türkiye'de oturtulması gerektiğini aktaran Kayatürk, özgür, demokratik bir seçimden söz edilmesi için herkesin kendine çeki düzen vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

'HALKIN ÜZERİNE BASKI VE KORKU SALMAYA ÇALIŞIYORLAR'

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise seçim arifesinde olduklarını ancak birilerinin kentin, vatandaşların üzerine baskı ve korku salmaya çalıştığını belirterek, halkın özgür iradesinin sandığa yansıtılmasının engellenmek istendiğini vurguladı.

Büyükşehir Belediyesinin seçim öncesinde ilan panosu halesini iptal ederek kendi uhdesinde kullanmaya çalıştığına dikkati çeken Soğanda, şöyle dedi:

"Kentin bütün noktalarındaki billboardlarda karanlık alan içinde bir musluk resmi bırakılmış, bu musluklardan kırmızı renkte sıvı akıyor. Bunu halka sorduğumuzda aldığımız ortak cevap 'kan' oldu. Vatandaşlar bunun, seçim arefesinde halkın iradesini ipotek altına almaya yönelik çaba olduğunu bize söylediler. Bu billboardları gören halkta, 'eğer HDP'ye oy vermezseniz kan akacak' gibi bir düşünce söz konusu. Bu bütün vatandaşları baskı altına alıyor ve korkutuyor.

Bununla birlikte Van aynı zamanda bir turizm bölgesidir. Geçtiğimiz ay içinde Van'a 55 bin İranlı turist geldi. Bu kentimizin imajını da zedeliyor. Karanlık billboardları, musluklardan kanın aktığını gören insanlar kentten olumlu duygularla ayrılmıyor. Bir kentin seçilmişleri bunu kente yapmamalıdır. Bu tam anlamıyla bir kenti ipotek altına alma, halka korku salma, halkın iradesini fesada uğratma amacını gütmektedir. Halkımıza bunu yaşatanların cezalandırılması konusunda ilgili savcıları da buradan göreve davet ediyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 76
  • muşlu 8 yıl önce Şikayet Et
    o akacaksa kandilden fırata doğru akabilir
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    benim hdp ye destek veren masum ve korkusuz Müslümanlara sözüm var: sizin oyunuzun hiç mi değeri yok. zalime zalim diyemiyorsak biz neden yaşıyoruz. zaman kardeşlik zamanı değil mi. neden iradenizi başkalarının tehditlerinden kurtaracak azmi ve cesareti gösteremiyorsunuz. neden neden neden... bu billboard ilanları resmen şantaj ve tehdittir. resmen insanlara göz dağı vermektir. ey Selahattin Eyyubi'nin torunları nerde sizin onurunuz. baskılara boğun eğmeyen, Kudüs'ü fetheden milletin torunu siz değil misiniz....ümmeti Muhammedîn birliği için canını veren dedelerinizin yolunu bu tehditlerle terk etmek yakışır mı size. Allah bunun hesabını sormayacak mı bize...
    Cevapla
  • Şeref 8 yıl önce Şikayet Et
    Çarpışalım.En doğru karar süngülerindir...
    Cevapla
  • ali bulut 8 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir müslüman bu hdp ye oy vermez. iradenize sahip çıkın
    Cevapla
  • üzgün 8 yıl önce Şikayet Et
    Akacak kan damarda durmaz.Bir canımız var oda vatana millete feda olsun.Size oy değil günahımızı bile vermiyoruz.Elinizden geleni ardınıza koymayın.Allahın dilediği olur sizin değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli'den önemli açıklamalar
Beşiktaş'ın yeni hocası belli oluyor! İşte öne çıkan isim