Sultanahmet için sessiz kalan tek lider!

Sultanahmet'te Alman turist kaiflesine yapılan saldırı sonrası dünya ayağa kalktı.

Sultanahmet için sessiz kalan tek lider!
Sultanahmet için sessiz kalan tek lider!
GİRİŞ 13.01.2016 08:14 GÜNCELLEME 13.01.2016 13:51
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Türkiye güne, İstanbul’un tarihi ve turistik semti Sultanahmet’ten gelen canlı bomba haberiyle başladı. Suriye uyruklu canlı bombanın üzerindeki patlayıcıları turist grubunun içinde infilak ettirmesi sonucu, 10 turist yaşamını yitirdi, 15 kişi de yaralandı.

Canlı bomba terörist ise parçalanarak öldü. Saldırı Esad ve İran’la ittifak yapıp, PKK ve DAEŞ’i açıkça destekleyen Rusya’nın Türkiye’ye yönelik tehditlerini akıllara getirdi.

ALMAN KAFİLEYE DALDI

İlk tespitlere göre, Alman Çeşmesi ile Dikilitaş arasında yürürken polisle karşılaşan canlı bomba, hızla en yakın turist kafilesinin arasına dalıp üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Tarihi meydanı kana bulayan hain saldırıda 8’i Alman 10 turist hayatını kaybetti. 6’sı Alman, 1’i Norveç, 1’i Peru vatandaşı olduğu öğrenilen 15 yaralı çevredeki hastanelere kaldırıldı. Tedaviye alınan 10 yaralıdan 2’sinin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

RUS CANLI BOMBA ADANA’DA YAKALANDI

DAEŞ’e yönelik Ankara, Kilis, Şanlıurfa, Mersin ve Adana’da düzenlenen operasyonlarda 59 zanlı gözaltına alındı. Adana’da yakalanan Rus uyruklu G.R. adlı kadının Suriye’de canlı bomba eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye dönüp eylem yapacağı öğrenildi. Adliyeye sevk edilen G.R. tutuklandı.

İNTİKAM EMRİ Mİ?

Rus lider Putin’in, jet krizi sonrası Türkiye’ye yönelik tehditleri ve ‘intikamı alınacak’ yönündeki açıklaması, hain saldırıda “Rusya’nın parmağı mı var?” şüphesini doğurdu. Suriye’de DAEŞ, PKK ve DHKP-C gibi örgütleri açıkça destekleyen Rusya, gemiden füzeli tacizde de namluyu Sultanahmet’e doğrultarak mesaj vermişti. Reyhanlı, Suruç ve Ankara saldırılarında da yine bu taşeron örgütler kullanılmıştı.  PKK’nın son zamanlarda verdiği ağır kayıplardan sonra turizmin kalbi olan Sultanahmet’in hedef olarak seçilmesi birçok soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

DAEŞ BİR YIL ÖNCE DE SALDIRMIŞTI

Sultanahmet bir yıl arayla ikinci canlı bomba saldırısına uğradı. 6 Ocak 2015’te de Sultanahmet’teki Turizm Polisi Şube Müdürlüğü önündeki nöbetçi kulübesine canlı bomba saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda Polis Memuru Kenan Kumaş şehit olmuştu. Hain saldırıyı düzenleyen DAEŞ’li canlı bomba Rus uyruklu Diana Ramazanova da parçalanarak ölmüştü.

DÜNYA KINADI PUTİN SESSİZ

Dünyadan taziye ve kınama mesajları gelirken Rusya geç de olsa kısa bir açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, uluslararası kamuoyundan terörle mücadelede ortak bir cephe oluşturması istenirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırıyla ilgili sessizliği dikkat çekti.

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez’’ diye konuştu.

- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

- İngiltere Başbakanı David Cameron, saldırıyı kınarken “Türkiye’nin DAEŞ’i Suriye’den defetmeye yönelik yeterli mücadeleyi vermediğini iddia etmek haksızlıktır” dedi.

- Fransa Başbakanı Hollande, “Terör saldırılarına hedef olan bütün ülkeler dayanışma içinde olmalı” ifadesini kullandı. 

- İtalya Başbakanı Matteo Renzi,   İtalyan hükümeti ve İtalya halkının Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi.

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıyı kınayarak Türkiye ve Almanya’ya taziye dileklerini sundu.

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, ortak açıklamalarında saldırıyı kınayarak, Türkiye ile dayanışma mesajı verdi.

- İspanya Hükümeti, “Sorumlularının en kısa zamanda yakalanıp yargı önüne çıkarılacağına güveniyoruz” açıklamasını yaptı.

- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) saldırıyı kınadı, Türk hükümeti ve türk halkına taziye dileklerinde bulundu. 

- Katar, sivilleri hedef alan saldırının bütün ahlaki ve insani değerlere ters düştüğünü ifade ederek, saldırıyı kınandı.

- Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, Türk hükümeti, halkına ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini, yaralılara acil şifa dilekleri sunduklarını dile getirdi.  

- Mısır Sultanahmet’te yaşanan bombalı saldırıyı “terör eylemi” olarak nitelendirerek, söz konusu saldırıyı kınadığı duyurdu. 

- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari de “Dost ve kardeş ülke Türkiye ve milletine baş sağlığı diliyoruz” dedi.

- Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “Türk halkına dayanışmamızı, taziyelerimizi sunuyoruz” açıklaması yapıldı.

- Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal Türkiye’ye taziyelerini iletti. (Star)

YORUMLAR 26
  • türk oglu türk 8 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede ve suriyedeki cecenlerin sadece bir bölümünü gönderelim rusyaya .. okul hastane , kilise nevarsa patlatalim ayni eskiden oldugu gibi .. dise dis kana kan
    Cevapla
  • Almanya 8 yıl önce Şikayet Et
    Bal gibi Putin yaptirdi.
    Cevapla
  • Serkan 8 yıl önce Şikayet Et
    faceook da sessiz kaldı bunlar çok açık türkiyeye düşman gözüyle bakıyor
    Cevapla
  • mmm 8 yıl önce Şikayet Et
    yalnız israil ile çin'den de taziye mesajı yok? Düşman bir değil ki kesin şu yapmıştır diyelim. Abd den rusya ya, irandan suriye ye pkk dan ışıde kadar her millet ve dinden düşmanımız mevcut...
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    bence bu işi ruslar tezgahladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar