Uyku apnesinin zararları

Sürekli uykusuzluk ve yorgunluk uyku apnesi belirtisi olabilir.

Uyku apnesinin zararları
Uyku apnesinin zararları
GİRİŞ 19.08.2016 12:26 GÜNCELLEME 19.08.2016 12:26

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, uyku apnesinin tehlikelerine dikkati çekiyor.

“Uyku apnesi bütün organlarda, özellikle beyin, kalp ve kan dolaşımı sisteminde önemli hasarlara neden olabilir. Hastalar  düzenli olarak uyku uyuduklarını düşünmelerine rağmen  sürekli uykusuzluk ve yorgunluk hali, uykuya  meyil, baş ağrısı, sinirlilik, depresyon, çabuk yorulma, genel isteksizlik hali gibi birçok sorunun ile  karşılaşabilir.

Gündüz aşırı uykululuk hali uyku apnesinin şiddetiyle doğru orantılıdır. Uyku apne sendromu olan kişilerde ani uykuya dalma eğilimi vardır. Hasta arabada kırmızı ışığı beklerken, sinemada ya da tiyatroda aniden uykuya dalabilir.”

Uykuda solunum durmasının zararları

“ Obezite, burun ve boğazda solunum yolların pasajını daraltan nedenler ve diğer solunum yolları rahatsızlıkları  uyurken solunumun 10 saniyeden hatta daha uzun süreyle durmasına yol açabilir. Solunumun durmasıyla kandaki oksijen seviyesi düşer. Bu durumda vücut daha fazla oksijen almaya çalışır. Bunun sonucunda hastada kalp çarpıntısı ve tansiyon yüksekliği ortaya çıkabilir.

Oksijen yetersizliği kişinin uykuda sık sık uyanmasına yol açar. Uyku apnesi ataklarının gece boyunca 5 defadan fazla tekrarlanması tehlikelidir. Çünkü sık sık uyanmak durumunda kalan hasta kaliteli bir uyku uyuyamaz. Vücut dinlenmediği için kişi daha da yorgun uyanır.”

Uyku apnesi nasıl teşhis edilir

“Uyku apnesinin teşhis edilebilmesi ve şiddetinin ölçülebilmesi için uyku laboratuvarlarında 'polisomnografik tetkik' adı verilen incelemeler yapılması gerekir.

Uyku sırasında birçok parametrenin kaydedildiği 'polisomnografik tetkik', beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı ve uyku bozuklukları hakkında en sağlıklı bilgileri veren modern bir laboratuvar yöntemidir. Bu teknik ile nefes alma hareketleri, uykuda oksijen alımı, kalp ritmi ve EKG kayıtları yapılarak bunların vücut üzerindeki etkileri incelenir."

Uyku apnesinin tedavisi edilmesi gereken çok ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirten Op. Dr. Yusuf Can, hastalığın tedavi edilmemesi halinde düzensiz kalp atışları, kalp büyümesi, tansiyon hastalıkları, kalp krizi, kan şekeri düzensizlikleri, felç, aşırı yorgunluk ve uyku hali, obezite uykuda aşırı terleme, sık idrara kalkma, aşırı sinir, depresyon ve uykuda ani ölüm gibi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu