O ilaç ABD'de kanser izleme listesine alındı

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, "Agro-kimyasal devi" Monsanto'nun ürettiği Roundup ilacı, "kansere sebep olan kimyasallar" listesine alındı.

O ilaç ABD'de kanser izleme listesine alındı
O ilaç ABD'de kanser izleme listesine alındı
GİRİŞ 27.06.2017 22:34 GÜNCELLEME 27.06.2017 22:41
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde en çok kullanılan tarım ilacı olan, sağlık açısından etkileri tartışılmaya devam edilen ve eleştirilerin odağı olan Roundup, Kaliforniya eyaletinde kansere yol açan ilaçlar listesine konuldu.

Kaliforniya Çevre Sağlığı Tehlike Değerlendirme Ofisi (OEHHA) yabani otların öldürülmesi için kullanılan Roundup ilacını "kanser izleme listesine" aldığını ve kararın 7 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağını duyurdu.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nden Nathan Donley, kararın Kaliforniya'yı, "ABD'de kansere neden olan ilaçlardan korumada ülke lideri" konumuna getirdiğini belirtirken, Monsanto karara karşı hukuksal girişimde bulundu.

Kaliforniya'nın kararını memnuniyetle karşılayan aktivistler ve bilim adamları, bunu "adalet yönünde atılmış bir adım" olarak nitelediler ve karara karşı yasal girişimde bulunan Monsanto'nun bu manevrasının bilimsel bir doğruluk ya da halkın sağlığı için değil "yalnızca kar amaçlı" olduğunu dile getirdiler.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi de yaptığı açıklamada, yakın tarihli bir analize göre Kaliforniya'da kullanılan glifosatın yarısından fazlasının eyaletin en yoksul sekiz bölgesinde olduğunu bildirdi.

2015 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) glifosatın insanlarda muhtemel kanser yapıcı etkileri olduğunu açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • osman 6 yıl önce Şikayet Et
    hangi tarım ilacı yapmıyorki 70 li yıllarda tarım ilacı kullanılmıyordu kanser yoktu daha sonra ekin ilacı çıktı kanser çogaldı benim köyümde 70 ini geçen erkek yok gibi hep kanserden gittiler
    Cevapla
  • Mehmet şerif 6 yıl önce Şikayet Et
    Yemin ediyorum artık bir ölüm haberi aldığımda ne kanserinden öldü diye soruyorum diğer ölümlere hasret kaldık
    Cevapla
  • dayco 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de üretimi artırmak fazla para kazanmak mantığı ile üretim yapan çiftçiler insanlığı zehirliyor ve devlet buna destek veriyor prim adı altında çiftçiye fazla üret fazla insan zehirle evet aynen gerçek bu
    Cevapla
  • Vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkıye kanser den öluyor resmen gıda teröru var denetım yok her kes paranın derdıne düşmüş
    Cevapla
  • zal 6 yıl önce Şikayet Et
    total herbisit olan ilaç, glyphosate potasyum tuzu içeren ve sıkça kullanılan bir ürün. lakin ülkemizde muadili olan bir çok ilaç mevcut. asıl sıkıntımız şu ki bu ilacın yasaklanmasını fırsat bilen bazı dandik firmalar bu ilacı maliyeti düşürmek için implutesi daha yüksek şekilde üretip karaborsa şeklinde satışa sunacaktır. tıpkı endosülfan gibi veya daha geçen yıl kullanımı yasaklanan chlorpyrfos ethyl gibi...
    Cevapla
  • muraD 6 yıl önce Şikayet Et
    yorumlar arasında, işin ehli bu tür faydalı yorumlara rastlamak güzel. teşekkürler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'