Domatesin faydaları nelerdir? Domatesin besin değeri ve yan etkileri

Vücut için en etkili antioksidanlar arasında yer alan likopen en fazla domateste bulunur. Türk mutfağınız vazgeçilmez lezzeti olan ve faydası saymakla bitmeyen domates aynı zamanda niasin, folat ve B6, C, A, K vitaminlerinin de önemli kaynağıdır. Peki domatesin faydaları nelerdir? İşte Domates'in iyi geldiği hastalıklar ve besin değeri...

Domatesin faydaları nelerdir? Domatesin besin değeri ve yan etkileri
Domatesin faydaları nelerdir? Domatesin besin değeri ve yan etkileri
GİRİŞ 06.03.2019 11:23 GÜNCELLEME 06.03.2019 11:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1900 yıllarından itibaren Türkiye’de ilk kez Adana ilinde yetiştirilmeye başlanılan domates 7’den 70’e milyonlarca kişi tarafından tüketilmektedir. Özellikle yaz aylarında yetişen ve oldukça geniş bir tüketim alanına sahip olan domatesin faydaları ise saymakla bitmiyor.

 

 

Domates içerdiği yüksek miktarda antioksidan desteği ile en yararlı besinler arasında yer almaktadır. Peki domates hangi hastalıklara iyi gelmektedir? Domatesin faydaları ve zararları nelerdir?

Domates Faydaları

 

 

DOMATESİN HİÇ BİLİNMEYEN FAYDALARI

Cildin ve göz hastalıklarının tedavisine yardımcı olan C vitamini, flavonoid B kompleksi, tiamin, folat, niasin vb. vitaminler de domateslerde bulunur.

Domateslerin erkekler için özel faydaları da vardır. En azından haftada bir domates tüketilmesi erkekler için önerilir, çünkü içindeki likopen, prostat sağlığının iyi olmasına destek verir.

Sodyumun bünyede seviyesinin düşmesiyle birlikte kan basıncında da problemlerin oluşmaya başladığını belirten bilim adamları, domates tüketimini teşvik etmektedir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’na göre günde ortalama iki domatesin tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Sinir sistemi ve hücreleri vücudumuzdaki hassas noktalardan biridir. Bunların herhangi bir nedenden dolayı deforme olması sonucunda ciddi ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Uzmanlar bu durumun engellemenin en etkili doğal yolunun domates olduğunu belirtiyor. Özellikle pişirilerek tüketilen domates bu faydayı iki kat daha fazla karşılar.

Safra kesesi taşlarının oluşumunu engeller. İçeriğindeki K vitamini ve kalsiyum nedeniyle kemikleri korur ve güçlendirir. Saçların parlak ve bakımlı görünmesini sağlar.

Domates, sigarayı ya da ikinci el dumanını teneffüs ederek vücudunuza yapılan hasar miktarını azaltabilir. Domatesler, sigara dumanından üretilen kanserojenlerden vücudu korumak için çalışan kumarik asit ve klorojenik asit içerir.

Zengin domates bileşenleri akne ile savaşıyor ve cilt hücrelerine zarar vermiyor. Araştırmalar, günde iki bardak domates suyunun içilmesinin derinin genel görünümünü kısa sürede iyileştirmeye yardımcı olduğunu belirtti.

Domatesler, araştırmada vücudun yağ yakma kapasitesini yüzde 30’un üzerinde hızlandırdığı gösterilen amino asit karnitin üretimini teşvik ediyor.

Domates Suyu

Domates suyunun faydaları

Domates suyu enerji verir, yorgun kasları dinlendirir.

Saç sağlığı için faydalıdır. Kırık ve yorgun saçlara iyi gelir.

Düzenli olarak domates suyu tüketimi cilt sağlığı için de önemlidir ve cilt sağlığına önemli katkı sağlar.

Domates suyunun faydalarından maksimum derecede faydalanabilmek için organik domates suyu elde etmeye çalışmakta fayda vardır.

DOMATESİN BESİN DEĞERİ

Domates Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 17 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet (Orta) yani 110 gramlık miktarında Domates 19 kalori bulunmaktadır.

Domates, C ve A vitamini, potasyum, mangan minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük kalorili ve yüksek lifli olması dolayısıyla kilo kontrolünün istendiği diyetler için iyi bir seçenektir. Antioksidan özelliği ile kanser oluşumuna karşı niteliktedir.

Domates Besin Değeri

DOMATESİN ZARARI VAR MI? YAN ETKİLERİ NELER?

Ancak, aşırıya kaçılıp tüketildiğinde domateste bulunan potasyum özelliğinden böbrek hastalığı olan kişiler zorluk çekebilir.

Alerjik bünyeye sahip çocuklarda ve yetişkinlerde önce dudaklara sürülmesi domatesin zararları ile başa çıkmak için önerilmektedir. Fakat tüketim sonrasında eğer bir kızarma veya kaşıntı oluşursa domatesten derhal uzak durulmalıdır.

YORUMLAR 1
  • Demir Ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğal domates bulabilirsen nerede o eski buruş buruş domatesler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor