Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl tüketilmelidir?

En çok tüketilen sebzeler arasında yer alan domatesin insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Son günlerde nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda uzmanları ikiye bölen domates doğada en çok likopen maddesini bulunduran sebzedir. Peki domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl tüketilmelidir? Sizler için domates hakkında merak edilen her şeyi haberin detayına ekledik.

Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl tüketilmelidir?
Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl tüketilmelidir?
GİRİŞ 16.07.2019 14:49 GÜNCELLEME 16.07.2019 14:51

Patlıcan ailesine mensup domatesin anavatanı Güney ve Orta Amerika'dır. Otu bir bitkide yetişen domates, dolgun etli bir sebzedir. Kızanak kelimesinin eş anlamlısı olan domates, doğada diğer kırmızı renkli besinler arasında en fazla likopen maddesi içerir. Güçlü bir antioksidan olan domates ile ilgili yapılan araştırmalarda hücrelerin mutasyona uğramasını önlediğinden kanserin yayılmasını engellediği ortaya çıkarılmıştır. Bazı Avrupa ülkelerinde sarı renkte yetiştirilen domatesin tarihçesi oldukça karmaşıktır. Amerika kıtası keşfedildikten sonra tüm dünyaya gemilerle yayılan domatesin önceleri zehirli bir sebze olduğuna inanılırdı. Ancak daha sonra üzerinde yapılan çalışmalarda adeta doğal bir ilaç olduğu kanıtlanmıştır. Yetiştiği toprak ve iklime göre şekli rengi değişen domatesin tüketimi konusunda son yıllarda uzmanlar ikiye ayrılmaktadır. İşlem gördüğünde vitamin değerinin azaldığına inan uzmanlar domatesin çiğ tüketilmesini tavsiye eder. Ancak bazı bilim insanları ise közlenmiş domatesin kalp hastalıklarını önlediği kötü kolesterolü düşürdüğünü savunuyor. Tüm bu açıklamaların yanı sıra salata, yemek ve salça yapılıp tüketiliyor. 

 

domatesin faydaları nelerdir

DOMATESİN FAYDALARI NELERDİR?

 

- Bazı sağlık sorunları kandaki demir maddesi azalır. Bu da kan hücrelerinin azalmasına dolayısıyla anemi hastalığına davetiye çıkarır. Yorgunluk, stres ve baş ağrısı gibi belirtilerle başlayan kansızlık rahatsızlığı için en ideal besin domatesdir. Domates içerdiği C vitamini sayesinde kan içindeki demirin sağlıklı yollarla emilmesini sağlayarak kan yapıcı hücreleri artırır. 

- İçerdiği yüksek su sayesinde hem organların sağlığı hem de cilt sağlığı için fayda sağlar. Vücudun sıvı seviyesini dengede tutarak böbrek üstü bezlerin çalışmasını destekler. Cildin asıl tabakası olan dermisin toksinlerden hasara uğramasını önleyerek sivilce ve akne oluşumunun önüne geçer. Daha parlak ve diri bir cilt görünümü sağlar. Bunun yanı sıra yaşlanmayı azaltır.

domates nasıl tüketilmeli

- Günlük alınan iki orta boy domates, vücudun ihtiyacı olduğu birçok vitamin ve minerali rahatlıkla karşılar. Vücudun fonksiyonlarını artırarak daha sağlıklı çalışmasını destekler. Ödem birikiminin önüne geçerek ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kas ve kemik hastalıklarını önler. 

- Kötü kolesterol seviyesi yükseldikçe damar tıkanıklığının yaşanma olasılığı da bir o kadar yüksek olur. Damar tıkanıklığında kalp hastalıklarına davetiye çıkarır. Bunun önüne vücuttaki potasyum seviyesini artırarak sağlanabilir. Domates bu konuda diğer besinlerden daha etkilidir. Gerekli olan potasyumu sağlayarak kötü kolesterolü düşürür. Kan akışını sağlar. Bu sayede yüksek tansiyonun önüne geçer.

közlenmiş domates

- Kas ve kemik sağlığı için gerekli olan en ideal mineral kalsiyumdur. Özellikle kökleri güçlendirerek kemik fonksiyonlarını artırır. Bu da vücut hareketlerine yansır. Kalsiyum sadece kemik sağlığını değil diş sağlığı içinde önemlidir. Diş minesinin yapısını güçlendirir. Bunun yanı sıra tüketildiğinde domates içerdiği asidik sayesinde diş yüzeyindeki besin atıklarını temizler. Tartar ve diş çürümesi gibi riskleri azaltır.

- Yapılan araştırmalarda domates, kolon, akciğer ve karaciğer gibi kanserleri engeller. Bunu da içerdiği antioksidan mineraller sayesinde yapar. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer. Serbest radikalleri vücuttan atar. Özellikle suyu çıkartılıp tüketildiğinde karaciğer ve akciğerlerin temizlenmesini destekler.

domatesin kalbe faydaları nelerdir

- Göz sağlığı için gerekli olan A vitamini içeren domates, katarak gibi hastalıkların önüne geçer. Göz içi sıvı seviyesini ayarlayarak görme oranını artırır. Gözün temel yapısı olan sarı noktayı zararlı hücrelere karşı korur.

- Mevsim geçişlerinde ve üst solunum yolları hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirerek vücudu korur. İçerdiği likopen ve beta karoten maddeleri sayesinde hücre yapısını hem güçlendirir hem yeniler. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...