İshal neden olur ve nasıl geçer? İshale iyi gelen doğal kürler nelerdir?

Hemen hemen herkesin yaşadığı ishal rahatsızlığı ciddi bir sindirim problemidir. Özellikle çocuklarda görülen ishal problemi ileri zamanlara vücudun aşırı sıvı kaybına neden olur. Kusma, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi durumları beraberinde getiren ishal hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Peki ishal neden olur ve nasıl geçer? İshale iyi gelen doğal kürler nelerdir? Haberin detayında ishale dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

İshal neden olur ve nasıl geçer? İshale iyi gelen doğal kürler nelerdir?
İshal neden olur ve nasıl geçer? İshale iyi gelen doğal kürler nelerdir?
GİRİŞ 17.07.2019 13:50 GÜNCELLEME 17.07.2019 13:50

Çevresel etkiler ya da bağırsak fonksiyonunda yaşanan herhangi olumsuz bir durum akabinde besinler hızla işlev görür. Tamamen ezilen besinler sıvı bir dışkılamaya yani ishale neden olur. Yaz aylarında yaşanma olasılığı artan ishal rahatsızlığı erken dönemde müdahale edilmediğinde ciddi sindirim sorunlarına sebebiyet verir. Yapılan araştırmalarda ishal rahatsızlığına genellikle virüs, bakteri veya enfeksiyonlar yol açar. Ortalama sürme süresi 3 gün iken 5'inci günden sonrası vücudun sıvı kaybına neden olur. Bağırsak kuruluğu, kanser gibi ciddi sorunlara zemin hazırlar. Kabızlık rahatsızlığı gibi sık sık yaşanan bir sindirim problemidir. Besinlerin bozulma süresinin yaz aylarında daha fazla olması ve bakterilerin sıcaklar nedeniyle çoğalmasından dolayı bu aylarda görülme olasılığı artar. Ancak hiçbir sağlık sorunu olmamasına rağmen tüketilen bazı besinlerdeki yüksek lifte bağırsak fonksiyonlarını hızlandırdığından yaşanmasına neden olur. İshal erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür. genç yaşlara oranla da çocuk ve bebeklerde daha sık rastlanır. Ayrıca doğuştan bazı insanlarda bağırsak hassasiyetleri vardır. Bu da ishale yol açar. İshal hem bir rahatsızlık hem de bir hastalığın belirtisi olabilir. Uzmanlar bu yüzden 3 günden fazla süren ishallerde mutlaka bir doktora görülmesini vurguluyor. 

 

 

ishal neden olur

İSHAL NEDEN OLUR?

 

 

- Üst solunum yolları hastalıkları nedeniyle vücuda yerleşen virüs, bakteri ve enfeksiyonlu hücreler,

- Bağışıklık sisteminin zayıflaması akabinde bağırsak fonksiyonlarında zayıflık,

- Bazı ilaçların yan etkileri özellikle antibiyotikler

- Vücudun bazı besinlere karşı alerjisi olması

- Besin ve su zehirlenmeleri

- İhtiyaçtan fazla lifli besinleri tüketme

- Genetik yollarla geçen bağırsak hassasiyeti

- Bebeklik döneminde yaşanan diş çıkarma ve gençlerdeki 20'li diş sürecinde ishal rahatsızlığı yaşanır.

ishalin belirtileri nelerdir

İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Tuvalet tutmada zorlanma dışkılamada ise artış

- Şiddetli karın ağrısı ve bağırsak sancısı 

- Mide bulantısı ve kusma 

- Sürekli huzursuz hissetme 

- İleri olan belirtisinde ise dışkılama sırasında kan ya da sümüksü iltihapların akması

- Vücut halsizliği ten renginde soluk ve göz içinde sarı benekler ortaya çıkar.

ishal nasıl tedavi edilir

İSHAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan ishal, tedavisi de ona göre değişir. Yaş grubuna göre de şekillenen tedavilerde 0-7 yaş arasına direk ilaç uygulanmaz. Çok fazla su kaybına neden olan ishal diğer organlara da zarar verir. Bu yüzden çocuk kontrolünde ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İshal tedavisi sırasında bir kişinin ortalamadan daha fazla su tüketmesi gerekir. Su vücudun fonksiyonunun bozulmasının önüne geçer. Ayrıca susuz kalan bağırsakların hareketlenmesi daha fazla azalır. Alternatif tıp uzmanı olan Aidin Salih'in Gerçek Tıp:Yitik Şifanın İzinde olan kitabında ishale iyi gelen doğal kürler vardır. 

ishale iyi gelen doğal kürler

İSHALE İYİ GELEN DOĞAL KÜRLER NELERDİR?

Bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı bal eklenerek elde edilen bal şurubuna, elma suyu veya arpa suyu eklenip sabahları bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.

Yarım su bardağı havuç suyu ile yarım su bardağı elma suyunu da karıştırarak tüketilebilir. Bu karışım bağırsak fonksiyonlarını düzenler.

Taze maydanoz ve kereviz sapını meyve sıkacağına koyunuz. İçerisine bir yemek kaşığı semizotu da ekleyebilirsiniz. Karışım bağırsak ve midede biriken enfeksiyonlu hücreleri temizler.

Bir yemek kaşığı kimyon tozunu bir bardak su ile kaynatın. Bu su ılıdıktan sonra orta boy bir kaseye yoğurt ve bu suyu döküp karıştırın daha sonra tüketin. Ağız içinden yemek borusuna, mideye bağırsaklara kadar olan tüm sindirim sistemini enfeksiyonlardan arındırır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi