Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ameliyatı nasıl olur? (Tedavi süreci)

Erken teşhis edilip müdahale edilirse riski olmayan bir rahatsızlık olan apandisit hastalığı karın ve mide ağrısı, iştahsızlık, ateş, kusma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Apendiksin iltihaplanması durumu olarak da adlandırılan apandisit hastalığı geç müdahale edilirse ölümcül bir hastalık haline gelebilir. Peki apandisit belirtileri nelerdir nasıl tedavi edilir?

Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ameliyatı nasıl olur? (Tedavi süreci)
Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ameliyatı nasıl olur? (Tedavi süreci)
GİRİŞ 24.12.2019 08:24 GÜNCELLEME 24.12.2019 08:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Apandisit hastalığı, apendiksin iltihaplanması durumunda verilen isimdir. Apendiks, kalın bağırsağın iç kısmında yaklaşık 7 ila 10 cm uzunluğunda bulunan bağırsakların savunma mekanizmasıdır. Görevi tam olarak bilinmese de yaşamın ilk yıllarında iltihaplanma durumuna engel olur. 3 yaşından itibaren görülen hastalık 35 yaşından sonra nadiren görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de  erkeklerde kadınlara oranla daha fazla meydana gelir.

 

İnce bağırsağın bittiği kalın bağırsağın başladığı yerde bulunur ve solucanvari bir yapısı vardır. Kalın bağırsakta oluşan mikroplara karşı uyarıcıdır. Zeytin çekirdeği, kabuklu yemişlerin kabuklarıyla yenmesi sonucu tıkanarak görevini yapamamanın yanında vücuda zarar vermeye başlar. Apendiksin tıkanarak şişmesi ağrılara neden olur, ağrılar bedenin verdiği uyarılardır. Bu uyarılar dikkate alınmazsa apandisit patlayrak içinde bulundurduğu iltihap ve zararlı maddeler karın boşluğuna yaymaya başlar.

Erken teşhis edilip müdahale edilirse riski olmayan bir rahatsızlıktır fakat geç müdahale ölümcül bir hastalık haline gelir. 

 

APANDİSİTİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR, ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

APANDİSİT NEDENLERİ

Apendiks dokusuna zarar veren bazı hususlar şöyledir:

- Bağırsakta bulunan parazit, solucan ve kurtları

- Bağırsak ve bakteriyel enfeksiyonlar

- Midenin sindiremediği kabuk, çekirdek gibi besin atıkları

- Tümör

- Genetik yatkınlık

- Travma

- Virüs ve bakteriyel nedenler

Bunların sonucunda apandisitte tıkanıklık ve bakterilerin çoğalmasına neden olurken tıkanıklık neticesinde apadisitin patlaması olayı gerçekleşir. Buna bağlı olarak bağırsakta bulunan iltihap karın boşluğuna yayılarak şiddetli ve belirsiz ağrılara yol açar.

APANDİSİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Karın ve mide ağrısı

- İştahsızlık

- Bulantı hissi

- Ateş

- Kusma

- Kabızlık ve ishal

- Ani hareketlerde ağrıda şiddet

- Karında şişkinlik

Günlük yaşantımızda çok rastlanan bu belirtilerin apandisit kaynaklı olup olmadığını anlamamız için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. 

Son 24 saat içinde ani başlayan mide ve karın bölgesindeki rahatsızlık hissi, ağrının daha sonra sağ alt bölgeye geçerek devamlılık göstermesi;

mide bulantısının ardından gelen kusma, aç hissetmeye rağmen yemek yiyememe. 

Bu belirtiler yaşanırken  ağrı kesici içilmemesi, ağrıyan bölgeye sıcak su torbası gibi işlemlerin yapılmaması gerekir. 

APANDİSİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ağrının başlamasından yaklaşık bir süre sonra ağrının geçtiği sanılır ancak  ateş ve karın ağrısı tekrardan daha şiddetli bir şekilde nükseder. Bu durumda hemen doktora gidilmesi gerekir. 

Doktor ilk olarak fiziki muayene yapar, karın bölgesindeki ağrının enfeksiyondan kaynaklı olup olmadığını anlamak için kan testi yapılır. Apandisitin kesin teşhisi bilgisayarlı tomografiyle mümkündür. Teşhis konulduktan sonra doğru tedavi yöntemlerine başvurulur.

APANDİSİT TEDAVİSİ

Ağrı başladıktan 4-6 saat sonra kendiliğinden geçmeye başlar, fakat bu hastalığın geçmesi değil daha da kötüye gittiğine işarettir. Bir süre sonra ağrılar şiddetlenerek tekrarlandığında doktora gidilip apandisit veya başka bir hastalık varsa onu teşhis etmesi gerekir. 

Erken tanı apandisitin patlamadan müdahale edilmesini sağlarken küçük bir operasyonla hayati riskin önüne geçer. Hasta, ameliyattan birkaç saat sonra tekrar ayaklanabilir. Fakat apandisitin patlamasıyla bağırsakta olan dışkının ve iltihabın karın zarına yapışması hastanın hayati riskini arttırır. 24-48 saat içinde ameliyatla apandisitin alınması gerekir. Hasta ameliyattan birkaç gün sonra ayağa kalkabilir. 

Bazı hastalıklar apandisit hastalığının belirtileriyle kendini gösterir. Bu hastalıklar da insan sağlığı açısından tehlikeli olup doğru teşhisle tedavi edilmesi gerekir. 

APANDİSİT BELİRTİLERİYLE AYNI OLAN DİĞER HASTALIKLAR

- İltihabi bağırsak hastalıkları

- Ailevi akdeniz ateşi

- Karın zarı hastalıkları

- Safra kesesi hastalıkları

- Regl sancısı

YORUMLAR 2
  • syç 4 yıl önce Şikayet Et
    Ameliyat olan biri olarak anlatayım. 1-Karnın genelinde ağrı yapar(aman ilaç almayın teşhis zorlaşır) 2- İştahsızlık ( 1 gün geçer yemek yemezsin. biraz su içesin gelir) 3. Ağrı sağ kasık üzerine doğru yoğunlaşır (yat uzan birisi karnına iki eliyle bastırsın bayağı ve hızlıca elini çeksin. anam der apandistin tam yerini gösterirsin.Doktor yaptı bunu) 4- Parmak ucuna doğru balerin gibi yüksel ve aniden topuğunu yere vuracak kadar kendini bırak( yine anam dersin ve apandistin yerini gösterirsin.Yine doktor yaptı.) 5. Acilden girişini başlat yoksa patlarsa duman olursun. 6. Acilde ultrasonla apandistin büyümesini izlerler ve kanda da belli olur. 7- akşama ameliyata alırlar 8. geçmiş olsun.
    Cevapla
  • çok okuyan 4 yıl önce Şikayet Et
    abi 10 numara anlatmışsın. Senin gibi anlatmıyorlar ki.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!