Sigaraya bir yasak daha geliyor

Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan yeni uygulamayla bazı apartmanlara ''Apartmanımızın ortak kullanıma açık hiçbir alanında sigara içilmez'' sloganlı stickerlar yapıştırdırıldı.

Sigaraya bir yasak daha geliyor
Sigaraya bir yasak daha geliyor
GİRİŞ 05.06.2012 20:37 GÜNCELLEME 05.06.2012 20:43
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte, Ulusal Tütün Kontrol Programı Komitesi'nin alt çalışma grubu olan Sigara Dumanından Pasif Etkileniminin Önlenmesi Grubu'nca hazırlanan stickerlar, Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki bir apartmanın girişine yapıştırıldı.

Ulusal Tütün Kontrol Programı Komitesi Başkanı Dilek Aslan, yılda yaklaşık 6 milyon kişinin sigaradan, 600 bin kişin ise sigara dumanına maruz kalmaktan dolayı yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Pasif içiciliğin erişkinlerde akciğer, kalp ve damar hastalıkları, kadınlarda üreme sistemiyle ilgili sorunlar, düşük ağırlıklı bebek doğumları, inme, burun boşluğu kanseri, meme kanseri, çocuklarda ise orta kulak iltihapları, sık sık iltihabi hastalık geçirme ve bazı kanser türlerine neden olduğunu anlatan Aslan, ''Yapılan çalışmalar her dört çocuktan ve her üç kişiden birisinin pasif etkilenim riskiyle karşı karşıya kaldıklarını göstermiştir. Tütün kullanımı yangın, iç ortam hava kirliliği gibi çevresel zararlar da vermektedir'' diye konuştu.

Tütün kullanımıyla mücadele için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 175 ülkenin ortak kararlılık içinde olduğunu belirten Aslan, tütün kontrolü yaklaşımların içerisinde pasif etkilenimle mücadelenin önemli yer tuttuğunu kaydetti.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile kamuya açık kapalı alanların tamamında sigara içiminin engellendiğini hatırlatan Aslan, ''Bu sayede özellikle sigara içmeyen kişilerin sigara dumanından pasif etkilenim riskinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır'' dedi.

Sticker uygulamasının başlatıldığı apartmanın ortak kullanım alanlarında sigara içilmediğini belirten Aslan, ''Bu, diğer bütün apartmanlarda da başarıyla uygulanmalı'' dedi.

Türkiye geneline yayılacak
Tütün Ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Fatma Aygül, pilot olarak başlattıkları uygulamayı belediyeler ve Muhtarlar Federasyonu'nun da iş birliğiyle Türkiye geneline yaymayı düşündüklerini kaydetti.

Apartman sakini Naime Alimoğlu da apartmanda ortak alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi için her şeyi denediklerini belirterek, ''Ancak bunun önüne geçemedik. Yazılar koyduk, ikazlar ettik, en sonunda duman dedektörüyle yasanın uygulanmasını sağladık'' dedi.

Çinli apartman sakini Ying Ying Alimoğlu da sigara içilmesini istemediğini ifade ederek ''Sigara içilmesin, anneler ve çocuklar hep beraber sağlıklı yaşasın'' diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından stickerlar, apartmanın girişine yapıştırıldı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri etkinlikle ilgili vatandaşlara bilgi verdi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • teoman oraloglu 11 yıl önce Şikayet Et
    nasihat. kendi akıl ve dünya görüşleriniz ile yorum yapmayınız. muhakkak bir alimin eteğine yapışınız. yoksa çok hata eder ve hatalara düşersiniz. yakin ehli olanlarla bol bol sohbet yapınız.çok ibadet etmenizden daha efdaldir(imam ı rabbani hazretleri). bu bir nasihattir.
    Cevapla
  • milletin ferdi 11 yıl önce Şikayet Et
    teoman amma da yaptın ha sigarayla mücadeleye de şeytanın hilesi dedin ya. sanki asıl senin yorumunda şeytanın etkisi var gibi. sigarayı neredeyse masum ilan edeceksin. sigaraya en hafifinden mekruh deniliyor. haram diye yorumlayan din alimleri de var. ayrıca sigara direkt haram olmasa bile etkileriyle sebep olabilecekleriyle haramdır. bir defa vücut bize emanettir. sigara içmekle emanete hıyanet etmiş olunur. sigara yavaş bir (bazen de hızlı) intihar çeşididir. intihar da haramdır. sigara içen vücudunu ve parasını israf eder. israf da haramdır. sigara içen sadece kendinin değil başkasının da zehirlenmesine sebep olmaktadır. yani kul hakkını çiğnemektedir. başkasının sağlığını bozmaktadır, belki onun ölümüne sebep olmaktadır. bunlar da haramdır.
    Cevapla
  • mehmet saraç 11 yıl önce Şikayet Et
    cezaevlerinde de yasaklanmalı. cezaevlerinde de yasaklansa çok iyi olacak. her nöbete gittiğimizde pasif içici durumuna düşüyoruz.
    Cevapla
  • teoman oraloglu 11 yıl önce Şikayet Et
    şeytan ın (iblis in) hile ve oyunu. bütün insanlar, pekçoğu bu tuzağa düşmüş durumda. hiç kimse haram lar yapılırken bu tür tepki göstermiyor. sigara mekruh, içki içmek, faiz, zina haram. iblis sizi mekruhlarla meşgul ederek, haram ları aklınıza bile getirmiyor. zaten iblis in görevi sizlere farz ı yaptırmayıp, sünneti yaptırtmak, sünneti yaptırtmayıp diğer nafileleri yaptırtmaktır. teravi namazı sünnettir. lakin 5 vakit namaz farz dır.ve böylece sizde ona tabi oluyorsunuz. bu bir nasihattir...
    Cevapla
  • milletin ferdi 11 yıl önce Şikayet Et
    vergi tabi önemli ibrahim avcı ama bakanlığın üzerinde durmadığını nereden çıkardın. kayıt dışı ile oldukça güzel mücadele ediliyor. her şey bilgisayar sistemine merkezi veri tabanı sistemlerine geçiyor. ödemelerde bankaların kullanılması zorunlu kılınıyor. kiracısı bulunan emlak sahiplerine nasıl vergi tahakkuku çıkardılar görmedin mi? kirada gayrimenkulün varsa şikayet bile etmiş olabilirsin. :) kayıt dışı ekonominin halen bu kadar büyük olduğu bir ülkede dolaylı vergi almayacağım dersen aç kalırsın. dolaylı vergiyi sistemleri oturmuş, kayıt dışı ekonominin sıfıra yakın olduğu gelişmiş ülkeler bile uyguluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır