Pasaportsuz, kimlikle gidilen kardeş ülke Azerbaycan'da gezilecek 8 yer

Türkiye'nin en kadim dostu, kardeş ülke Azerbaycan, Asya'nın Avrupa'ya açıldığı kapılar üzerinde Kafkasya toparkları üzerinde yer alıyor. Sert iklimi kadar kent yaşamı ve kültürel dokusu ile Azerbaycan gezilecek yerler listesinde bulunmayı hak ediyor.

Pasaportsuz, kimlikle gidilen kardeş ülke Azerbaycan'da gezilecek 8 yer
Pasaportsuz, kimlikle gidilen kardeş ülke Azerbaycan'da gezilecek 8 yer
GİRİŞ 16.03.2021 17:06 GÜNCELLEME 16.03.2021 17:06
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kültürel bağlarımızın yanı sıra duygusal olarak da bağ kurduğumuz Azerbaycan, akraba topluluklarımızın en tepesinde bulunuyor. Özellikle gelenek göreneklerimizin de birbiriyle entegre olduğu bu topraklarda, binlerce yıllık bir bağlara sahip olan Azerbaycan, turizm için de oldukça verimli bir ülke. Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmayla Türk vatandaşlarının Azerbaycan'a yalnızca kimlikle girilebiliyor olması da kardeş ülkeye seyahatinizi kolaylaştıracaktır. Azerbaycan'da vizesiz olarak 90 gün konaklayabilir ve dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.

Azerbaycan hakkında genel bilgiler ile bağladığımız yazımızı daha fazla uzatmadan, kimileri için "Kardeş" kimileri için ise "Ateş ülkesi" olan Azerbaycan'ı neden ziyaret etmeliyiz sorusunun cevabını birlikte arayalım.

 

 

HAZAR'IN İNCİSİ

Azerbaycan konum olarak Hazar Denizi kıyıları ile Kafkasya topraklarında yer alıyor. Bu bölenin en gelişmiş ülkelerinden biri olan Azerbaycan, bu özellikleri ile Batı Asya'nın Avrupa'ya açılan kapısı konumunda. Özellikle refah seviyesinin yüksekliği ve gelişmişliğin fazlaca olması Azerbaycan'ı bu coğrafyanın en değerli ülkelerinden biri yaparken, ona Hazar'ın İncisi benzetmesinin yapılmasının ne derece doğru olduğunu gösteriyor.

Azerbaycan'ı ziyaret etmek için bunlar da birer sebep olsa da, esas önemli nokta bu ülkenin zengin kültürel mirası. Özellikle binlerce yıllık Türk tarihinin önemli parçalarını da bünyesinde barındıran Azerbaycan bizleri ziyaret için bekliyor.

ZENGİN KÜLTÜREL TARİH

Azerbaycan Kafkasya sınırlarında olmasıyla birlikte oldukça bizden olan bir ülke. Tarihi paydaşımız öylesine çok ki oraya gittiğiniz zaman asla yabancılık çekmeyeceksiniz.

Zengin kültürünün en önemli paydaşları olan Türkiye ve İran mozaiği ile birleşen Azerbaycan'da Sovyet Rusya döneminden kalma motifler de bulmak mümkün. Modern kent yapısına sahip olmasına rağmen kültür mozaiğini korumayı başaran Azerbaycan, tarihi, kültürel ve doğal miras açısından pek çok gezilecek destinasyonu içeriğinde barındırıyor. Hadi şimdi Azerbaycan'da gezilecek yerleri inceleyelim.

AZERBAYCAN'DA GEZİLMESİ GEREKEN YERLER

Başkent Bakü tarihi ve modern miras çeşitliliği oldukça fazla bir kent. Azerbaycan'da gezilmesi gereken yerler başlığının fazla çeşitliliği burada bulunuyor. Özellikle Ateş ülkesi denilen Azerbaycan'ın simgesi haline gelen Alev kuleleri, kentin modern mimarisinin en önemli örneği.

- Alev Kuleleri

2013 yılında “En İyi Otel ve Turizm Kompleksi” ödülü alan Alev Kuleleri, Bakü'nün uluslararası yüzü. Dış yapısı tamamen LED panellerle kaplı olan bu kuleler apartmanlardan ofislere ve otellere kadar birçok birimi içerisinde barındırıyor. Azerbaycan'ın Azerbaycan’ın en uzun binası olan Alev Kuleleri, Bakü'nün muhteşem parıltılı manzarasını izlemek için en güzel yer.

- Kız Kalesi

Bakü'nün en eski kültürel miraslarından biri olan Kız Kalesi, Azerbaycan’ınen çok bilinen simgelerinden biri. Özellikle tarihi mimariyi gözler önüne seren mütevaziliği kadar ihtişamını da gösteren bu kale, yontma taşlarla inşa edilmiş 8 kattan oluşuyor.

Özellikle Nevruz Bayramı'nda şenliklerin yapıldığı bu yer, Azerbaycan'da gezilmesi gereken yerler listesinde olmayı kesinlikle hak ediyor.

- Şirvanşahlar Sarayı

Bakü'nün bir diğer UNESCO koruması altındaki listesi olan Şirvanşahlar Sarayı, İran-Osmanlı mimarisinin en önemli miraslarından biri. Özellikle günümüzde bu kadar sağlam bir şekilde ayakta kalan ve benzerlerinden kat be kat güzel olan eser, ihtişamı ile büyülüyor.

- Bibi Heybet Camii

Müslüman bir ülke olan Aerbaycan, camii mimarisi ile de göz dolduran eserlere sahip. Onlardan biri de İslam tarihi mimarisinin en önemli yansımalarından Bibi-Heybet Camii. Bu yapının tarihi ve güzelliği Avrupalı ünlü yazarların da kalemine yansımış. 

Fransız yazar Alexandre Dumas “Dünya isimli kitabında Bibi Heybet Camiİ'ni ele alırken, Abbasgulu Bakikhanov, Ilya Berezin, Johannes Albrecht Bernhard Dorn, Nicholas Khanykov ve Yevgeni Pakhomov gibi Avrupalı gezginlerin de eserlerine caminin yansımaları düşmüş.

- Bakü Bulvarı
Hazar kıyısına kilometrelerce uzanan Azerbaycan'ın en ünlü yerlerinden biri de Bakü Bulvarı. Deniz Kenarı Milli Parkı ismiyle koruma altına alınan bu yer, pek çok yapıyı da barındırıyor.

2012 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışması’nın düzenlendiği Bakü Kristal Salon ile Bakü Dönme Dolap, Azerbaycan Halı Müzesi’nin yeni binası, Park Bulvar Alışveriş Merkezi, Bakü İş Merkezi ve 5D Sinema gibi pek çok yapı burada yer alıyor. Bakü'ye gelirseniz bu bulvarda yürüyüş yapmanızı öneririz.

- Yanar Dağ

Bakü'de yanardağın ne işi var demeyin, bu yanardağ başka dağ! Ateş Ülkesi dediğimiz Azerbaycan'a bu ismi verilmesinin sebebi yer altında yüklü miktarda gaz rezervinin bulunması. Bu özelliği ile hemen her yerinden alevlerin yükseldiği ülkenin bir diğer sembolü de Yanar Dağ'ı.

Daima yanan ve asla sönmeyen Yanar Dağ kardeş ülkede ziyarete değer bir başka yer. Bir gayzer gibi su yerine ateş püskürten Yanar Dağ görülmeye değer manzaralar oluşturuyor.

- Çamur Volkanları

Çamur Volkanları Azerbaycan'ın en çok turist çeken yerlerinden biri. Dünyadaki en yoğun doğal çamur volkanlarından çoğuna sahip olan bu diyarlara, insanlar çamur banyosu yapıp şifa bulmak için geliyor. Hem görüntüsüyle büyüleyici bir iklim oluşturan bu çamur volkanları hem de sağlığınız için birebir. Özellikle vücuttaki yaralar için oldukça faydalı olan bu çamurlar, mineral değeri açısından oldukça değerli.

- Devlet Bayrağı Meydanı

Azerbaycan'In uluslararası alanda en çok ilgi gören, merak edilen yerlerinden biri olan bu meydan, Güinnes Rekorlar Kitabı'na adını yazdırmış. Yakın zamana kadar dünyanın en büyük bayrağı olma özelliğini taşıyan 162 metrelik bayrak, tüm ihtişamıyla meydanda dalgalanıyor.

Her ne kadar rekor sonrasında 165 metre ile Tacikistan'a geçse de Devlet Bayrağı meydanı ihtişamı ile dosta güven ve gurur aşılıyor..!

BURALARA GİTMEDEN GELMEYİN!

Azerbaycan'ın en ikonik yerlerini sizlere anlattık ancak bu topraklarda gezilecek yerler bunlarla da sınırlı değil. Büyük bir tarih ve kültürün dağılım gösterdiği bu coğrafyanın en önemli gezilecek yerleri arasında Azerbaycan Halı Müzesi, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Merkezi, Azerbaycan Edebiyatı Müzesi,Minyatür Kitap Müzesi ,Targovi Caddesi, Kobustan Milli Parkı, Şeki Hanları Sarayı, Han Bağı, Cuma Camii Kompleksi, Şişe Ev, Nizami Gencevi’nin Anıt Mezarı, Haydar Aliyev Park Kompleksi, Göygöl Milli Parkı, Haçmaz ve Kebele bulunuyor.

AZERBAYCAN MUTFAĞI

Azerbaycan tarihi kültüre sahip olduğu kadar mutfağı da oldukça geniş. Özellikle içinde bulunduğu coğrafyanın özelliklerini yemeklerinde işleyen bu kültür, Türk-İran mutfağından esintileri yemeklerinde barındırıyor.

Azerbaycan mutfağının başlıca lezzetleri şunlar:

- Haş

Haş adı ile bilinen çorba bizdeki kelle paça çorbasıdır. Eski zamanlardan bu yana pişirilip yapılan bu çorba Azerbaycan'ın en meşhur yiyeceklerinden biridir. Kelle paça tıpkı bizdeki gibi Azerbaycan'da da çok seviliyor ve sağlık için oldukça faydalı olarak görülülyor.

- Hıngel

Yine bizim topraklarımızla harmanlanan bir yemek var sırada. Hamur ile yapılan ve içerisine et, peynir, patates, yeşillik konularak yapılan bu yiyecek mantı ve böreğin karışımıdır. 

Türkiye’de Artvin, Ardahan ve Posof’ta da yapılan bu yiyecek yapılan mantı türüdür. Sivas, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars, Dağıstan başta olmak üzere Kafkasya’nın hemen her yerinde benzer ad ile bilinmektedir. Oldukça lezzetli olan Hıngel'i muhakkak yemenizi öneririz.

- Evelik Dolması

Evelik dolması,tıpkı Anadolu'da olduğu gibi yine burada çok meşhur olan milli yemeklerden biridir. Yörelere göre zeytinyağlı olarak da yapılabilen Evelik dolması, pirinç ve bulgurdan yapılan iç malzeme ile yapılır. 

- Gence Baklavası

Azerbeycan mutfağında baklavanın çok farklı çeşitlerini bulmak mümkün. Gence baklavası, Bakü baklavası, Şeki baklavası bunlardan bazılar. Gence Baklavası da kendine has lezzeti ile tadılması gerekenler arasında bulunuyor.

- Lüle Kebabı

Lüle kebabı kıymadan hazırlanır. Uzunlamasına şişe takılıp mangalda yapılır. Adana ve Urfa'ya benzeyen bu kebap, görünüş olarak silah lülesine benzediği için şekilde adlandırılmıştır. Azerbaycanın milli yemeği olup, en çok tercih edilen kebaplardandır.

- Piti

Piti, Azerbaycan mutfağına ve Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi, özellikle Kars mutfağına özgü yemek. Bazı yörelerde, özellikle Iğdır ve çevresinde Bozbaş olarak da anılır. Pitinin temel malzemeleri koyun eti, nohut ve lavaştır. Yemeğin suyuna kendine özgü rengini veren ise zerdeçala benzeyen sarıkök adlı ottur.

Et ve geceden ıslanmış nohut birlikte, tencere veya güveçte pişirilir. Belli bir aşamadan sonra patates ve soğan, bazı yörelerde ayrıca yeşil fasulye ve dolmalık biber ilave olunur. Pitinin sunumu aşamasında kullanılan çömlek veya çukur tabakların altına lavaş döşenir. Üzerine sulu yemek eklenir. Bu şekilde yumuşatılmış ekmekle birlikte yenir.

BAKÜ'YE NASIL GİDİLİR?

Azerbaycan'a gidişler oldukça rahat. Geçmişte vize uygulaması yapan Azerbaycan yönetimi vize uygulamasını kaldırarak Türk vatandaşlarına kimlikle ülkeye giriş imkanı sağladı. Türk vatandaşları bu sayede sınır kapılarından ve gümrüklerden rahatlıkla geçiş sağlayabiliyor.

Vizesiz olma avantajının yanı sıra ulaşım da oldukça rahat. Uygun fiyatlı uçak biletleri ile Bakü'ye direkt uçuş yapabileceğiniz gibi kara yolu ile de keyifli bir seyahat ile ulaşabilirsiniz. 

BAKÜ'DE NEREDE KALINIR?

Modenr bir şehir olan Bakü'nün merkezinde pek çok otel, motel ve misafirhane bulunuyor. Seyahatinizden birkaç gün önce online rezervasyon sitelerinden Bakü merkezi için araştırma yaptığınızda oldukça uygun fiyatlara konaklama yapabilmeniz mümkün. 

Bakü'de gecelik 2 euro (12 buçuk TL)'dan başlayan fiyatlara konaklama yapabilirsiniz.

BAKÜ'YE NE ZAMAN GİDİLİR?

Azerbaycan'ın başkenti Bakü karasal ikilimin hakim olduğu bir bölgede bulunuyor. Özellikle kışların soğuk, yazların sıcak geçtiği bu toprakları ziyaret etmek için en uygun mevsim bahar aylarıdır. Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim ayları hava sıcaklıklarının en tatlı olduğu dönem oluyor. 

Her ne kadar bahar ayları buraya gelmek için uygun mevsimler olsa da bir kış sever olarak burayı Ocak ve Şubat aylarında da gelip görmenin güzel olacağını özellikle tavsiye ediyoruz. Zira siz de kış sevdalılarındansanız seyahat planınızı bu döneme yapmanızı öneririz.

NEREDE FOTOĞRAF ÇEKİNİR

Bakü'de yapılacak en güzel aktivtelerden biri de fotoğraf çekimi. Şehrin parıldayan ışıklarıyla birlikte muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz pek çok yer bulunurken, en güzel öz çekimleri de yine burada yapabilirsiniz.

Bakü'de fotoğraf çekinilecek yerlerin arasında başlıacaları; Alev Kuleleri, Kız Kalesi, Şirvanşahlar Sarayı, Bibi Heybet Camii, Bakü Bulvarı ve Devlet Bayrağı Meydanı'dır.

YORUMLAR 3
  • Bahtiyar 4 yıl önce Şikayet Et
    Haberin yazarina tesekkurler ederim. Ben Bakuluyum faqat bu yerlere ben hic gitmedim. Kendi icinde olunca merakida kalmiyor sebebini buna bagliyorum ben. Ama ilk ve tek gormek istediyim yer gardas ulkemiz Turkiyedir. Bu arada reisinize soyleyinde aramizdaki mikrop ermenistani yok etsede birlessek artik. Gozumuz hep yollarda. Bunu gormeye omrumuz yetecekse soylesin biz yinede bekleriz.
    Cevapla
  • Bir Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Insallah birgün oda olacak,gardas iki ülke birlesecek.Can Azerbeycan.
    Cevapla
  • Alper Kazim 4 yıl önce Şikayet Et
    Gardas adamsın.
    Cevapla