Yaz tatilinin yükselen yıldızı: Karavan turizmi

Koronavirüs hepimizi evlere kapattı, tüm alışkanlıklarımızı değiştirdi. Değişn alışkanlıklarımız arasında tatil tercihlerimiz de yer alıyor. Özellikle donuk geçen turizm sezonu, yaz tatilinde bir hareketlenme beklerken kalabalık ortalara girmek istemeyen tatilciler, karavan turizmini tercih ediyor.

Yaz tatilinin yükselen yıldızı: Karavan turizmi
Yaz tatilinin yükselen yıldızı: Karavan turizmi
GİRİŞ 05.05.2020 10:19 GÜNCELLEME 05.05.2020 10:19 KAYNAK HABER7

Turizm sektörü, 2020 yılında yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle durağan geçti. Özellikle kış ile bahar arasındaki geçiş döneminde boş kalan, yaz dönemine yakın tarihlerde ise rezervasyon iptalleri ile karşı karşıya kaldı. 
Rezervasyon iptallerini, kalabalık alanlarda bulunmamak ve insan sirkülasyonundan uzak durmak için yapan müşteriler, yaz döneminde tatil için karavan turizmini tercih etmeye başladı.

 

 

Karavan turizmi nedir, nasıl yapılır, kamp alanlarında imkanlar nelerdir? Gibi sorularınızın cevaplarını haberimizde derledik. 

 

 

KARAVAN TURİZMİ YÜKSELİŞTE

Hem ailesi ile hem de kalabalıktan uzakta, izole bir şekilde istediği yerde tatil yapmayı planlayanlar, bu yıl karavan ile tatilini tercih ediyor. Özellikle son dönemde oteller, yazlık tesisler gibi kalabalık alanlara girmek istemeyenler, aile boyu bir karavanı kiralayarak Doğu, Batı, Kuzey, Güney farketmeksizin kendilerine rota oluşturarak tatil yapıyor.
İster dağ başında, ister denize karşı bir falez kenarında, isterseniz yeşilliğin tam ortasında. Tatilinizde yer mefhumu bulunmaksızın huzurlu bir dinlence arıyorsanız karavan tatili tam da size göre.

KARAVAN TATİLİ NEDİR

Karavan tatili her ne kadar tatil alışkanlıklarımızın dışında olsa da Türkiye'de yabancı olunan bir anlayış değil. Karavan tatilini, karavan turizminin önde gelen firmalarından Rota Karavan Kiralama'dan Dilek Palaoğlu anlattı: 

"Karavan Turizmi, esasında Türkiye’nin hiç de yabancı olmadığı bir turizm türüdür. 90’lı yıllara kadar doğu ile batı arasındaki kara trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden biridir Türkiye. Bu sebeple de ülkemizde hiç vazgeçilmemiş sadece biraz ilgi odağı rolünü başka alana devretmiştir karavancılık. Karavan Turizmi, karavanı ile özgürce maviye ve yeşile gitmek isteyenlerin seçtiği bir tatil şeklidir. Rotanızı belirleyip, tatil süreniz dahilinde dilediğiniz gibi seyahat edip, bir noktaya bağlı kalmadan tüm güzellikleri keşfedebileceğiniz bir yaşam tercihidir. Genelde keyfine bir kez varan vazgeçemez."

KARAVAN TURİZMİ'NİN YAZ SEZONUNDAKİ GELECEĞİ

Özellikle yaz dönemine sayılı günler kala koronavirüs de düşüşe geçti. Fakat insanlar tedbirleri elden bırakmamak adına izole olarak tatil yapmayı tercih ediyor. Bu noktada bu yaz, tatilini karavan ile yapanların sayısında ciddi bir artış beklendiğini belirten Palaoğlu "Karavan tatillerinin müdavimi olan bir karavancı grubu her zaman var. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar sebebiyle insaların tatil ihtiyaçları da şekillendi. Hem sağlıklarına dikkat edip hem de tatil yapmak istiyorlar ki bu istek de özünde izole bir tatili barındıran karavan turizminin bu yaz en revaçta olacak alternatiflerden biri olacağını gösteriyor. Karavan tatilinde sosyal mesafeyi ister istemez gözetmek zorunda kalıyorsunuz. Aracınızı park etme şekliniz ve tente gibi ekipmanlarınızı kullanmanız, diğer karavanlar ile mesafeyi korumanıza sebep oluyor. Bu da salgın günlerinde hepimizin hedeflediği bir durum. Bu duruma ek olarak; karavan tatilinde kendi yemeğinizi kendi karavanınızda hazırlama ve yeme seçeneğiniz olduğu için insanların en çok biraraya geldiği ve sosyal mesafelerin korunamadığı saatleri kendinize ait alanınızda güvenli bir şekilde geçirebilirsiniz. Bütün bu avantajları sebebiyle bu yaz karavan tatili tüm alternatiflerden daha çok tercih edilecek gibi görünüyor. " ifadelerini kullandı.

KARAVAN TATİLİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Karavan tatili güzel olduğu kadar zahmetleri de bulunan bir seçenek. Bu noktada tatilinize çıkmadan önce muhakkak göz önünde bulundurmanız gereken şeyler yer alıyor. Kendisi de bir karavan müdavimi olan Dilek Palaoğlu "Karavan tatili öncesinde ihtiyaç olacak kadar eşyayı yanımıza almak elzemdir. Ne eksik ne fazla... Bu sebeple de bir alınacaklar listesi hazırlamak her zaman gerekir. Biz karavanlarımızda; mutfak gereçlerini, yastık-battaniye gibi yaşam alanı eşyalarını ve masa-sandalye gibi kamp ekipmanlarını veriyoruz. Rahat ve az yer tutan kıyafetler, pratik eşyalar ile kişiye özel ilaçlar unutulmamalıdır." dedi. 

Özellikle yolculuğun güvenli ve daha keyifli olması açısından dinlenmenin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Palaoğlu "Yolculuğa çıkmadan dinlenmiş olmak, büyük ve ağır bir aracı kullanacak sürücü için yolculuğu daha keyifli hale getirecektir." dedi.

KARAVAN TATİLİNİN MALİYETİ

Karavan tatilleri aynı zamanda ekonomik bir seçenek olarak da biliniyor. Özellike kalabalık aileler için, konaklama masraflarının fazlaca harcama oluşturması nedeniyle revaçta olan karavan turizmi, pek çok açıdan oldukça uygun bir maliyete geliyor.

Palaoğlu 4 kişilik bir ailenin karavanlı masrafı için bir haftalık kiralama bedeli ile günlük harcamaların olduğunu belirterek "Karavan tatilinin en iyi yanı ekonomik bir seçim olmasıdır. Karavan tatili için kişi başı değil karavan başı ücret ödenir. Bu da karavan kampını maliyeti daha düşük tatil seçenekleri arasına sokar. Bizim sunduğumuz karavanlar maksimum 5 yetişkin yatma kapasitelidir. Yaz aylarında bir karavan için bir haftalık kiralama bedeli 4200 TL olup kalacağınız kamp alanlarının da günlük fiyatı da 50 TL ile 250 TL arasındadır." ifadelerini kullandı.

KARAVAN TATİLİNDE İMKANLAR NELER?

Kamp alanlarının verdikleri hizmetler temelde bellidir: güvenlikli bir konaklama imkanı, su ve elektrik. Geniş alanlara sahip olan kamp yerlerinde market ve hatta restaurant bile bulunmaktadır. Ortak kullanım alanları olan mutfak, duş ve tuvaletlerin sayıları kamp alanının büyüklüğüne göre değişmektedir. Tüm kamp alanları doğanın içinde, yanında ya da yakınındadır. Bu sayede karavan turizmini tercih edenler doğa ile başbaşa bir tatil yaşamanın tadına varabilirler.

KARAVAN SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Karavan tatili beni paklamaz, ben karavan almak istiyorum diyip de ne yapacağını bilmeyenler için Dilek Palaoğlu öneriler, açıklamalarda bulundu:

İki tür karavan vardır: motokaravan ve çekme karavan. İkisi arasında seçim yapmak karavan alacak olan kişinin istek ve kullanım amacına bağlıdır. En temelde; hem gezmek hem konaklamak isteyen ve zor yollarda kendine rota belirlemeyi sevenler için ideali motokaravandır. Karavanı sabit bırakıp aracıyla gezmek isteyen kaşifler için ise uygun olan çekme karavandır. Motokaravanlar B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Ancak bir otomobili arkasına 750 kg üzeri taşıma kapasitesine sahip bir çekme karavan bağlayarak kullanabilmek için BE sınıfı ehliyet gerekir. Motokaravanlar donanımlarına göre araç ile beraber 100.000 TL ile 300.000 TL arasında değişen bir fiyat aralığında satılmaktadır. Sağlam ve iyi yapılmış bir çekme karavan ise donanımına göre 50.000 TL ile 400.000 TL aralığında satınalınabilmektedir. ​

TÜRKİYE'DE KARAVAN TATİLİ YAPILABİLECEK ALANLAR

Özgürce, kafanızın estiği yerde tatil yapma fırsatı sağlayan karavanlar, bazıları için yaşam biçimi haline gelmiş olsa da izole bir tatil yapmak için yeni başlayanlar da olacaktır. Bu yüzden karavanla seyahat ederken, tatil yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeli ve hazırlıklarınızı buna göre yapmalısınız. Türkiye’de karavan kampı yapılabilecek alanları da sizler için derledik.

AKYAKA- MUĞLA

Muğla’nın Ula ilçesinde Gökova Körfezi’nin doğu ucunda olağanüstü manzaralara sahip olan Akyaka, her yaz binlerce turisti ağırlıyor. Akyaka, her şey dahil lüks oteller yerine daha çok doğa içerisinde sessiz ve huzurlu bir tatil geçirmeyi tercih eden kampçıların daimi adresi olarak biliniyor. Kamp yapmak için özel alanların bulunduğu Akyaka’da karavanınızla 1 gün konaklamanın ortalama ücreti 130-150 şeklinde değişebiliyor. Kamp alanını günlük olarak kiralamak yerine sezonluk olarak da anlaşma yapabilirsiniz tabii ki fiyatı da buna göre artacaktır.

Akyaka’da yer alan kamp alanlarının sahip olduğu imkanlar ise oldukça çeşitli ve konforlu bir tatil geçirme fırsatı sunuyor. Akyaka kamp alanlarında restoran, market, sahil, elektrik, su, duş, lavabo, buzdolabı, çadır, spor alanları gibi pek çok imkandan faydalanarak rahat bir tatil geçirebilirsiniz.

FETHİYE MUĞLA

Fethiye, Türkiye’nin en önemli turizm beldelerinden biri olarak yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi. Tatil yapmak için 5 yıldızlı otellerden butik otellere kadar çok fazla seçenek olduğu gibi Fethiye’de kamp yapmak için sayısız bölge bulunuyor. Katrancı Koyu, Ölüdeniz kıyılarında kendi karavanınızla kalabilir ya da karavan kiralayarak da konaklayabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi gibi bir doğal güzelliğe de çok yakın olacağınız bu yerlerden tekne turlarına, Kaya Mezarları, Antik Tiyatro ve diğer koylara çok kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Fethiye’de kamp alanlarının çoğunda plajları da ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Kamp alanında dağlardan gelen doğal kaynak suyunu kullanabilir, ortak duş ve lavabo imkanlarından faydalanabilirsiniz. 

ASSOS- ÇANAKKALE

Çanakkale’nin cam gibi berrak denizine antik bir kentte konaklayarak girmek kulağa oldukça efsanevi geliyor. Midilli Adası’nın karşısına kurulan bu antik kent, tarihte büyük imparatorluklar için önemli bir yere sahipti. Şimdi ise yaz tatilinizi doyasıya yaşayabileceğiniz muhteşem bir doğa harikası olarak biliniyor. Hem çadırla hem de karavanla kamp yapmak için oldukça uygun bir konuma sahip olan Assos’ta kendi izole tatilinizi geçirebilirsiniz. Şahsi karavanınızla kamp yapabileceğiniz Assos’ta fiyatlar, tatil yapacağınız döneme göre değişkenlik gösteriyor.

Yalnızca karavan yeri için kişi başı 35 ile 45 Lira arasında değişen kamp alanında yarım pansiyon seçeneği de bulunuyor. Karavan yeri, kahvaltı ve akşam yemeğinin yer aldığı yarım pansiyon için ise 70 Lira ödemeniz gerekiyor.

Assos kamp alanlarında satranç, tavla gibi masa oyunları oynayabilir, yoga atölyelerine katılabilirsiniz. 

KUŞADASI- AYDIN

Türkiye’nin bir diğer tatil cennetlerinden biri olan Kuşadası’nda kamp yapmak için birkaç alternatif alan bulabilirsiniz. Bu kamp alanlarında diğer bölgelere göre denize ulaşım çok rahat olmasa da uzak da sayılmaz. Kısa bir yolu aşarak denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Plaja gitmek istemezseniz de kamp alanı içerisinde bulunan ücretsiz havuzda gününüzü geçirebilirsiniz. Merkeze yakın olan Kuşadası kamp alanlarından birçok turistik bölgeye de kolayca ulaşabilirsiniz. Bu kamp alanlarında kişi başı giriş ücreti ve karavan yer ücreti ayrı ayrı ödenmektedir. Ücretler ise 15-20 Lira gibi oldukça uygun.

Uzun yıllardır bulunan bu kamp alanlarında ortak lavabo ve ortak bulaşık yıkama alanlarını kullanabilirsiniz. Elektrik ücretini ise oldukça adil bir şekilde kullandığınız kadar ödüyorsunuz.

Kamp alanında ücretsiz internet, 24 saat kesintisiz sıcak su ve temiz duşu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 

Kuşadası’nda gözlerden daha da uzakta bir kamp yapmak isterseniz de Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın yanında bulunan Dilek Yarımadası’nda Ege Denizi’ne sıfır bir tatil yapabilirsiniz.

KAPADOKYA- NEVŞEHİR

Kapadokya, tüm dünyanın hayran olduğu Türkiye’nin en büyüleyici doğal güzelliklerinden biri. Yerli yabancı tüm turistler, yılın her mevsiminde Kapadokya’yı ziyaret etmeyi seviyor fakat bu yıl koronavirüs nedeniyle bu efsanevi bölge de sessiz kaldı. Kapadokya’nın güzelliklerinden yine de mahrum kalmak istemiyorsanız karavanla kendi izole alanınızı oluşturarak güvenli bir tatil geçirebilirsiniz. Karavanınızın kapısını açtığınızda sabahın ilk ışıklarıyla gökyüzüne yükselen devasa balonları izlemek gününüze bambaşka bir tat katacak. Kapadokya coğrafi özellikleri gereği karavan kampından çok çadır kamları için daha olanaklara sahip ama üzülmeyin az sayıda da olsa karavan kamp alanları da var. Kapadokya’daki karavan kamp alanlarında Kızıl Vadi manzarasına karşı eşsiz dakikalar geçirirken 24 saat sıcak su, çamaşırhane, ortak mutfak, lavabo, duş, kablosuz internet, elektrik, restoran ve farklı dillerde rehberlik hizmetlerinden bile yararlanabilirsiniz. Bazı alanlarda ateş yakmaya izin verilmiyor dolayısıyla kamp yapacağınız alanın işletmesiyle bizzat görüşerek bu konuda daha iyi bilgi alabilirsiniz.

Kapadokya’ya gitmişken bölgenin meşhur ATV safarileri, vadi yürüyüşleri ve balon turlarına da katılmak isterseniz pek çok kamp işletmesi bu aktiviteler için de organizasyonlar düzenliyor.

CUNDA- BALIKESİR

Balıkesir’in sessiz sakin küçük adası Cunda, yazın huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için şahane bir rota. Rengarenk sokakları, çiçeklerle bezenmiş kafeleri ve tertemiz deniziyle küçük ama şirin bu adada kendi karavanınızla da konforlu vakit geçirebilirsiniz. Cunda Adası’nda doğayla iç içe, bir adımınızla kendinizi denizin ılık sularına bırakabileceğiniz ve her türlü imkana sahip seçenekleri bol kamp alanları bulunuyor. Trekking, dalış ve tekne turları, bisiklet gezilerine katılabileceğiniz bu kamplarda ortak mutfak, duş, lavabo, elektrik sıcak su, plaj ve mangal alanlarından ücretsiz olarak faydalanabilir ücret karşılığında ise çamaşır makinesi ve buzdolabını kullanabilirsiniz. 


Cunda Adası’nda bulunan kamp alanlarına fiyatlarından söz edecek olursak çadır, otomobil ve karavan fiyatları değişiklik gösteriyor. Karavanınızla konaklamak istediğinizde 30 Lira ücret ödemeniz gerekiyor.

BOZCAADA- ÇANAKKALE

Bozcaada, her köşesiyle doğanın içinde özgürce kamp yapma imkanı sağlayan adeta keşfedilmemiş bir cennet. İhtiyaçlarınıza göre çok fazla kamp alanı bulabileceğiniz Bozcaada’da hemen hemen tüm işletmelerde plajdan faydalanabilirsiniz. Bozcada’da genel itibariyle kamp alanlarında elektrik, duş, lavabo, sıcak su, ortak mutfak bulunuyor. Bazı alanlarda ise soğuk içecekler ve kahvaltı da servis ediliyor. Bozcaada’da karavan ile kamp yapabileceğiniz bir ücretsiz bir de ücretli kamp alanı mevcut.

ABANT- BOLU

Bolu Abant’ta kamp işletmelerinin neredeyse hepsi belediyeye bağlı bir şekilde işletiliyor. Dolasıyla kamp alanları oldukça düzenli ve temiz tutuluyor. İşletmelerin belediyeye ait olması sayesinde çok cüzi miktarlarda konaklayabiliyorsunuz. Abant, diğer tatil beldeleri gibi sadece yazın denize girmek ya da güneşlenmek için tercih edilmektense sonbahar aylarında göl kenarında doğayla baş başa sakin bir tatil yapmayı arzulayanların adresi oluyor. Orman kampı sevenlerin mutlaka deneyimlemesi gereken bu doğa harikasında kamp alanlarında elektrik, su gibi imkanlar da sağlanıyor. Göl kenarında bulunan yürüyüş parkurlarında bisiklet sürebilir, doyasıya manzara seyredebilirsiniz. Yalnızca izin verilen yerlerde ateş yakara mangal da yapabilirsiniz. Eğer mangal uğraşmak istemezseniz de etrafta bulunan restoranları kullanabilirsiniz.

Abant’ta aynı zamanda ücretsiz olarak gezebileceğiniz bir müzede bulunuyor. Müzede tahnit edilmiş vahşi hayvanları görebilirsiniz.

KAŞ-ANTALYA

Türkiye’de yaz tatili denince akıllara ilk gelen ve 5 yıldızlı otelleriyle ünlü Antalya, doğal alanlarının kamp yapmaya müsait olmasıyla da kalabalıktan uzak zaman geçirmek için de tercih edilebilir. Kaş’ta zeytin ağaçları arasında denize sıfır olarak doğanın gerçek sahipleri kaplumbağalar ve daha pek çok hayvanla beraber kamp yapabilirsiniz.

Kamp alanında elektrik, ortak mutfak, ortak duş ile lavabo ve internetten yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda çevrede bulunan restoran ve kafeteryalardan ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Kamp alanında ateş yakmak yasak olduğu için yemeğinizi karavanınızda ya da mutfakta yapmanız önerilir.

HATİLA VADİSİ- ARTVİN

Karadeniz Bölgesi’nin en çok milli park barındıran ili olan Artvin’de bir milli par olan Hatila Vadisi, yemyeşil ormanları ve oksijen deposu doğasıyla farklı deneyim imkanı sunuyor. Derin bir vadi olan Hatila’da sayısız şelale, dere ve akarsularla karşılaşabilirsiniz. Milli parka girişte bir miktar ödeme yaptıktan sonra karavan ile konaklamak için de 80-100 Lira arasında bir ödeme yapmanız gerekiyor. 

İstanbul’a yakın karavanla kamp yapılacak yerler

ŞİLE- İSTANBUL

İstanbulluların şehrin gürültüsünden kaçmak için genellikle günü birlik tercih ettikleri rotalardan biri olan Şile kamp yapmak için de uygun ortama sahip. Bir kampçının ihtiyaç duyabileceği tüm imkanlarını sağlayan Şile kamp alanları, ATV parkurları ve macera oyunlarıyla da keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak.

KEFKEN- KOCAELİ

İstanbul’a en yakın kaçış rotalarından biri olan Kocaeli, ister özel kamp işletmeleri bünyesinde isterseniz de dilediğiniz herhangi bir sahil kenarına karavanınızı çekip tatil yapabileceğiniz serbest alanlara sahip. İşletmelerde duş, lavabo, sıcak su ve elektrik gibi imkanlardan yararlanabilirsiniz. Fakat serbest alanda yalnızca doğayla ve karavanınızla baş başa olacağınızı unutmayarak yanınıza gerekli malzemeleri almalısınız.

KIYIKÖY- KIRKLARELİ

Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kıyıköy, plaja sahip küçük bir tatil köyü. Karavanla kamp yapmanın ortalama 70 Lira civarında olduğu Kıyıköy kamp alanlarında tüm imkanlardan faydalanarak sadece hafta sonunda bile dinlendirici bir tatil yapabilirsiniz.
İstanbul’a yakın diğer kamp alanları:

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı- Adapazarı-Sakarya

Türkiye’de karavan kampı yapabileceğiniz diğer yerler ise şöyle

Salda Gölü-Yeşilova - Burdur
Datça- Muğla
Kaz Dağları- Çanakkale
Köprülü Kanyon- Isparta
Yedigöller- Bolu 
Kabak Koyu- Muğla
Borçka- Artvin
Şavşat- Artvin
Köyceğiz, Datça- Muğla
Karaburun- İzmir

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL