Tek şarjla yarım asır! Artık teknolojik aletleri sürekli şarj etmek tarihe karışıyor
Çin’de enerji depolamada devrim niteliğinde bir ilke imza atıldı. Tek şarjla 50 yıl dayanabilen minik nükleer batarya seri üretime girdi.

Pekin merkezli Betavolt isimli şirket, tek şarj ile 50 yıl boyunca çalışabilecek bataryanın seri üretimine başladığını duyurarak, enerji depolama alanında çığır açan bir girişime imza attı.
Bu gelişme sonrası başta cep telefonu olmak üzere pek çok teknolojik cihazın enerji ihtiyacı kökten değişecek gibi duruyor.
Boyutu Minik Ama Gücü Büyük
Betavolt'un geliştirdiği BV100 modeli batarya, nikel-63 izotopunun radyoaktif bozunmasıyla elektrik enerjisi üretiyor. Sadece 15x15x15 milimetre boyutlarında olan bu minyatür batarya, 100 mikrowatt güç ve 3 volt gerilim sağlıyor.
İç yapısında nikel-63 katmanları arasında tek kristalli yarı iletken malzemeler bulunan batarya, geleneksel lityum bataryalara kıyasla on kat daha fazla enerji yoğunluğu sunarak 3.300 megawatt-saat enerji depolayabiliyor.
Geleceğin Enerjisi Birçok Alanda Çığır Açabilir
Şimdilik akıllı telefonlarda kullanılan piller için uygun olmasa da, kalp pilleri, drone'lar ve uzak mesafelerdeki sensörler gibi sürekli güç gerektiren küçük cihazlar için ideal bir çözüm şansı sunuyor. Betavolt şirketi, 2025'in son çeyreğine kadar bu bataryanın 1 watt gücünde bir versiyonunu piyasaya sürmeyi hedefliyor.
İlginizi çekebilir;
Deprem geliyorum dedi: Erken uyarı bildirimleri depreme saniyeler kala uyardı!
Telefon hoparlöründeki ses sorununu evde saniyeler içerisinde çözün!
Sürekli yorgun hissetmenize sebep olabilecek vitamin ve mineral eksiklikleri