AYM'den üç parti için flaş karar!

AYM, Adaletçi Kurtuluş Partisi, Ergenekon Partisi ve Gönül Birliği Yeşiller Partisinin, hukuki varlıklarının sona erdiğine karar verdi.

AYM'den üç parti için flaş karar!
AYM'den üç parti için flaş karar!
GİRİŞ 03.05.2016 12:40 GÜNCELLEME 03.05.2016 12:44
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin kararları Resmi Gazetede yayımlandı.

Kuruluşuna dair bildirisini 15 Ocak 2010'da İçişleri Bakanlığına vererek tüzel kişilik kazanan Ergenekon Partisi hakkında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianame ile kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istendi.

Anayasa Mahkemesince yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu gereğince, kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde ilk büyük kongresini toplamak zorunda olan partininin büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı belirlendi.

Bu nedenle Ergenekon Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiğine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, 27 Şubat 2012'de tüzel kişilik kazanan Adaletçi Kurtuluş Partisinin de ilk büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı gerekçesiyle kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istendi.

Yüksek Mahkeme, bu partinin de büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı tespitini yaparak, Adaletçi Kurtuluş Partisinin dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiğine, partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verdi.

Partinin genel başkanı istedi

Gönül Birliği Yeşiller Partisi Genel Başkanı Eşref Yazıcıoğlu ise partisinin kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesini istedi.

Yazıcıoğlu, 3 Kasım 2000'de tüzel kişiliğini kazanan ve 31 kurucu üye ile kurulan partiden tüm üyelerin istifa ettiğini, partinin kayıtlı üyesinin bulunmadığını, büyük kongrenin dahi yapılamayacak durumda olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesince bu başvuru yönünden yapılan incelemede de partinin hiçbir kayıtlı üyesinin bulunmadığının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca da teyit edildiği belirtildi.

Üyesi kalmaması nedeniyle Gönül Birliği Yeşiller Partisinin kuruluş amacının gerçekleşmesi olanaksız hale geldiğinden dağılmış sayılarak, hukuki varlığının sona erdiğine ve partinin tüm mallarının Hazine'ye geçmesine karar verildi.

Üç siyasi partinin kapanmasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca 14 Mart 2016 tarihi itibarıyla faaliyette bulunduğu tespit edilen siyasi partilerin sayısı 97'den 94'e indi.

YORUMLAR 6
  • misafir33 7 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar doğru yazıyor bu gereksizler mahkemesini yeni yapılacak olan anayasada istemiyoruz.
    Cevapla
  • sade vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    97 tane parti nedir yaa.. ne işe yarar.. parti demek meclise girmek demektir.. hadi 3-5 taş çatlasın 10 parti girsin diğerleri ne iş ?
    Cevapla
  • saha 7 yıl önce Şikayet Et
    hdp de kapansin. aym bir şeye yarasın artık
    Cevapla
  • kamil 7 yıl önce Şikayet Et
    dam üstünde yatar partisi ne zaman kapanacak
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    bu gereksiz makemeyi yeni anayasada istemiyoruz !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?