Tuğluk: Türban serbest bırakılmalı

DTP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, türban yasağını insan hakları ihlali olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Tuğluk: Türban serbest bırakılmalı
Tuğluk: Türban serbest bırakılmalı
GİRİŞ 11.07.2007 10:18 GÜNCELLEME 11.07.2007 10:18
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Tuğluk, 'Bizler bu konunun çözümünden yanayız. Bunu yaparken de kurumları birbirine kırdırmamak gerekir. Toplumsal ve kamusal alanda türban serbest bırakılmalıdır” diye konuştu. Tuğluk, sorunların barışçıl yoldan çözülmesine inandıklarını ifade ederken, 'Bizler asker cenazelerine de katılmak isteriz' dedi.

Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 'türban yasağını' insan hakları ihlali olarak değerlendirdiklerini söyledi. Seçildikleri taktirde konuyu Meclise taşıyacaklarını ifade eden Tuğluk şunları söyledi:

“Bugüne kadar birçok parti halkın manevi inançlarını siyasi temelde kullanarak siyasete alet ettiler. Parti olarak inanç sorununun vicdanda yaşandığına inanıyoruz. Dinin siyasete alet edilmesine karşıyız. Özellikle türban konusunda şimdiye kadar reklamsal konuşmalar yapmadık. Bunun nedeni, halkın maneviyatını siyasete alet etmeyi, etik olarak görmememizden kaynaklıdır. İlköğretimden üniversiteye, sonrasında kamusal alanda başörtülü vatandaşlar son derece mağdur olmaktadır. Bizler bu konunun çözümünden yanayız. Bunu yaparken de kurumları birbirine kırdırmamak gerekir. Toplumsal ve kamusal alanda türban serbest bırakılmalıdır.”


KOALİSYON VE İTTİFAKLARA AÇIK KAPI

Tuğluk, son günlerde öne çıkan AKP'nin DTP ile birlikte hareket etme olasılığıyla ilgili tartışmalara da değindi. 'Uzlaşma ve Kürt sorunu konusunda destekleyici adım atan her partiyi destekleyeceğiz' diyen Tuğluk, 22 Temmuz sonrasında bağımsız adayların Meclis'te 'kilit' rol oynacağını ifade etti. Tuğluk yunları kaydetti:

'Bizimle kendi siyasetlerini hayata geçirme temelinde samimiyetsiz yaklaşanları desteklemeyeceğiz. Parlementoda kilit bir rol oynayacağız. Ama ülkeyi çıkmaza sokarak çözümde kilitlemeyi değil, barışçıl ülke bütünlüğünden yana politikalar geliştirerek kilidi açma rolünü oynayacağız. Amacımız çatışmaların olmadığı, istihdam sorununa tamamen çözüm bulunmuş bir bölge ve ülke yaratmaktır. Bunun için de diğer parti ve kurumlarla birlikte çalışmalar yapılması gerekiyor.'


 


ASKER CENAZELERİNE KATILMAK İSTERİZ

Tuğluk sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kürt sorununun demokratik çerçevede çözülebilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bizler asker cenazelerine de katılmak isteriz. Çatışmada her iki kesimin duyduğu acıları içimizde hissediyoruz. Ancak asker cenazelerinde tepki alabilme kaygısıyla bu törenlere katılmayı uygun bulmuyoruz. Kardeşliğe yönelik siyasetimizi provoke etmek isteyenlere prim vermeme ve ortamın gerilmesinin önüne geçmek için genel olarak katılmıyoruz. Ancak bölgede birçok partili arkadaşlarımız taziye evlerini ziyaret ederek başsağlığında bulunuyor ve acıları paylaşıyorlar.”


BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN MECLİS

Kürt sorununun barışçıl temelde çözülmesi için aday olduklarını söyleyen söyleyen Tuğluk, “Cumhuriyetin demokratikleşmesi için Kürtlerin Parlementoya girmesi çok önemlidir” dedi. Tuğluk, “70 milyonluk Türkiye’yi kucaklamaya hazırız. Bizler kendi iç dinamiklerimizle bu sorunu çözmek zorundayız. Biz bunu başaramazsak, AB ve ABD bununla ilgili içişlerimize karışarak farklı çözüm önerileri getirir. Bunun sonucunda da Türkiye bölünme tehlikesi geçirir. Bizler sorunlarımızı farklılıklara tahammül ederek iç dinamiklerimizle çözmeyi başarmalıyız” diye konuştu.


TÜM BÖLGELER İÇİN UMUTUZ

Kendilerini neden “Bin Umut” adayları olarak niteledikleri şeklindeki bir soruya da Tuğluk şöyle yanıt verdi:

“Türkiye’nin ciddi anlamda muhalif bir sese ihtiyacı var. Bu sesi, kendini iktidara getirme uğraşında olan CHP’nin yankılatamadığı açık ve net ortadadır. CHP, AK Parti muhalifidir. Açık ve net olarak söylemek gerekirse muhalefet demek, ülkenin sorunlarına eğilebilmek demektir. Biz, sadece Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için değil, tüm bölgeler için kendimizi umut olarak görüyoruz. Bu halk binlerce bedel verdi. Acı çekti. İşte onların beklentilerini Meclis'e taşımak ve en iyi bir biçimde temsil etmek amacı ile kendimize bin umut adayı dedik.'

YORUMLAR 16
  • ali budak 16 yıl önce Şikayet Et
    zero zero ya . bu vatan hepimizin bu cumhuriyet hepimizin onun için kardeşiz demişsin güzel kardeşim. ama lafla olmuyor bu işler 80 yıl önce toplu iğne üretemeyen bir ülkenin dişinden tırnağından arttırarak yaptığı petkim,tüpraş,şeker fab.,enerji,galataport,bankalar,telekom. bumudur yani vatan sevgisi? varmı başka elimizde 2.bir petkim tüpraş. o kadar zarar eden yer varken niye stratejik yerler petkim 1 yıllık borcumuzun faizinin 50 de 1 ine satıldı. borcun faizinin 50 de 1 i için hiç sızladımı vatan sevgisi budur işte.
    Cevapla
  • zero zero 16 yıl önce Şikayet Et
    ali budak\'a. işte kardeş sizin mantaliteniz bu bunun için itici oluyorsunuz işiniz gücünüz cellatlık tehdit etmek vs. sizin gibilerine bu yeryüzü ve tarih çoooooooook şahit oldu ama hiçbirinin adı bile hatırlanmıyor hatırlansa bile anası ile anılıyor. yapmayın güzel kardeşim biz sizden farklı düşünsek te bu vatan hepimizin bu cumhuriyet hepimizin onun için kardeşiz. elinde imanometre veya laikometre mi var da insanların samimiyetini ölçüp kellesini alıyorsun.
    Cevapla
  • ali budak 16 yıl önce Şikayet Et
    taşlar yerine oturmaya başladı. hah şöyle. safları biraz daha sıklaştırın bakalım. bu ülkeyi 3-5 çapulcuya bırakmak için kurmadık biz. sattığınız her yeri söke söke geri alcağız. bu vatan bizim, bu bayrak bizim.her karış toprağında şehit kanı var bu cennet ülkenin. tek başına CHP. bazıları hazır olsun yüce divana. çok kelle gidecek çok. ermenilerin yahudilerin arapların yunanlıların aldığı her kurumu devlete geri kazandıracağız.siz satın diye kurulmadı onlar.üstünde 1 kuruşluk emeğiniz yok tabi bababalar gibi satarsınız.
    Cevapla
  • söylesemfaydasıyok 16 yıl önce Şikayet Et
    sussam gönül razı değil. Tuğluk sizemi kaldı türbanı savunmak siz dini bilseniz, askere kurşun atmazsınız, bir ermeni olarak türbanı savunmanız ilginç
    Cevapla
  • gercek posta 16 yıl önce Şikayet Et
    mehmet topay kardeş... SAADET BAŞÖRTÜSÜ İLE İLGİLİ NE VADEDİYOR?. peki iyi de hani şu \"başörtüsü takanlara rektörler selam duracak\" diyen ihtiyar vardı, sen onun seçim bildirgesini hiç okudun mu? ben okudum, akparti ve tayyip erdoğanı eleştiren karikatürlerden başka bir .. var mı içinde? elcavap; bir kelime dahi yoktur!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar