Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu anda Güvenli Bölge'nin adı kaldı

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Babiş ile açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Güvenli Bölge ile önerilere destek verilmediğini belirterek " Şu anda kendileri de 'Güvenli Bölge'yi gündeme getiriyorlar. 'Hadi' deyince kimseyi karşımızda, ortada bulamıyoruz. Şu anda Güvenli Bölge'nin adı kaldı başka bir durum söz konusu değil. Bir taraftan da malum güneyden zaman zaman tacizler, tehditler yapılıyor" dedi.

GİRİŞ 03.09.2019 20:40 GÜNCELLEME 03.09.2019 23:48
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çekya Başbakanı Andrej Babis'i resmi törenle karşıladı.

 

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çekya Başbakanı Babis ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Başbakan iken Şubat 2013'te Çek Cumhuriyeti'ne yaptığım ziyarette ikili ticaret hacmimiz için 5 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. Tabii bu hedefe ne yazık ki ulaşamadık, bugün tekrar bu 5 milyar dolarlık hedefimizi teyit ettik. Buna ulaşmak ve bunu aşmak için de görüşlerimizi ortaya koyduk. 2018 yılında gerçekleşen 3 milyar 650 milyon dolarlık ticaret hacmi bu hedefe adım adım yaklaştığımızı gösteriyor.

Çekya Türk öğrenciler için en çok tercih edilen ülkelerden birisidir.

Görüşmelerimizde işbirliğimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi ve yaşanan bazı sorunların aşılması için ne tür adımlar atabileceğimizi ayrıntılı şekilde ele aldık. Ayrıca savunma sanayi alanında işbirliğimizi ileri götürme konusunda neler yapabiliriz bunları görüştük.

1. Dünya Savaşı'nın Galiçya cephesinde şehit düşen askerimiz Çek halkının ebedi misafiri olarak aramızdaki en özel bağı oluşturmaktadır. Bu vesileyle Çekya'nın 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında verdiği desteğe bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. FETÖ'cü alçakların Gazi Meclisimizi bombalaması sırasında zarar gören Bohemya kristali avizeler Çek dostlarımız tarafından gönüllü olarak yenilenmiştir. Bu nazik ve anlamlı jest büyük bir dostluk örneği olarak hep hatırlanacaktır.

Sayın Başbakanla terörle mücadele, göç krizi ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Ülkelerimiz NATO başta olmak üzere çok taraflı platformlarda da dayanışma içinde olmayı sürdürüyor. Çekya'nın halihazırda dönem başkanlığını yürüttüğü Vişegrad Dörtlüsü ile Türkiye arasındaki işbirliğinin devamında da Sayın Başbakan'la görüş birliğine vardık. Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği üyelik sürecimize verdiği destekten de duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bundan dolayı da ayrıca şükranlarımı ifade ediyorum. Bu destek ve dayanışmanın önümüzdeki dönemde güçlenerek devam etmesini temenni ediyorum.

İDLİB

Avrupa Birliği'nin bize vermiş olduğu birçok sözler vardı. Bu sözler, bizim milli bütçemize parasal bir destek sözü değil. Uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla bizim de uluslararası kuruluşularımız olan Kızılay ve AFAD'a verilecek destekle gerek bu çadırlardan tutunuz konteyner kentlere varıncaya kadar okul, sağlık hizmetleri gibi birçok konuda verilmesi gereken destekti. Bizim şu ana kadar yaptığımız yatırım yaklaşık 40 milyar doları buldu. Ama Avrupa Birliği'nin ne yazık ki 3 milyar avroyu bile bulmadı. Halen 'yaptık, yapıyoruz' gibi şeylerle bir oyalama taktiğidir gidiyor. Fakat öyle de olsa böyle de olsa biz bu 4 milyon insana elimizden gelen desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.

GÜVENLİ BÖLGE

Biz bu 4 milyon insana elimizden gelen desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Güvenli Bölge teklifimiz var. Bu Güvenli Bölge Obama döneminde de vardı, Trump'a da teklif ettim. Avrupa'nın önemli ülkeleri başta Almanya, Fransa ile görüştüm, Suudi Arabistan ile görüştüm. Hepsi de 'çok güzel teklif, güzel bir anlayış' dedi. Peki yapılacak olan ne? Yapılacak olan şey şu, biz bu güvenli bölgedeki şu an itibarıyla bizim sınırlardan yaklaşık 30 kilometre derinlikte ve bütün sınırlarımız boyunca devam eden bir alan. Buralarda bizler konut yapacağız ve bu konutların 250-300 metrekare bahçesi olacak, buralarda bu mülteciler kendileri ekip biçecek, ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle kendi kendilerine yetme imkanı bulacak. 'Bu çok güzel proje' dediler ama uygulamaya gelince böyle bir destek ne yazık ki gelmedi. Şu anda kendileri de 'Güvenli Bölge'yi gündeme getiriyorlar. 'Hadi' deyince kimseyi karşımızda, ortada bulamıyoruz. Şu anda Güvenli Bölge'nin adı kaldı başka bir durum söz konusu değil. Bir taraftan da malum güneyden zaman zaman tacizler, tehditler yapılıyor. Bunlara karşı da tabii atmamız gereken adımları atıyoruz.

"ARTIK İDLİB YAVAŞ YAVAŞ YOK OLUYOR"

Son iki gün içinde maalesef Amerika'nın da buraya, ne yazık ki bombalama işlemlerinin içine girmiş olması ve 700 civarında insanın sivil olarak burada ölmüş olması, burada bu sivillerin dışında teröre bulaşmış militanlar vesaire bunlar da olabilir ama artık İdlib yavaş yavaş yok oluyor. Halep nasıl yok olduysa, yerle yeksan olduysa aynı şekilde İdlib de böyle bir durumun içinde. Bütün bunların karşısında tabii sessiz kalmak mümkün değil. İşte Rusya ile görüşmelerimizi yaptık yapıyoruz. Aynı şekilde şimdi önümüzde Rusya-Türkiye-İran görüşmemiz var. Bu ay içinde tekrar bu görüşmeleri yapacağız, ele alacağız. Neler yapabiliriz bunların da neticesini inşallah göreceğiz ama hedefimizi Cenevre'den önce bazı adımları atalım istiyoruz.

Mültecilere kapımızı kapamak suretiyle kovmak durumunda değiliz ama buralarda (Suriye) özellikle bir güvenli bölge ihdasına yadımcı olabilirsek, bunu başarabilirsek ne mutlu bize.

Çekya Başbakanı Babis'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye ile ticaret hacmimizi daha da arttırabiliriz. Enerji ve savunma alanında büyük işbirliği potansiyeli var.

TÜRK FİRMALARINI GÖRMEK İSTERİZ

Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en büyük müteahhit firmaları olan inşaat firmaları olan ülkelerden biri. Bizim ülkemizde inşaat imkanları var, Türk firmalarını görmek isteriz. Kamyonların transit kotaları gibi engellerden de bahsettik. 

GÖÇMEN KONUSUNA EĞİLDİK

Göçmen konusuna eğildik. Sayın Cumhurbaşkanının görüşleri beni çok etkiledi. Suriye konusunda özellikle. Ülkenizde 4 milyon göçmen var. Avrupa'nın da sorunları var. Burada sayın Cumhurbaşkanının görüşlerini gerçekten takdir ettim.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Biz büyük bir ülke değiliz ancak çok fikre sahibiz. Bugün sayın Cumhurbaşkanı ile bunu müzakere ettik. Çekoslovakya'nın 100. yılını kutluyorduk. Sayın Merkel ve Macron geldiler. Buradan sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Putin'le buluştular. Ancak maalesef belli başlı bir çözüm masada yok. Ben sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm önerisini çok iyi biliyorum. 'Türkiye'ye para gönderilsin' değil 'Bir bölge oluşturulsun' diyor kendileri. ABD, Rusya ve elbette Türkiye'nin el atması gereken konu.Sayın Cumhurbaşkanının önerileri takdir görüyor ancak sonu getirilemedi. 

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 20
  • Ali29 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye derhal Kuzey ve Sınır boylarından 30-40 km derinliklere inerek orada ne kadar il, ilçe belde köy varsa terörden temizlemelidir, oralara askeri üssünü kurmalıdır. Suriyelileri oralara yetiştirmelidir, bu planın içine Kuzey Irak da dahildir. Sonra buraları Türkiye sınırlarına katmalıdır. Cerablus, Afrin, İdlib, Çobanbey, Humus hatta ve hatta Kerkük, Sincar vs. bütün buralar Osmanlı ve Türk topraklarıdır biz hakim olmalıyız. Burada İngiliz Amerikan Rus ne kadar yabancı unsur varsa temizlenmelidir.
    Cevapla
  • gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Cekya pkkliyi geri iade etse ya
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Emperyalistlerin planı ortaya çıktı! Türkiye'yi bertaraf ederek Irak ve Suriye kuzeyinden başlayan "Sözde Kürt koridoru "ile petrolün taşınması ve akabinde Kıbrıs güneyindeki doğalgaz yataklarını yine Türkiye'yi bertaraf edecek bir strateji!! Amaaa "başaramayacaklarrr"!!
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Firatin dogusu icin neyi bekliyoruz bilmem de cok bekledik bence.zaman kaybindan baska birsey degil bu bekleyis
    Cevapla
  • bulent 4 yıl önce Şikayet Et
    reis abd ile neyi anlaşabilirizki apaçık düşman o olmasa hangi teröridt silah para lojistik desyek bulur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"