vampircik, Ekşi Sözlük'e karşı

Kan emmekten vazgeçen vampirler, yeni bir diyar inşa etti. Kanla beslenmek, hakaret etmek yasaklandı. Küfüre kapılar kapandı ve 'iyi' ile 'kötünün' savaşı başladı...

vampircik, Ekşi Sözlük'e karşı
vampircik, Ekşi Sözlük'e karşı
GİRİŞ 22.08.2006 10:40 GÜNCELLEME 22.08.2006 10:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ekşi sözlük, kendi efsanesini oluşturan, sanal alemin en çok konuşulan ve tartışılan sitelerinden biri olmayı başardı. Ekşi sözlüğün taklitleri çıktı, bir çok benzerleri yapıldı ama hiç birisi bugüne dek ne onların tahtını sarsabildi, ne de ona rakip olamayı göze alabildi.


Ancak Ekşi sözlük, yaptığı hamleler ve pek çok hayranını kıran uygulamalarla oluşturduğu efsaneyi kendi elleriyle boğarak, kendi içindeki unsurları bile huzursuz hale getirdi.


O diyarı bir vampirler alemi olarak tanımlayan ama 'kan emerek yaşamayı' onurlarına yediremediklerini ima eden bir grup vampir, kendilerdirine yeni ve 'kan emilmeyen bir diyar' inşaa ettiler. Şimdi ekşi sözlük diyarından firar edenler, ona rakip olarak, bu işin 'dürüst bir formatta' da yapılabileceğini ispat etmek istiyorlar.  

Ekşi sözlük formatında, mutevazı ve yozlaşmaya kapalı bir site olan vampircik öyle sanıyoruz ki uzun vadede adından daha çok söz ettirecek.


Küfürsüz hakaretsiz, özlenen tatta bir ortam arayan kan emmeye tövbeli vampir adaylarına hodri meydan... Haraketsiz ve seviyeli bir ortamda fikirlerinizi bakılım nasıl ifade edebiliyorsunuz...  


İşte ekşi sözlükten firar eden vampirlerin öyküleri, felsefeleri ve ilkeleri:


DİYAR NEDEN VAR, NASIL VAR OLDU?


Vampircik diyarının ne anlama geldiğini, ne gibi farkları olduğunu ve diyar gezginlerinin nasıl oluşuma katılıp nasıl davrandığını gözler önüne seren vampircik hikayesidir. vampircik felsefesi bu hikayeye dayanır;

Karmaşıklığın kentinden, patırtıların şiddetinden kaçarcasını salmıştı kendini gökyüzüne vampir. uçtuğunu hissetse de uçmuyormuş gibiydi. Yıllardır yaşadığı ortamdan sıyrılmak istemişti sadece, şimdi ise nerelere gittiğini bilmeden sadece gidiyordu.


Kaçtığı yer hala aklındaydı. kimsenin kimseyi dinlemediği, zenginlik ve popülaritenin sadece öneme alındığı, halkını tabanlara bölen bir yerdi. Kara bulutlar ardında da olsa gayet netti hatırladıkları. başlarda alt tabakadan da olsa sevmişti orayı. gülümseyen insanlar, heyecanını engellenemeyen yeniler hep istek doluydu.


Sonraları işler değişti. Zenginliği artanlar kültürü unuttu, adap bozuldu ve kelamlar laçkalaşıp küfre dönüştü. sinirleri gerilenler hep ağıtların ardında gömüldü. Bazı büyüklerin hüzne dayanamayıp sessizce terk-i diyar ettiği bile söylenir oldu. sonrasında mekan kültürden öte, karşıtlığın ve küfrün can damarı gibi olmuştu. baştakilerin yapacağı birşey yoktu, kalabalık kalabalığı gömmüştü. 

O ise, henüz bembeyaz bir diyarda uyandı kabusunun ardından. etraf karla örtülmüştü. Tek bir adım bile atılmamış bir kar örtüsü. Doğrulup gökyüzüne baktığında hiç bu kadar parlak bir manzara ile karşılaşmadığını düşündü. Sonra çocukça, kıyamadan adımlarını atmaya başladı.


Özenerek attığı adımlarla ne amaçladığını bilmese de bozmaya kıyamadığı örtüyü en güzel şekilde bozmak istediğini düşündü. Sonraları o gibilerin sayıları arttı. Nasıl olduğunu anlamıyordu ama uyandığında daha kalabalık oluyorlardı. Hepsi onun gibiydi. Hepsi özeniyordu diyar için. Hepsinin amacı yaşamaktı, sonsuz yaşamlarını daha mutlu bir diyarda devam ettirme çabaları vardı. Amaçları ve doğruları tekti; en güzel diyar için en kibar, en doğru, en dost canlısı adımlar atılmalıydı.


İlk haykırdı; 'başardık!'.


DİYAR NE AMAÇLA KURULDU, FELFESİ NEDİR?


Vampirler sonsuz hayatları boyunca huzuru ararlar. Avlarındaki her korku bedenlerini daha da gerer ve huzurdan o doğrultuda uzaklaştırır. Bu bakımdan vampircikler ki kan emmekten sıkılmış olanlar kendileri için yeni bir diyar inşaa ettiler. vampircik diyarında birbirine kan kusmak ya da hakaret etmek yasaklandı, kötü söz ya da duyulmak istenmeyecek her söz de yasaklandı.


Diyarın girişleri çıkışı olmamak kaydıyla nadiren açılırdı. içeri girenler sonsuz hayat vaad edilerek sadece doğru tanımları yaparak ilerlemeyi kabul edenlerdne seçilirlerdi. Çok nadir durumlar dışında diyardan kovulma yoktu. Temiz bir diyar için temiz davranışlar mantığı felsefenin tam merkezinde yatıyordu.


DİYAR NE YENİLİKLER GETİRİYOR, NELERE UYULUYOR


Vampircik teknik olarak tamamen eksi sözlük klonu olmasıyla berbaber konsepti tamamen farklıdır. Hedefi konseptine bağlı kalıp köklü bir diyar olmaktır. kesinlikle kutsal değildir.


Bu bakımdan tematik çalışmalar, karma aparatı, kötü butonu mafyası bünyesinde barınamayacaktır. İsim tercihinde hiçbir art niyet olmayıp sadece fantastik bir ortamda tanım yapmamayı amaçlamış bir sözlük yazarının diyarıdır.


İçeriği ile yonja, eksi ve bilimum klonlardan ayrılmak tek amacıdır. diyar kendini yücelten vampirlerini her zaman koruyacak, tanımları ile diyarı yükselten kişileri muhakkak ödüllendirecektir. lordlar divanı ismi ile isimlendirilen yönetim güruhu vampirlere konsept dahilinde müdahale etmekte serbesttir. içeriğindeki bilgilerin doğru olduğu kesinliği bulunmadığından tanımlamalarla ilgili sorunlarda tüm sorumluluk ilgili vampirlerdedir.


İlgili konsept lordların üzerinde çalışması ile ortaya sunulmuş, diyarın işleyiş şeklini, tanım ve başlıklardaki legal kavramını açıklayan, tüm vampirlerin uyması gereken kurallardır. konsept değişikliğe uğrayıp geliştirilebilir, elastik bir şekilde genişletilip daraltılabilir.

diyarın amacı;

diyarın ana amacı tanımlar ve tanımsal araçlar üzerine kurulmuş bir vampir birliğine ulaşmaktır. tanımlarda vampirlerden anlatının en açık ve uygun bir dille anlatılması beklenmektedir. diyarda bir konu üzerine kurulu tematikler yasaktır. anket, küfür, anlamsız başlıklar diyarda barınamaz. legalite kavramının detayına inilmesi gerekirse;

legal kavramı ve konsept

* küfür ve hakaret

diyar içinde tanımlarda kesinlikle; küfür, doğrudan hakaret, şiddet unsuru içeren öğeler, sadece eleştiri içeren tanımdan uzak anlatılar yer alamaz.

* günlük & kişisel görüş ayırımları

kişisel görüşleri günlüğüne döker gibi yazmak doğru değildir. diyar bir günlük değildir.

örnek verilmesi gerekirse;

audi a4 başlığı için

'bugün gidip gördüğüm, çok beğendiğim, hatta deneyip sürdüğüm araba.' tanımı yanlıştır.

bunun doğrusu şöyle olabilirdi;

'audi"nin piyasaya sunduğu, rakiplerini epey zorlayacak gibi gözüken yüksek performanslı otomobilidir. kişisel olarak birkaç kelam etmem gerekirse, gidip gördüğümde dayanamayıp test sürüşüne çıktığım, motoruna hayran kaldığım canavardır.' doğru olacaktır.

yani kişi görüşünü bildirmeden önce bir genel tanım sunmalıdır. doğrudan anı anlatmak pek güzel değildir.

* din, siyaset, fikir akımları tanımları

diyar içinde dini değerlere, fikirlere saldırı tamamen yasaktır. değerleri yoksayarak eleştiri yapmak, tartışmaya yol açacak 'geçit' konularını diyarda tartışırcasına, ortamı gerercesine eklemek yasaktır. diyarda kısaca karışıklığa yol açabilecek her tanım yasaktır. karşılıklı fikirlerin güzel bir şekilde tartışılabilmesi için inşaa edilen yer 'geçit'tir. bundandır ki bu gibi tanımlar geçiten geçilip ilgili alana gönderilmelidir. böyle tanımlar görüldüğünde 'geçite uygun tanım' sebebi ile silinirler.

* tanımların esasları

1) bir sözlükte 'doğru tanım' kavramı esasen basittir. yazdığınız tanımın okurunu düşünün. sözlüğü eline aldığında kişi anlamsız gelen tanımlarınıza gülümsemiyorsa tamamdır. fakat eğer tanımınız bildiğiniz el sözlüğü içinde var olamayacak unsurlara sahipse yanlış birşeyler vardır. örneğin audi başlığının el sözlüğündeki tanımını düşünelim nasıl olurdu.

'bir ithal arabadır. modelleri arasında en ilgi görenlerden biri tt modelidir'.

siz bunun yerine; audi tanımını 'en sevdiğim arabadır' diye aktarırsanız, bu bir el sözlüğüne giremez, dolayısıyla diyarda da var olamaz. legal kavramı en basit bu şekilde anlatılabilir. ayırca 'dictionary' başlığına 'ingilizce sözlük anlamına gelir' demeniz de tematik kabul görür. bunun yerine kelimeyi açıklayıp tnaımınızın arasına tercümesini vermeniz doğru bir tnaım olacaktır.

2) en büyük yanılgılardan biri de, konunun herkes tarafından kavranmış, ya da bilindiğini varsaymaktır. sözlükte varsayımlara yer yoktur. sizin için bir bisiklet herkes tarafından bilinebilir. doğrudan ondan bahsetmeden başka yerlere geçiş yapmak doğru olmaz, bundandır ki muhakkak anlatılanın iyi bir şekilde açıklanması gerekmektedir.

3) benzer, aynı tanımlar çokça karşılaşan sorunlardandır. üst tanımlarda eğer pensenin tanımı yapılmışsa, aşağıda onu anlatmaya gerek yoktur. farklı şekillerde anlatımlar yapılabilir elbette, fakat aynı kelimelerle yenilik barındırmadan eserler bırakmak yanlıştır.

4) tanım olsun yeterli, diyar dolsun?

kesinlikle en yanlış yaklaşımlardandır ki sevilmeyen tek cümlelik tanımları ortaya çıkartır. diyarın hızla dolması beklenmemektedir vampirlerden. diyarın en güzel şekilde, farklılıklarla dolması beklenmektedir. bundandır ki eser kavramı ortaya çıkmıştır. bir eser aniden akla gelerek üstüne uğraşılmadan yazılamaz. vampirler elbette tek cümlelik tanım girebilir, fakat bazı hususlara dikkat edilmelidir, fikirler paylaşılmalı, cümleler özenle seçilmelidir. lordlar tek cümle diye tanımları silemezler. tek istedikleri daha iyi tanımlar görmektir.

5) başlığım?

diyar içinde böyle bir kavram mümkün değildir. bir başlığı siz açmış olabilirsiniz, fakat bu size altınızdaki tanımlara karışma, düzelttirme, karışma yetkisini vermez. bundandır ki ilk mesaja editler yaparak altınızdakilere sataşmak, diyarı forumlaştırmak yanlıştır. geçitten geçip konu üstüne kafa yormak doğru olandır.

6) başlığı araştırmadan başlık açmak

diyar bizlere ara butonunu sunuyor. başlık açacakken getir yerine ara butonuna basılması ve benzer başlıkların daha önceden açılıp açılmadığına dikkat edilmesibüyük ölçüde diyar kirliliğini önleyecektir.

7) bir diğer sorun bkz sisteminin yanlış kullanımıdır. yanlış bir örnek vermemiz gerekirse;

bugün (bkz: ali sami yen stadı) na gittim. burada gbkz kullanılması gerekirken böyle bir tarz kullanılmıştır. bu tarz bir bkz yanlıştır. bakınızlar cümle sonlarında ek bilgi olarak sunulan unsurlardır.

8 ) başlık içindeki tanımların birbirine saldırı olarak kullanılması en korkulan şeylerdendir. örneğin fenerbahçe başlığını bir düşünelim;

1) bir istanbul takımıdır. renkleri sarı laciverttir. - doğruvampir
2) kötü takımdır, allah belalarını versindir, en büyük beşiktaş. - haşerevampir
3) kötü falan değildir, harikadır, aslandır, kaplandır, en büyük fenerdir. - dahahaşerevampir

görüleceği üzere bir üst tanıma laf atmak, başlıktan sıyrılmak çaylaklığa, diyardan atılmaya neden olabilecek büyük yanlışlardandır.

9) saniyelik tanımlar. bunlar en olmadık tanımlardır. 'niran diye bir şarkıcı vardı, soyadı neydi' gibi bir başlık, vampiri doğrudan vampircikliğe yollayacak temel hatadır. ben bilgi öğrenmek için açtım hemen silecektim gibi bir savunma lordları sadece şaşırtacaktır.

10) gereksiz paylaşımlar, güldürme çabaları yanlıştır. mail forwarlarının çokça abartıldığı günümüzde bunları diyara sunmak, fıkraları 'yaran fıkralar' gibi anketler altında sunmak diyar konseptini baltalamaktan öte değildir.

anketler!

güzel türkçe'nin bize sunduğu imkanlar, sözlüklerde sınırsız anketleşmeye sebebiyet vermektedir. bunlar 'en sevilen takımlar, 2005'in yükselen trendleri, diyarın en yakışıklısı' gibi başlıklar olabilir. bunların tümü 'geçit' içinde tartışılabileceğinden ve diyara bir katkı sağlamayacağından burada yasaktır. el kayması sonucu bir vampirin anket açması durumunda başlık silinir, devamı halinde vampirciklik hususu gündeme gelir.

diyarın amacı

ekşi sözlüğün getirdiği en büyük korkulardan biri de sözlüklerin eğlence aracı olarak görülmesidir. anket, espiri çalışmaları tamamen okurları eğlendiren şeylerdir. vampircik ise okurunu güldürmek yerine, bilgi vermeyi amaçlar. bu onu eğlencesiz veya sıkıcı bir ortam haline getiriyor anlamına gelmememktedir. bu husus diyarın bir alternatif sözlük olması açısından en büyük önemidir. bundandır ki sözlük konseptini kavrayamamış olmak, sözlükte espiriler yapmaya çalışmak, bunların silinmesi ile cengaverleşip lordlara saldırmak, espirinin legalliğinden bahsetmek yanlıştır.

vampirliğin gücü adına!

'ben buranın ilk vampirlerindenim, hatalarım affedilir, şunu yaptım bunu yaptım' gibi haykırmalar yanlıştır. vampirlerin huzurunu kaçıracak 'ben gidiyorum millet, kötü buralar hep' gibi tanımlar sözlüğü karıştırmaktan öte birşey vermeyecektir. bundandır ki lordlar bunları silmekte özgürdürler. diyar içinde tüm herkes vampirdir, vampirler eşittirler, fakat bu onların birbirlerine yüksekten bakmaları anlamına gelmemektedir, yeni eski kavramı vampircik diyarında mevzu bahis olamaz.

lordlar gıcık bana zaten

vampircik lordları hiçbir kazancı olmadan, kültürel bir etkinlik olan diyarı geliştirmeye çalışan pehlivanlardır. kimseye gıcık olmak gibi bir hedefleri yoktur. diyar konseptini uygulamak, ilgili ihlallere karşı kılıçlarını kullanmak görevleridir. zaten tümü neden sorulduğunda gerekli açıklamayı yapmak zorundadırlar, dayandıkları kuvvet ise şu an üzerinde durulan maddelerdir.

nedensiz oylamalar

yeni sistem ile tüm + ve - oyları için neden girilmek zorundadır. amaç kulanıcının yorumalrı okuyup tanımları ile ilgili düzenlemeleri yapmasını sağlamak, birr yerde gaz vermek ya da düşündürmektir. yorum yazılmamış puanlamalar boş yorumu gören vampirin itirazı ile lord kontrolünde incelenir, boş puan veren vampir uyarılır, devamı halinde vampircikliğe geri gönderilir.

tanımlarda rezervasyon

bir vampir hakkında 'nasıl olsa sonradan tanırım' diyerek 'ileride çok iyi anlaşabileceğim yazar' diye tanımlama yapmak yanlıştır. onun hakkında bilgi sizden beklenmektedir, umudunuz, ümidiniz değil. bundandır ki benzer hususlar da sizden dikkatle ele almanız beklenmektedir. örneğin 'beşiktaş' başlığına kısa tanım girip 'ileride dolduracağım lordum' diye savunma getirmeniz bizleri şaşırtıp, güldürmekten öteye götürmez.

yasal olarak suç olan tanımlar

en korkulan şeylerden biridir. bir kişi, kurum, kuruluş hakkında tanımdan öte, eleştiriyi aşıp hakaretler etmek sizin başınızı yakacağı gibi büyük ölçüde diyarın başını yakacaktır. bundandır ki ileride başımıza dert açılabilecek tanımlar hemen yok edilir.


salt tanımlar

teknik bilgi içeren, salt tanımlar fikirlerle süslenmelidir. örneğin bir şarkı sözü yazılacaksa başına muhakkak fikirler, duygular, düşünceler girilmeli, tanımı yapılmalı sonra da sözleri şöyledir denilerek tanım sonlandırılmalıdır. bu bilgisayar, uçak, teknik hususlar gibi her konu için geçerlidir.

kopyala yapıştır

salt kopyalama yapıştırma işlemi kabul edilemez. muhakkak bilgi de verilmeli, sonra metin yapıştırılmalıdır. bir gazeteden, dergiden, yazıdan alıntı yapıldığında vampirler ilgili metni şu şekilde tanımlarına sokmalıdır.

--- haber7 sitesinin x yazarının ...... yazısından alıntıdır ---

metin

---

tanım çalma

özgün tanımlar yerine, oradan buradan araklanarak girilen her tanım anlaşıldığı anda silinir, kullanıcının bunu ben yazmıştım, yapıştırdım gibi bir karşılığı karşısında ilgili sözlükten ilgili yazısını kaldırılması beklenir.

***

konsept maddeleri her vampirin ve vampirciğin uyması gereken kurallar bütünüdür. bu sistem habersizce değiştirilip geliştirilebilir, her vampirin düzenli olarak kuralları takip etmesi gerekmektedir. her vampirin konsepti kavradığı kabul görülür ve diyar içindeki her hususu bu konsepte göre düzenlenir, takip edilir..


www.vampircik.com iyi ruhlu vampir adaylarını bekliyor. Meydanın Drakula ve Kurtadamlara kalmaması için Van Helsing ve Hellboy'ların bir an önce siteye girip mahafızlığa başlamalarında yarar var...


Kandan uzak, sıcak iletişim diyarı olarak tanımlanabiliyor www.vampircik.com .. Dileriz hep öyle kalır ve Drakula ile kan emici yandaşları bu mülkün kapısından bile geçemezler...


(Haber7)

YORUMLAR 1
  • selman uzun 16 yıl önce Şikayet Et
    Sözlük Hakkında. Bu sözlük sitesinin oluşumunda katkısı olan bazı kişilere haksızlıklar yapılmıştır. ve şimdi söz konusu site reklam tarzında haber konusu oldu... ben bırak yaşasınlar deyip olayı sineye cektim... ama bu işin öbür dünyası da var... neyse ihtiraslı site yöneticilerine başarılar başka diyeceğim birşey yok...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!